Nutriționiștii recomandă prudență maximă!
Dimensiune font:
Sărbătorile pascale ne bat la ușă și, împreună cu acestea, mesele luate împreună cu familia și cu prietenii, din care nu lipsesc, aşa cum e tradiţia, meniurile elaborate, bogate în grăsimi și în zaharuri. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi ne spun că deşi această perioadă ne face bine psihicului, trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu mâncarea.
Un meniu savuros, care împletește aromele tradiționale, nu trebuie, obligatoriu, să ne pună la grea încercare stomacul și intestinul.
Se întâmplă însă, foarte frecvent, ca regulile unei alimentații echilibrate să fie uitate de sărbători, fiind urmate ulterior, din dorința de a reveni mai rapid la greutatea optimă, de înfometare.
Dietele restrictive sunt însă foarte periculoase pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricții drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice și tulburări digestive, fiind, în plus, și contraproductive pentru siluetă. „De sărbători se poate întâmpla să sărim peste micul dejun, ajungând să mâncăm la prânz și la cină cantități excesive de alimente. Organismul nostru aflat în deficit energetic, va avea tendința să înmagazineze ceea ce primește. Este evident astfel că, în aceste zile de relaxare și de bucurie, să avem grijă nu doar la cantitatea sau la tipul alimentelor consumate, ci și la respectarea programului meselor principale ale zilei”, ne-a spus nutriţionistul Adina Rusu.
„Carnea de miel și cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate și destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism”, spune nutriționistul Adina Rusu.
Este bine să nu consumăm cantități mari de alimente, pentru că pe fondul relaxării și al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendința de a mânca mai mult. De asemenea, nu trebuie să mâncăm prea repede şi să ţinem cont de şi cantitatea de sare consumată „A mânca înseamnă și a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia și instalarea mai rapidă a sațietății. Excesul de sare îngreunează procesul digestiv. Mai mult, prea multă sare în alimentație poate cauza și o creștere a tensiunii arteriale”, spune Adina Rusu.
La români nu este sărbătoare dacă mesele nu sunt stropite şi cu un pahar, sau mai multe, cu vin sau cu bere. Însă e bine să nu consumați alcool în exces. „Indiferent de tipul băuturilor alese, excesul de alcool trebuie evitat. Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantități mari de alcool poate favoriza apariția arsurilor gastrice și a refluxului acid, mai ales atunci când este asociat unor mese abundente”, a spus Adina Rusu.
Pentru a evita să ajungem la spial, este bine să avem grijă să nu punem prea multă maioneză în salata de boeuf. Sosurile nu doar îngraşă dar ne şi fac rău, iar dacă sunt adăugate în exces, pot altera gustul mâncărurilor. „Carnea de miel și cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate și destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism”, spune Adina Rusu.
În această perioadă, cozonacul și pasca sunt de nelipsit de pe mesele românilor, dar și acestea pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, și în foarte multe grăsimi. Este indicat să le consumăm în cantități mici fiind de preferat să le includem în meniu la ceva timp după ce am mâncat mâncare
Un alt sfat dat de nutriţionişti este să nu exagerați cu consumul de cofeină, pentru că ne poate afecta tensiunea arterială și poate contribui la disconfortul gastric, favorizând refluxul acid, mai ales dacă, anterior, au fost consumate cantități excesive de alimente. „După masă, este mai bine să optați pentru ceaiurile din plante cu acțiune digestivă. Este bine să înlocuim şi somnul de amiază cu o plimbare în aer liber. Profitați de vacanța de Paște și pentru face mișcare. Sărbători Pascale binecuvântate să aveţi alături de cei dragi!”, transmite Adina Rusu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau