O avocată din Iași a obținut despăgubiri de câteva milioane de euro
Dimensiune font:
Avocata Geanina Poroșnicu a obținut sume amețitoare pentru clientul său, victimă a unui accident rutier petrecut pe o trecere de pietoni * victima a supravieţuit, dar sunt aproape cinci ani de când se află în „stare vegetativă”, fiind total dependent de cei din jur * şoferul nu consumase alcool, a fost orbit de razele soarelui, a recunoscut de la bun început comiterea faptei * astfel, pe partea penală, pedeapsa a fost blândă, un an şi şase luni, cu amânare * nu şi pe latura civilă, unde are de plătit o avere
Procesul în sine a durat incredibil de puţin, rechizitoriul a ajuns în instanţă pe 13 octombrie 2022, sentinţa fiind pronunţată zilele trecute. E vorba de un accident rutier petrecut în dimineaţa de 13 iunie 2018, în jurul orei 6.30, unul banal, ca multe altele ce se petrec zilnic pe şoselele patriei. G.L.N., un tânăr croitor, în vârstă de 37 de ani la acea vreme, se afla la volanului Volkswagenului, circula pe strada Dimitrie Leonida din Piatra Neamţ, în zona centrală a oraşului, pe direcţia de deplasare Bicaz - Bacău. Nu era cine ştie ce trafic, şi-a permis să calce un pic mai mult pedala de acceleraţie. Avea aproximativ 90 km/h, drumul era liber, nu s-a gândit că această viteză poate fi una riscantă, chiar dacă-i bătea soarele în ochi. Era odihnit, nu consumase deloc alcool, era şofer experimentat, nu s-a gândit nicio clipă că poate comite un accident. Totuşi, din nefericire, s-a întâmplat.
Localnicul L.S. se angajase în traversarea străzii cât se poate de regulamentar, pe trecerea de pietoni din dreptul blocului G7. S-a asigurat în prealabil, a văzut Volksswagenul, dar nu şi-a închipuit că maşina nu va opri. S-a înşelat. Jenat de razele soarelui, şoferul l-a văzut târziu, n-a putut frâna la timp, l-a izbit din plin, proiectându-l pe caldarâm, câţiva metri mai încolo. Victima s-a ales cu traumatism cranio-cerebral, traumatism toracic, traumatism al mâinii stângi, traumatism al gambelor, leziunile complicându-se în evoluţie. Au necesitat pentru vindecare 110-120 de zile de îngrijiri medicale şi au fost de natură să pună în primejdie viaţa victimei, după cum se specifică în certificatul medico-legal.
Procurorii au tot sperat că victima îşi va reveni şi va putea fi audiată
Lucrurile aveau să se complice într-un mod total nedorit pentru ambele părţi implicate. Şoferului i s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, victima a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ, de aici a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, unde a stat aproape două luni. Cum nu şi-a revenit, chiar dimpotrivă, starea sănătăţii i s-a agravat, L.S. a ajuns la un spital din străinătate. Nici acolo lucrurile n-au mers mai bine, se află şi acum în stare vegetativă, nu e conştient, fiind total dependent de cei din jur.
Şoferul, om serios, bine integrat în societate, fără vreun antecedent, a fost, din capul locului, extrem de cooperant. A suflat în etilotest, nu consumase alcool. Audiat de către anchetatori, G.L.N. a descris amănunţit producerea accidentului. Recunoaşte că avea viteză peste cea legală şi, fiind jenat de razele soarelui, a văzut doar o umbră, frânând disperat abia în momentul ciocnirii. Maşina s-a oprit abia după 14 metri...
La acel moment, cazul părea unul banal, ca multe altele, G.L.N. a rămas în libertate, dosarul şi-a urmat cursul firesc. Procurorii au întârziat trimiterea rechizitoriului în instanţă, sperând că L.S. îşi va reveni şi va putea fi audiat. Cum nu s-a întâmplat aşa ceva, a început procesul.
Pe partea penală, magistraţii n-au avut complicaţii. Un an şi şase luni cu amânarea executării pedepsei în ce-l priveşte pe G.L.N. Mult mai complicată a fost latura civilă.
Suma de 1.500.000 de euro, corespunzătoare prejudiciului moral resimţit
Specialistă în asemenea speţe, avocata ieşeană Gianina Poroşnicu a preluat dosarul, a ataşat documentele necesare şi, l-a capătul calculelor, a pretins pentr partea vătămată daune materiale în cuantum de 1.220.000 euro, bani reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate cu tratamentul medicamentos, „taxe eliberare acte medicale, contravaloarea deplasărilor, alimente, etc., precum şi pierderile de venit din drepturi salariale de la data producerii accidentului rutier şi până în prezent, precum şi pe viitor”.
După patru termene de judecată, magistraţii nemţeni i-au dat dreptate, astfel că, prin verdictul dat acum câteva zile, avocata a stabilit un record naţional în materie de despăgubiri: „instanţa apreciază că suma de 1.500.000 de emo, ca fiind corespunzătoare prejudiciului moral resimţit de partea civilă, incluzând în această categorie cheltuielile de vindecare, compensarea durerilor resimţite, a nevoii de ajutor din partea unei terţe persoane”. În plus, asiguratorul şoferului trebuie să-i plătească lunar lui L.S. un salariu minim pe economie. De la data producerii accidentului şi până la „încetarea stării de nevoie”. Adică până la vindecarea completă. Care nimeni nu poate şti când se va produce. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau