Numărul pacienţilor COVID a început să crească
Dimensiune font:
* managerul Spitalului de Boli Infecţioase atrage atenţia că va urma o perioadă extrem de grea, valabilă în toată Moldova, medicii aşteptându-se la o creştere semnficativă a infestărilor cu noul coronavirus * partea bună este că unitatea medicală dispune de o capacitate de testare care acoperă estimările specialiştilor
La Iaşi, numărul persoanelor infectate cu noul virus a crescut până la 131 cazuri, cifră valabilă până ieri după-amiază. În jurul prânzului, erau deja 10 persoane internate, iar pe parcursul zilei au mai fost internate alte cazuri.
La Terapie Intensivă se află 6 persoane, Spitalul de Boli Infecţioase dispunând în acest moment de 3 paturi goale. În cazul în care spitalul nu mai are disponibile locuri la ATI, cazurile grave vor fi direcţionate către Spitalul de Neurochirurgie. În schimb, pacientii suspecţi de COVID-19 sunt
internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie. Această unitate medicală va prelua eventualele cazuri de coronavirus daca se vor ocupa toate locurile la Infecţioase, lucru extrem de probabil atât timp cât Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi urma să primească aseară, doar din judeţul Neamţ, 30 de pacienţi. Însă îngrijorător este faptul că numărul acestora este în continuă creştere în zona de Nord-Est. „Va urma o perioadă grea în zona aceasta. În prezent, adresabilitatea prin pacienţi confirmaţi a început să crească, cum ne aşteptam, aflându-ne pe partea ascendentă a curbei Gauss, din fericire, nu brusc ascendentă. Capacitatea de testare este acoperitoare prin faptul ca la Spitalul de Boli Infecţioase există aparatură de ultimă generaţie - aparatul sponsorizat de Casa Share şi cel venit de la Ministerul Sănătăţii – adăugându-se colegii de la Institutul Regional de Oncologie şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie”, a declarat, ieri, dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului ieşean de Boli Infecţioase, precizând că Episcopia Romano-Catolică a donat spitalului două tuneluri de dezinfecţie şi există, în continuare, promisiuni de sponsorizare. „Am obţinut acordul telefonic al doamnei profesor Dorobăţ pentru a transfera 30 de pacienţi de la spitalul din Piatra-Neamţ către Spitalul de Boli infecţioase Iaşi”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, Florin Apostoae.
Acesta susţine că medicii din Spitalul Judeţean Neamţ nu mai fac faţă numărului mare de pacienţi confirmaţi cu COVID-19. „Avem personal limitat, iar medicii de boli infecţioase nu mai reuşesc să facă faţă. Am reorganizat şi celelalte ture, pe secţii, dar consider că tratamentul acestor pacienţi trebuie supravegheat şi supervizat de către medicii de boli infecţioase şi medicii pneumologi, în afară de cei din ATI”, a spus Apostoae. Numărul de cazuri confirmate cu COVID-19, în judeţul Neamţ, a ajuns la 202.
Peste de 3.100 de persoane în izolare
Revenind la situaţia din Iaşi, un număr de 3.149 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 611 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
De asemenea, conform ultimelor centralizări, un număr de 1.062 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 10 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 19 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
Medicii ieşeni, trimişi în toată Moldova
În momentul de faţă, un număr de 75 de cadre medicale, medici primari, specialişti şi rezidenţi din judeţul Iaşi îşi aduc aportul şi luptă în linia întâi COVID-19 alături de colegii lor de la alte spitale din regiunea Moldovei, asigurând în acest fel continuitatea medicală în aceste unităţi sanitare. 12 medici primari şi specialişti, de diferite specialităţi (ATI, medicină de urgenţă, epidemiologie, medicină de familie, obstetrică-ginecologie, psihiatrie, nefrologie, pediatrie, ORL), sunt detaşaţi în această perioadă în judeţele din Moldova pentru a veni în sprijinul colegilor de la alte unităţi medicale. Din aceştia, 8 cadre medicale sunt detaşate în Suceava, restul activând în Bârlad, Fălticeni şi unul la SAJ Paşcani. Alţi 63 medici rezidenţi din toate specialităţile (ATI, medicină de laborator, medicină de urgenţă, epidemiologie, medicină de familie, igienă, cardiologie, medicină interna, pediatrie, microbiologie medicală, boli infecţioase, ORL), ajută unitaţile sanitare din celelalte judeţe ale Moldovei. Din aceştia, 21 de medici rezidenţi sunt detaşaţi în judeţul Suceava. Lucian STATE
* * *
Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 1.322 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 426 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 654.198 lei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau