O viață în slujba patriei Generalul-locotenent Ștefan Dimofte a împlinit 100 de ani
Dimensiune font:
Ieri, la Cercul Militar din Iași, generalul maior Ștefan Dimofte a marcat împlinirea vârstei de 100 de ani printr-o ceremonie festivă la care au participat familia, militari, autorități locale.
Ștefan Dimofte s-a născut pe 15 martie 1922, într-o casă cu șase frați, în fosta comună Gloduri, astăzi Izvorul Berheciului, din județul Bacău. A trăit să vadă cele mai crude și grele momente ale Armatei Române din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, peste care a reușit să treacă fără să fie rănit.
Astăzi, tot ceea ce generalul-locotenent Ștefan Dimofte își dorește este să fie pace și liniște în lume. „Am împlinit vârsta de 100 de ani și am trecut prin atâtea greutăți. Vorbesc de viața de militar. Am ajuns la vârsta asta să mai văd războiul iar... Îmi doresc să fie liniște și pace în toată lumea”, a mărturisit plin de emoție generalul maior Ștefan Dimofte.
La eveniment au fost prezenți și militarii din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” care i-au înmânat diplome și distincții în semn de recunoștință. „Nu mulți dintre noi au șansa într-o viață să se întâlnească cu istoria. Este exact ceea ce se întâmplă astăzi. Unul dintre cetățenii de onoare a-i municipiului Iași, un veteran, împlinește vârsta de 100 de ani. Sunt 100 de ani de istorie, de provocări și greutăți pe care viața i le-a oferit și care cu siguranță nu pot să însemne pentru noi altceva decât lecții de viață. Este datoria noastră, în primul rând creștinească, și în al doilea rând caramaderească de a-i fi alături, de a împărtăși cu domnia sa bucuria împlinirea acestei frumoase vârste”, a declarat general de brigadă Daniel Pop, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.
Poate că mulți se întreabă cum de a reușit generalul maior Ștefan Dimofte să ajungă la această onorabilă vârstă, însă acesta spune că greutățile l-au „călit”. „Am dormit un an şi jumătate pe câmp, în corturi, tranşee sau buncăre şi am mâncat multă hrană rece (când se aducea mâncarea la baterii de la trenul de luptă sau trenul regimental se răcea). Apoi, din anul 1988, când mi-am început casa la Rădăşeni, trăiesc vara (din luna martie până în luna noiembrie) la ţară în alt mediu faţă de oraş. Poate acestea sunt elementele care mă ţin în viaţă”, susține generalul maior Ștefan Dimofte.
Viața pe front
Generalul își amintește cu lux de amănunte fiecare dintre momentele carierei sale de militar, chiar dacă ele sunt încărcate de greutăți. Acesta a absolvit printre primii Şcoala de Maiştri Militari Armurieri şi Artificieri de pe lângă Arsenalul Armatei. De aici, tânărul absolvent a ajuns, în iarna anului 1943, la Slatina, în Regimentul 26 Artilerie Slatina Olt. La câteva luni distanță, acesta a avut parte de bombardamente americane în Ploiești.
„Un avion a căzut în zona Slatina şi pilotul canadian a fost luat prizonier. Când a fost adus în regiment am văzut cum arată un aviator american - era mulatru, înalt, îmbrăcat cu nişte haine kaki fine. Am vrut să-l servesc cu telemea şi roşii de la cantină, dar nu a vrut să mănânce. El a vrut să-mi dea un port ţigaret, dar şi eu l-am refuzat. A fost dus la Divizie şi de acolo la Bucureşti. Erau cartiruiţi în nişte vile la Timişul de Sus, Predeal”.
La data de 1 martier 1944, printr-un ordin, Ștefan Dimofte împreună cu alți colegi au ajuns pe front. Acesta a descris cu lux de amănunte momentul ruperii frontului de la Iași. În jurul datei de 7 iunie 1944, câteva escadrile americane au bombardat Iaşul, în special zona Păcurari, distrugând multe case, spune militarul, iar la două luni distanță, în seara de 19 august 1944, câteva escadrile germane s-au dus şi au bombardat Castelul Cuza din Ruginoasa, unde era un spital rusesc. „Noaptea, pe la ora 21.00, am găsit ofiţeri cu capurile goale, fugiţi din zona unde erau buimăciţi de atacurile ruşilor. Regimentul meu, 26 Artilerie, s-a retras de pe poziţie de pe dealurile de la est de satul Orzeni, comuna Holboca, cu tunurile şi seara am ajuns pe la Tomeşti. Ruşii intraseră în Iaşi. Oraşul era acoperit de fum şi explozii. În zona Chicirea am stat toată noaptea printre copaci. Era şi o livadă. Depozitul de muniţie care era la Tomeşti a fost aruncat în aer. În ziua de 21 august ne-am retras tot regimentul şi ne-am regrupat în comuna Costuleni, judeţul Iaşi unde ne-am cazat pe la diferite case. A fost ultima mâncare pregătită de bucătăria regimentului”, a mai spus militarul.
A fost avansat în grad și decorat
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat pe data de 28 aprilie 2021, decretul privind înaintarea în gradul de general-locotenent – cu trei stele, în retragere, a domnului general-maior – cu două stele, în retragere, veteran de război, Dimofte Ștefan, din Ministerul Apărării Naționale, iar în 2020 a fost numit cetățean de onoare al Municipiului Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau