O nouă minune a medicilor de la Spitalul de Copii
Dimensiune font:
Medicii se la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria” Iași au reuşit să salveze viaţa unui copil din localitatea vasluiană Tăcuta. În timpul unui incendiu care a avut loc pe 1 aprilie, trei copii se aflau într-o casă din comuna Tăcuta. Toţi trei, împreună cu tatăl lor, au suferit arsuri de căi aeriene superioare. Unul dintre micuţi, o fetiţă de 3 ani, a murit pe loc. Fraţii ei, de 6 şi 10 ani, au suferit arsuri grave şi au fost aduşi la Iaşi. Tatăl lor a suferit arsuri pe 50% din corp şi a fost dus la spital în străinătate.
Cu ajutorul medicilor şi unui tratament adecvate, cei doi copii internaţi la Spitalul „Sf Maria” au reuşit să supravieţuiască. Unul dintre ei, în vârstă de 10 ani, a fost externat în acest weekend, după aproape două luni de la internare. Medicii spun că decizia a fost luată pentru că micuţul a avut o evoluţie bună. „Avem o veste minunată: cel de al doilea pacient ars în incendiul de la Tăcuta a avut o evoluţie bună şi a fost externat în weekend. Evoluţia ulterioară a pacientului va fi monitorizată în regim ambulator. Suntem foarte fericiţi că încă un pacient ars grav a putut fi salvat în cadrul sputalului nostru”, a spus dr Sidonia Susanu, şefa UFA de la Spitalul de Copii Iaşi.
Primul dintre copiii care au reuşit să supravieţuiască incendiului, cel de 6 ani, a fost externat de la Spitalul de Copii din Iaşi la mijlocul lunii aprilie, după doar 13 zile de la internare. „El a fost internat cu arsuri de gradul IIb pe 11% din corp şi avea şi arsuri de căi aeriene superioare şi inferioare. Pentru echipa de medici şi asistenţi medicali conduşi de dr Susanu a fost dificil şi faptul că de o gravitate foarte mare au fost arsurile pulmonare care din cauza gravităţii lor aveau un potenţial letal. Aşa că pentru tratarea leziunilor pulmonare ale acestui copil a fost nevoie şi de ajutorul medicilor de la chirurgie toracică, a anesteziştilor şi pneumologilor”, a spus dr. Susanu.
Imediat de la internarea copiilor în spitalul din Iaşi medicii au instituit terapie maximală suport pentru funcţiile vitale, au efectuat toaleta zonelor de arsură. În cazul copilului de 10 ani medicii au făcut prima operaţie încă de la internare, pentru a scoate parţial zonele de escare. Deoarece evoluţia celor doi fraţi avea un potențial important de agravare severă, a fost înştiinţat şi Centrul Operaţional al Situaţiilor de Urgenţă precum şi Unitatea Funcţională de Arşi a Spitalului Grigore Alexandrescu din Bucureşti prin intermediul coordonatorului său, profesorul Dan Enescu asupra unei posibile necesităţi de transfer în maximă urgenţă a celor doi copii. Din fericire, nu a fost nevoie de transferul lor.
„Nimic nu se compară cu munca într-un spital de copii”
Sub terapie suportiva maximală administrată la Spitalul de Copii din Iaşi, inclusiv prin metode de epurare extratenală, terapie cu presiune negativă a zonelor de arsură, evoluţia copiilor a fost favorabilă. Cel care a avut cele mai multe şanse de supravieţuire, cu posibilitatea externării din Sectia ATI Arşi şi transferului său în Secţia de Chirurgie Plastică, a fost copilul de 6 ani. Medicii au estimat că externarea acestuia din spital va fi făcută în aproximativ 7-10 zile, dar a fost externat după 13 zile. Evoluţia bună i-a permis fratelui acestuia, de 10 ani, să fie externat şi el. Până la externare, medicii au trebuit să îi acorde terapie suportivă maximală, terapie de epurare extrarenală şi să îi excizeze zonele de necroză combustiţională şi să le acopere cu grefe de piele. „Nimic nu se compară cu fericirea care îmi inundă sufletul când un copil internat cu un diagnostic grav este externat, când o operaţie de zeci de ore chinuitoare se termină cu succes şi ştii clară că el, puiul mic care încă nu s-a trezit din anestezie va fi bine. Nimic nu se compară cu munca într-un spital de copii. Într-un spital de copii din România. Pentru că pentru noi nu este o muncă. Este întreaga noastră viaţă. Zi de zi, minut cu minut. Mintea mea refuză cu obstinenţă orice înfrângere. El sau ea trebuie salvat. Trebuie să-l fac bine”, își spune mereu dr. Susanu atunci când trebuie să salveze viețile copiilor. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau