O cerşetoare a ajuns la închisoare după o serie incredibilă de întâmplări
Dimensiune font:
* era drogată şi se înhăitase cu o tânără de aceeaşi teapă * a fost condamnată, iniţial, la un an cu suspendare şi obligaţia de a presta 120 zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii * n-are carte de identitate şi nu se poate înregistra la un medic de familie, care să-i dea avizul „apt de muncă” * după doi ani de tergiversări, cei de la Probaţiune şi-au pierdut răbdarea cu ea * au cerut în instanţă revocarea suspendării executării pedepsei şi trimiterea condamnatei în Penitenciar
Povestea Mariei Carmen C. (probabil 31 de ani) din Târgu Frumos e de-a dreptul halucinantă, incredibilă pentru mileniul II. Femeia, absolventă a doar şase clase, se află acum la cel de-al doilea concubinat, cel cu D.V., un individ ce nu a mers nicio zi la şcoală. Din relaţia lor, a rezultat un copil, Ioana, acum în vârstă de doi ani, care este ocrotit de stat printr-o formă de protecţie specială.
Femeia mai are însă trei copii (în vârstă de 16, 14, respectiv 12 ani) din precedentul parteneriat, unul ce s-a întins pe o perioadă de şapte ani. Maria stă, împreună cu iubitul ei, într-o locuinţă socială formată dintr-o singură cameră, modest mobilată, condiţii insalubre. Dar, au curent electric.
Niciunul dintre cei doi iubiţi nu lucrează şi nu realizează venituri, singurele sume de bani ce le intră în casă fiind rezultate din activitatea de cerşetorie. Cei doi stau cu mâna întinsă la intrarea în bisericile din oraş, se mai lipesc de-o pomană (înmormântare, pomenire), aşa se descurcă şi nu par a avea de gând să-şi schimbe prea curând modul de viaţă.
Ea se droghează, n-are carte de identitate (de aceea am şi folosit termenul „probabil”, atunci când i-am indicat vârsta) şi nu-i prea păsa de nimic. Cât priveşte relaţia cu actualul concubin, aceasta este una oscilantă, conflictele şi separările periodice alternând cu perioadele în care relaţiile dintre ei sunt armonioase.
După ce a născut al patrulea copil, Maria a fost dusă la Socola pentru controlul psihiatric, dar, cum a ieşit de-acolo, a aruncat la gunoi fişa de evaluare. Că nu-i trebuie.
Până la începutul lui 2022, aşa s-a scurs viaţa tinerei. Însă, atunci a avut primul conflict cu legea penală. Se înhăitase cu o altă femeie de teapa ei şi s-au apucat de furat de prin magazine. Trei asemenea fapte aveau să fie dovedite de procurori. S-a ales cu dosar penal pentru furt calificat şi, în vara acelui an, a fost condamnată la un an de închisoare, dar cu suspendare.
Era drogată la ultima vizită a celor de la Probaţiune
Conform sentinţei, Maria ar fi trebuit să presteze 120 zile de muncă neremunerată şi să se prezinte periodic la Serviciul de Probaţiune. N-a lucrat niciun minut, cu consilerul de probaţiune s-a văzut haotic, s-a dus acolo de câteva ori, fără a fi programată, mereu a promis că se va conforma, că se va duce la lucru, că se va înregistra la un medic de familie (e nevoie de un consult al acestuia prin care să se stabilească dacă are capacitatea de a munci).
Vremea trecea, exista riscul să expire termenul de supraveghere, aşa că, la sfârşitul lunii septembrie 2023, cei de la Probaţiune i-au făcut o vizită inopinată. N-au avut cu cine vorbi, tânăra era drogată, prezenta dificultăţi în menţinerea echilibrului, lipsă de orientare în spaţiu și timp şi nu-şi dădea seama cu cine vorbeşte. Le-a întins vizitatorilor o fotocopie după cartea de identitate a concubinului, apoi a adormit. A fost momentul în care cei de la Probaţiune şi-au pierdut răbdarea cu ea. N-au mai încercat s-o aducă pe calea dreaptă, au solicitat în instanţă revocarea suspendării executării pedepsei şi trimiterea Mariei în Penitenciar. Prin sentinţa de alaltăieri, magistraţii au admis solicitarea. Maria va face puşcărie. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau