Numărul infectărilor COVID s-a triplat, la Iași, în câteva ore!
Dimensiune font:
* dacă luni au fost raportate 29 de cazuri, dintre care 10 în municipiul Iași, ieri s-au înregistrat 75 de cazuri în judeţ (dintre care 37 în municipiu) * din păcate, au fost raportate şi patru decese, dintre care două în municipiu
În ultimele 24 de ore, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 75 de cazuri noi de infectări cu noul coronavirus, de trei ori mai multe faţă de raportarea din ziua precedentă.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), până ieri, 7 septembrie, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 43.407 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Din păcate, tot în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat patru decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 957. Cu cele 75 de cazuri de ieri, Iaşul s-a situat pe un nedorit loc şase la nivel naţional, după Bucureşti (314 cazuri), Timiş (106), Constanţa (91), Satu Mare (85) şi Suceava (81).
Incidenţe mari în Răchiteni şi Cepleniţa
La nivelul judeţului, sunt două localităţi unde situaţia este gravă. Este vorba de Răchiteni, unde incidenţa a crescut la 3,64 cazuri la mia de locuitori, şi de Cepleniţa, cu o incidenţă de 3,33 cazuri la mia de locuitori. O altă localitate a trecut din scenariul verde în cel galben – ne referim la Vlădeni – unde incidenţa este de 2,42 cazuri la mia de locuitori. Alte 11 localităţi au indidenţe de peste un caz la mia de locuitori. Din totalul de 98 de UAT-uri, 28 de localităţi nu au raportat nicio infectare.
Focar la Oncologie
Ieri, Direcţia de Sănătate Publică a mai informat cu privire la actualizarea numărului de persoane confirmate cu noul coronavirus în cadrul unui focar COVID-19. Este vorba de Institutul Regional de Oncologie - Secția Îngrijiri Paliative - unde la ultima testare s-a mai confirmat un pacient. Pacienta este asimptomatică, nevaccinată și a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. În cazul acestui focar, inițial au fost confirmaţi pozitiv 3 salariați si 3 pacienți.
Trei cazuri COVID la Spitalul de copii
Trei copii sunt internați la Spitalul de Copii „Sf Maria” din Iași, după ce au fost confirmați cu COVID-19. Doi dintre ei sunt spitalizați în zona roșie, cu forme moderate ale bolii. Un altul are și deficit imun, el având o patologie preexistentă. „De la începutul lunii august, practic, de când a început din nou să crească incidența cazurilor de COVID-19 în rândul populației pediatrice, am înregistrat 6 cazuri care au necesitat internare în spitalul nostru, și am diagnosticat un adult. Până acum, în cursul valului 3 au fost 273 de cazuri cu simptomatologie moderată și severă. În general, cazurile ușoare au fost trimise în izolare la domiciliu și au fost sub observația medicilor de familie”, a declarat Lavinia Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii.
În prezent la această unitate medicală sunt 9 paturi alocate copiilor confirmați pozitiv la COVID-19, însă numărul poate crește exponențial, funcție de rata infectărilor și restricțiilor care se vor impune. „În acest moment avem paturi ATI, dar se pot extinde funcție de incidență. Ele pot fi extinse până la 100 de paturi cu oxigen și aer comprimat, având în vedere că de la 1 octombrie clădirea din partea dreaptă de la intrare va fi dată în folosință. Nu sunt paturi ATI, ci paturi pentru pacienți care pot beneficia de tratament cu oxigen pentru pozitivi COVID”, a declarat dr Ionescu.
Începerea școlii provoacă temeri
Medicul speră să nu fim nevoită să blocheze zona pentru pacienți pozitiv la COVID-19 și incidența să fie mai mică. „Problema într-adevăr rămâne odată cu începerea școlii și în funcție de restricțiile care se vor institui să putem să facem față dacă va crește incidența. Sfătuim părinții să fie foarte atenți la orice modificare a stării de sănătate a copiilor. În general pacienții pediatri, copiii, au și simptomatologia digestivă. La noi, mai mult de 56% dintre copii au venit cu deshidratare, cu gastroenterocolite. În astfel de cazuri părinții ar trebui să apeleze la medicul de familie sau la spital, să facă un test. Desigur, este și simptomatologie respiratorie. Pe secția ATI, mai ales după incidentul din luna iunie, avem trei paturi dotate cu toate cele necesare managementului pacientului critic, sper că nu vor fi forme grave”,a declarat dr Ionescu.
Conducerea spitalului speră ca valul patru să nu fie la fel de mare cum a fost valul trei. „Sperăm să trecem cu bine și peste acest val patru. În funcție de incidența pacientului pediatric pozitiv covid vom extinde zona roșie pentru a asigura tratamentul tuturor pacienților care se adresează acestui spital.Suntem mereu pregătiți pentru cazurile cu forme grave și cu insuficiență respiratorie dar sperăm să nu apară aceste probleme, ci să dezvolte niște forme moderate. La două săptămâni după începerea școlii în mod fizic putem să ne facem o imagine asupra incidenței COVID-19”, a declarat managerul Spitalului de Pediatrie. Laura RADU, Oana POPA
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau