O nouă tentativă de a face Bahluiul navigabil
Dimensiune font:
Municipalitatea ieşeană a semnat un contract vizând actualizarea tuturor documentațiile aferente proiectului de amenjare arhitecturală a râului Bahlui * este vorba de studiul de fezabilitate, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, memorii pe specialități, analiza cost-beneficiu, devize de lucrări pentru ceea ce s-a numit „Bahluiul navigabil” * măsura a fost precedată de apariţia, pe 10 octombrie, a OM nr. 1708 privind utilizarea terenurilor din domeniul public al apelor administrat de Apele Române de către unitățile teritorial administrative care au de făcut investiții de utilitate și interes public
Regularizarea râului Bahlui, finalizată în 2013, nu a fost urmată, aşa cum era de aşteptat, de implementarea proiectului vizând amenajarea unei zone de agrement pe tronsonul „de lux” al râului (Podu de Piatră - pod Tudor Vladimirescu). Iniţial, era vorba ca titularul proiectului, Consiliul Judeţean, să-şi asume această iniţiativă, numai că, în primăvara lui 2014, şefii judeţului au acceptat o solicitare venită din partea municipalităţii, prin se cerea încredinţarea proiectului. „Ca şi oportunitate, este în regulă ca ei să-şi asume iniţiativa acestui proiect, mai ales că implementarea obiectivului de investiţii menţionat vizează una din zonele importante ale municipiului Iaşi, iar strategia de dezvoltare a proiectului trebuie să fie abordata în mod unitar cu celelalte proiecte care vizează infrastructura urbană”, explicau, în acel moment, reprezentanţii CJ Iaşi.
Nu s-au găsit fonduri nerambursabile
Totuşi, drumul de la intenţie la realizare a fost destul de anevoios. În 2014, proiectul a fost finalizat şi, ulterior, prezentat opiniei publice (2015) sub forma unui videoclip realemnte spectaculos. Mai mult, proiectul de amenajare arhitecturală a râului Bahlui a fost votat în unanimitate de consilierii locali, numai că angajaţii Primăriei nu au identificat surse de finanţare nerambursabile, sperând la declanşarea de către Comisia Europeană a unei noi proceduri de finanţare europeană pentru această categorie de proiecte de turism. Lucru recunoscut în 2016 de actualul primar.
„Referitor la amenajarea turistică a râului Bahlui nu există încă declanşată o procedură de finanţare europeană pentru această categorie de proiecte de turism. Noi am încercat să vedem unde putem să îl introducem, dar aşteptăm de la Comisia Europeană o nouă abordare în ceea ce priveşte promovarea turistică în zonele urbane”, spunea primarul Iaşului.
Undă verde de la Guvern
Cum speranţa moare ultima, există totuşi şanse ca acest proiect să se realizeze mai ales că, în ultimele două luni, lucrurile au început din nou să se mişte în direcţia dorită de ieşeni. De altfel, Primăria Iași a înaintat către Apele Române o solicitare vizând încheierea unui protocol de amenajare a albiei, lucru concretizat pe 10 octombrie 2020 în urma act emis de Guvern. Astfel, potrivit OM nr. 1708 privind aprobarea conținutului cadru al protocolului privind utilizarea terenurilor din domeniul public al apelor administrat de Apele Române, unitățile teritorial administrative care au de făcut investiții de utilitate și interes public vor putea să preia spre utilizare terenul aflat în albia minoră a unui curs de apă până la finalizarea execuției lucrărilor la care se poate adăuga perioada de sustenabilitate a proiectului.
„Prin acest Ordin, de acum încolo, se pot face protocoale prin care se poate da și alte utilități unor lucrări hidrotehnice, cum ar fi piste de biciclete, zone recreative cum sunt și cele care sunt incluse în în proiectul de amenajare urbanistică a Bahluiului”, au spus şefii ABA Prut-Bârlad.
Studii reactualizate
Având mână liberă, cum se spune, Primăria Iași a încheiat, zilele trecute, un contract pentru actualizarea tuturor documentațiile aferente proiectului de amenjare arhitecturală a râului Bahlui. Contractul a fost semnat cu o firmă ieșeană (Proex Consult SRL) pentru suma de 18.000 lei. Potrivit informațiilor disponibile în sistemul național de achiziții publice (SICAP), firma va actualiza documentațiile precum: studiul de fezabilitate, documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, memorii pe specialități, analiza cost-beneficiu, devize de lucrări și inclusiv părți desenate. Precizăm că, în conformitate cu docuemntaţia de acum patru ani, investiția era estimată la circa 16 milioane lei şi presupunea construirea a patru debarcadere, trei poduri pietonale, şapte platforme belvedere, piste de alergare, locuri de stat însoţite de pergole, iluminată arhitectural pe întreg perimetrul şi ridicarea unei microhidrocentrale. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau