Numărul infectărilor creşte, statistica stagnează!
Dimensiune font:
Iaşul continuă să ocupe locul patru la nivel naţional în ceea ce priveşte infectările * deși ieri au fost înregistrate 267 de noi cazuri, Iașul nu împărtăşeşte soarta Bucureştiului, a Clujului sau a judeţului Timiş, care au intrat demult în „scenariul roşu” * o posibilă explicaţie ar fi numărul mic de focare din Iaşi, acesta fiind un element determinant în stabilirea ratei de incidenţă * surprind, totuşi, cifrele din dreptul Iaşului: doar 1,94 cazuri la mia de locuitori, deşi, cu focare cu tot, judeţul are o incidenţă de 3,64 cazuri la mia de locuitori * în ultimele 14 zile, la Iași au fost înregistrate 3.125 persoane infectate COVID
Pentru a doua zi consecutive, Iaşul s-a aflat în topul infectărilor înregistrate la nivel naţional, exceptând Bucureştiul (744 cazuri). Judeţul nostru (267 de noi cazuri) a fost depăşit ca număr de infectări doar de Cluj (356 cazuri) şi Timiş (318), judeţe aflate în scenariul roşu după ce au depăşit incidenţa critică, de trei cazuri la mia de locuitori. Paradoxal, Iaşul continuă să stea departe de scenariul roşu, fiind înregistrat oficial cu o rată de incidenţă de nici măcar două cazuri la mia de locuitori (1,94), cu toate că, aceleaşi statistici, dar care ţin cont de focare existente, dau judeţului Iași o incidenţă de 3,64 cazuri la mia de locuitori.
Ieri, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, numărul infectărilor pe raza judeţului Iaşi ajunsese la 9.959 de cazuri, din cele 267 de persoane depistate pozitiv 144 fiind din municipiul Iaşi. Şi numărul deceselor s-a situat la un nivel îngrijorător. După cele cinci decese de marţi, ieri au mai murit 3 ieşeni, numărul total de decese în Iaşi ajungând la 214.
Puţine paturi libere
Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, 28 octombrie 2020, sunt ocupate 498 de paturi, din care 44 sunt paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 44, 8 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, 6 la Spitalul de Pneumologie, 6 la Spitalul Municipal Paşcani, 4 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iaşi şi 14 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai este liber un pat ATI la la Spitalul de Boli Infecţioase, un pat la Spitalul de Recuperare şi două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. De asemenea, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 109 paturi: 2 paturi la Spitalul de Pneumologie, 11 paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, 2 paturi la Spitalul CF Iaşi, 70 de paturi la Spitalul CF Paşcani şi 14 la Spitalul de Boli Infecţioase. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, din cele 3 paturi ATI în prezent sunt ocupate două dintre ele. Menţionăm că în momentul de faţă sunt 27 de bolnavi care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.
Secția de Terapie Intensivă de la Lețcani, încă închisă
La nivel național există o lipsă acută a locurilor libere în secțiile ATI. Deși spitalul mobil de la Lețcani dispune de paturi libere la terapie intensivă, secția rămîne închisă. ÎIn prezent, la ATI nu pot fi internați pacienți, pentru că nu există o rezervă pentru stația de oxigen. Momentan, în unitatea mobilă sunt internați doar 29 de pacienți cu simptome ușoare și medii ale bolii. „Personalul nostru este acolo și poate în orice moment să primească pacienți, însă orice spital care are o secție de terapie intensivă, la aprovizionarea cu oxigen are întotdeauna o soluție de rezervă. În momentul de față, noi suntem în situația de a aștepta această soluție de rezervă în aprovizionarea cu oxigen. Sperăm că la începutul săptămânii viitoare să avem o stație de oxigen, bazată pe tuburi de oxigen care să poată interveni imediat ce există un moment de dificultate în aprovizionare”, a declarat prof.univ.dr. Carmen Dorobăț, manager Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
3.500 de persoane în carantină sau autoizolare
Alte 1.969 de persoane se află în izolare, iar 1.530 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru inca 1.444 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 5.315 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 8.610 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.
Două focare noi. La cele vechi, a crescut numărul infectărilor
Tot ieri au mai fost înregistrate două focare. Unul dintre acestea este cele de la Institutul de Psihiatrie Socola - Secţia Îngrijiri Paliative 9 cronici, unde zece persoane, (3 cadre medicale şi 7 pacienţi) au fost testate pozitiv. Pacienţii confirmaţi sunt izolaţi în spital şi monitorizaţi, în timp ce cadrele medicale sunt izolate la domiciliu şi monitorizate de medicii de familie.
Al doilea focar este cel de la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon - Secţia Chirurgie Plastică. Aici, şase cadre medicale au contactat noulvirus, fiind izolate la domiciliu. De asemenea, contacţii direcţi au acestor persoane au primit decizii de carantină.
Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică a actualizat numărului de persoane confirmate cu noul coronavirus în cadrul a patru focare COVID-19 din judeţul Iaşi. La Centrul de Servicii Sociale Gulliver au fost confirmate cu noul coronavirus încă 12 persoane (6 salariaţi şi 6 beneficiari), după cele 21 de persoane testate pozitiv anterior (15 beneficiari şi 6 salariaţi).
De asemenea, la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Hârlău au fost confirmaţi noul coronavirus încă 51 de salariaţi. Aceştia se vor izola la domiciliu unde vor fi monitorizaţi de medicii de familie. În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmate cu noul coronavirus 26 de persoane (9 beneficiari şi 17 salariaţi).
Probleme sunt şi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria”. Aici, încă un cadrul medical a contacat virusul, numărul persoanelor infectate ajungând acum la 28.
În fine, agentul economic cu 29 de cazuri în trecut a mai înregistrat trei noi infectări.
16 clase au cerut suspendarea cursurilor „faţă în faţă”
Nici şcolile nu sunt scutite de infectări. Două unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă. Este vorba de Colegiul Tehnnic „Gheorghe Asachi”, unde un cadru didactic a fost confirmat pozitiv. Întrucât acesta a predat la 13 clase, toate acestea au intrat pe sistemul online de învăţământ. La fel au stat lucrurile şi la Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret”. Infectarea unui profesor a dus la suspendarea cursurilor fizice pentru trei clase. Andrada ANTON, Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau