Numărul deceselor a crescut cu aproape 30 la sută
Dimensiune font:
Luna trecută au fost acordate 711 ajutoare de deces, faţă de 646 în septembrie 2020 şi 553 în septembrie 2019 * în dor 18 zile din octombrie, au fost formulate solicitări pentru atribuirea ajutorului de deces în 715 de cazuri! * de la începutul lunii, 249 de ieșeni au murit din cauza noului coronavirus, pandemia accentuând criza locurilor de veci din oraș
Municipalitatea ieşeană deţine cinci cimitire publice - „Eternitatea” (Tătăraşi), „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (Moara de Vânt), „Buna Vestire” (CUG), „Sfânta Treime” (Păcurari) şi „Sfântul Vasile” (Galata) - pe care le administează prin intermediul SC Servicii Publice. Însumat, ar fi vorba de aproape 90.000 de locuri de veci, aici fiind incluse şi cele care nu sunt ocupate, fiind doar rezervate de către ieşeni. În condiţiile în care patru dintre cele cinci cimitire au fost declarate „închise”, nemaiexistând locuri disponibile, este evident faptul că Iaşul se confruntă cu o criză a locurilor de veci.
De altfel, în acest moment, şansele ca un ieşean să obţină în concesiune un loc de veci sunt nule, existând locuri doar pentru ceea ce şefii Servicii Publice numesc situaţii de urgenţă. „Nu rămâne nimeni neînhumat. Există locuri de veci disponibile doar pentru situaţiile de urgenţă şi mă refer aici la decese sau boli incurabile, de pe urma cărora decesul este iminent. Sunt singurele variante în care se mai concesionează locuri de veci, rezervarea unui loc în cimitire încă din perioada vieţii fiind în acest moment imposibilă”, afirmă Laurenţiu Ivan, şeful SC Servicii Publice Iaşi.
Numărul deceselor din această lună l-a depăşit pe cel din octombrie 2020
Evident, pandemia 2020 şi cea de anul acesta au acutizat situaţia. Ieri, de exemplu, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 17 decese în urma infectării cu noul virus. De altfel, cifrele furnizate de şefii Casei Judeţene de Pensii Iaşi în ceea ce priveşte numărul solicitărilor pentru acordarea ajutorului de deces indică o creştere în această perioadă raportat la aceeaşi luna din 2020 sau 2019. Astfel, luna trecută au fost acordate 711 ajutoare de deces, faţă de 646 în septembrie 2020 şi 553 în septembrie 2019. Lucrurile sunt şi mai evidente dacă ne raportăm strict la această lună. Deja au fost formulate solicitări pentru atribuirea ajutorului de deces în 715 de cazuri, iar luna nu este încheiată. În octombrie 2020 au fost înregistrate 697 de cerei, iar în urmă cu doi ani, în aceeaşi lună, 634 de cereri. „Sigur, pandemia constituie principalul motiv care conduce la această creştere. De altfel, sunt luni în care estimările nostre sunt depăşite de numărul solicitanţilor, iar una dintre explicaţii nu poate fi decât aceea că decese survin în urma infectărilor cu noulvirus. Chiar şi aşa, instituţia noastră este pregătită să facă faţă tuturor solciitărilor, indiferent de numărul acestora”, spune Maria Andronache, directorul executiv al CJP Iaşi.
Locuri de veci în regim de urgenţă doar la cimitirul „Petru şi Pavel”
Revenind la atribuirea locurilor de veci în regim de urgenţă, şefii Servicii Publice spun că zilnic sunt în jur de 20 astfel de situaţii. Majoritatea înhumărilor se fac în cimitirul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, singurul care dispune de locuri de veci disponibile pentru situaţiile de urgenţă după mutarea serelor Serbicii Publice din Moara de Vânt în pepiniera Tudor Neculai. „Reuşim să atribuim locuri de veci în regim de urgenţă de pe urma locurilor de vecie rămase neconcesionate. Totuşi, pe viitor, criza locurilor de veci ar putea avea alte dimensiuni dacă noulvirus va continua să facă victime şi dacă nu vor fi găsite soluţii pentru mărirea cimitirelor”, mai spune Laurenţiu Ivan. De altfel, la dezbaterile publice pe bugetul local din anul 2017, inclusiv primarul Mihai Chirica a precizat că se conturează ideea înfiinţării unui nou cimitir la Iaşi, de cel puţin 10.000 de locuri, însă nu s-a reuşit identificarea vreunei soluţii. Dan CONSTANTINESCU
* * *
La fel de legală precum înhumarea, este cremaţiunea, însă ieşenii nu au posibilitatea incinerării întrucât singurele crematorii din ţară se află la Bucureşti, Oradea şi Cluj. Oricum, există firme de pompe funebre care asigură acest serviciu, însă numărul solicitanţilor este redus atât timp Biserica Ortodoxă Romănă s-a arătat clar împotriva cremaţiunii prin refuzul de a delega preoţi care să oficieze slujbe, în vreme ce Biserica Catolică nu încurajează o astfel de practică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau