Oamenii de știință sunt șocați! Uraganul Laura, inclus în categoria a 4-a: O furtună 'mortală' va lovi joi dimineaţa zona de la graniţa dintre două state SUA

media-150596980904092800

Dimensiune font:

| 27-08-2020 08:11

Uraganul Laura, care a fost inclus în categoria a 4-a de furtună majoră, va lovi joi dimineaţa zona de la graniţa dintre Texas şi Louisiana, iar autorităţile locale încearcă să evacueze mii de locuitori, transmite CNBC

Intensificarea rapidă a furtunii a şocat oamenii de ştiinţă şi i-a determinat pe meteorologi să emită avertismente privind ”formarea unei furtuni mortale” în Texas şi Louisiana.

”O furtună mortală cu valuri mari şi distructive va provoca pagube catastrofale de la Sea Rim State Park, Texas la Intracoastal City, Louisiana, inclusiv în zona lacurilor Calcasieu şi Sabine. Valul provocat de furtună ar putea avansa în interiorul uscatului pe o porţiune de până la 30 de mile”, a anunţat miercuri Centrul Naţional pentru Uragane.

Laura ar putea aduce un val de aproape 13 picioare (3,96 metri) pe coastă, precum şi inundaţii şi tornade în interiorul uscatului. Furtuna a traversat deja în weekend Republica Dominicană, Puerto Rico şi Haiti, lăsând fără energie electrică peste 1 milion de oameni, prăbuşind unele locuinţe şi omorând cel puţin 23 de oameni.

 

”Nu am cuvinte. Uraganul Laura este una dintre furtunile cu cea mai rapidă intensificare înregistrată în istoria Golfului Mexic. Laura poate fi un pericol catastrofal, posibil istoric, pentru coasta Louisianei”, a scris într-un tweet cercetătorul în domeniul climei Eric Holthaus.

Creşterea temperaturilor oceanice determinată de schimbările climatice duce la uragane mai intense şi mai distructive. Pe măsură ce uraganele precum Laura se intensifică mai rapid în apele mai calde, statele au mai puţin timp pentru pregătirea atenuării impactului furtunilor şi evacuarea oamenilor din zonele periculoase.

"Un lucru pe care l-am văzut în special - cu Harvey în 2017, şi Florence şi Michael în 2018 şi acum cu Laura - este o intensificare foarte rapidă, în care furtuna se intensifică de la o furtună tropicală la o stare de uragan major în mai puţin de o zi", a spus omul de ştiinţă Michael Mann.

”O astfel de intensificare rapidă se întâmplă în apele foarte calde, aşa cum am văzut în ultimii ani în Atlanticul tropical şi în Golf în ultimii ani, iar în acest moment părţi mari ale Golfului sunt calde ca o apă în cadă”, a spus Mann.

 

Liderii din Texas şi Louisiana au ordonat evacuarea a cel puţin 500.000 de locuitori, în timp ce statele se confruntă şi cu pandemia de coronavirus. Oficialii încurajează evacuaţii să se adăpostească în hoteluri unde se pot auto-izola, în loc de centrele de evacuare care ar putea fi aglomerate.

”Doar pentru că un uragan vine în Texas nu înseamnă că boala Covid-19 a plecat sau va pleca din Texas. Covid-19 va fi în Texas pe tot parcursul uraganului ", a declarat marţi guvernatorul Texasului, Greg Abbott.

Laura se îndreaptă către o zonă care cuprinde mai mult de 45% din capacitatea totală de rafinare a petrolului din SUA şi 17% din producţia de petrol, potrivit Administraţiei pentru Informaţii în Domeniul Energiei.

Companiile majore de petrol şi gaze au evacuat deja angajaţii de pe platformele de producţie offshore din Golful Mexic.

În cursul zilei de marţi, producătorii au închis aproximativ 84% din producţia offshore din Golf, la fel ca multe rafinării de-a lungul coastelor din Texas şi Louisiana, în aşteptarea furtunilor.

Perspectiva unui uragan cu potenţial major de categoria 4 readus amintirile despre distrugerile din Louisiana, de acum 15 ani, cauzate de uraganul Katrina, care a ucis cel puţin 1.800 de oameni şi a copleşit autorităţile statului.

Meteorologii spun că intensitatea şi direcţia luată de Laura are asemănări cu modul în care s-a format uraganul Rita. Rita a lovit Louisiana în 2005 şi a provocat distrugeri pe scară largă.

Sezonul uraganelor din acest an este pe cale să devină unul dintre cele mai grave din istoria înregistrată, în parte din cauza temperaturilor mai calde decât media a suprafeţei mării în Oceanul Atlantic tropical şi în Marea Caraibelor.

Sezonul uraganelor se desfăşoară de la 1 iunie până la 30 noiembrie şi este de aşteptat să aducă între nouă şi 25 de furtuni numite în SUA, cu şapte până la 11 dintre aceste furtuni care se dezvoltă în uragane, potrivit meteorologilor de la Centrul Naţional de Previziuni Climatice al Organizaţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice. Până în prezent, au avut loc 13 furtuni denumite în sezonul 2020. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei