Oamenii legii strigă după ajutor! Consumul de heroină s-a triplat la Iași, în ultimii doi ani!
Dimensiune font:
* grupa de vârstă cu cea mai mare prevalenţă a consumului de heroină este 15-24 ani * tratamentul în cazul consumatorilor de heroină este unul dificil, complex și care necesită o atentă supraveghere din partea unui medic, mai ales atunci când apare sevrajul
Statisticile sumbre pentru județul Iași. Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași a constat că există un trend ascendent al consumului de heroină în rândul tinerilor. Dacă până în anul 2017 la Iași erau doar trei - patru cazuri pe an, începând cu anul 2020, odată cu venirea pandemiei, s-a constat o triplare a numărului de cazuri de consum de heroină. „S-a ajuns până la 12 cazuri pe care le-am înregistrat aici, la Centru, iar în anul 2021 trendul ascendent s-a păstrat și s-a înregistrat un număr de 14 cazuri. Chiar dacă la prima vedere numărul 14 nu este unul atât de mare, în urma experienței pe care o avem în acest domeniu, am constat un singur lucru: orice număr mare a fost un număr mic. De aceea, ne dorim ca trendul să nu mai fie ascendent, ci să fie descendent și avem nevoie de sprijinul tuturor instituțiilor și a societății civile pentru că heroina este un drog foarte periculos”, a declarat subcomisar de poliție Marius Manea, șef CPECA Iași.
Agenția Națională Antidrog derulează proiecte de prevenire a consumului de droguri care sunt obligatorii pentru fiecare județ în parte. La nivel local, fiecare Centru de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog întocmește un raport local prin care se constată ce droguri se consumă la nivelul județului Iași, cine consumă și care este trendul. „În urma analizei tuturor datelor pe care le-am colectat de la instituții care sunt partenere cu noi în Strategia Națională în domeniul drogurilor am constat că pe locul I rămâne cannabisul, pe locul al II-lea sunt substanțele cu efecte psihoactive cunoscute sub denumirea generică de substanțe etnobotanice însă pe locul III, din păcate, s-a clasat heroina”, a mai spus subcomisar de poliție Marius Manea.
Sevrajul poate provoca deces
Proporţia consumatorilor de heroină de sex masculin este de două ori mai mare (0,4% masculin, faţă de 0,2% feminin), iar grupa de vârstă cu cea mai mare prevalenţă a consumului de heroină este 15-24 ani. Consumul de heroină identificat pentru această grupă de vârstă este de trei ori mai mare decât cel observat pentru grupa de vârstă 25-34 ani şi de două ori mai mare decât cel constatat pentru grupa de vârstă 35-44 ani. Specialiștii spun că tratamentul în cazul consumatorilor de heroină este unul dificil, complex și care necesită o atentă supraveghere din partea unui medic, mai ales atunci când apare sevrajul. Abuzul de heroină este asociat cu afecțiuni precum bolile infecțioase (hepatita și SIDA), supradoza, infecții ale țesuturilor inimii, probleme gastrointestinale, boli ale ficatului sau rinichilor. Complicațile pulmonare și pneumoniile pot apărea ca urmare a efectelor heroinei asupra respirației. „Se înregistrează o prevalență a HIV de 26,5%, a hepatitei C de 65,2% și a hepatitei B de 10%, cifre similare cu cele înregistrate în cazul întregii populații de consumatori de droguri injectabile aflați în tratament. Analiza de tendință a prevalențelor înregistrate pentru bolile infecțioase în rândul consumatorilor de opiacee injectabile aflați în tratament indică evoluții foarte apropiate de cele ale întregii populații de consumatori injectabili aflați de-a lungul timpului în serviciile specializate de asistență, consumul de opiacee (preponderent de heroină) fiind modelul tradițional de consum injectabil în România”, se arată într-un raport european cu privire la consumul de droguri.
Pentru a-i face pe tineri să conștientizeze riscurile la care se expun consumatorii de droguri, Centrul de Prevenire Antidrog Iași a demerat o campanie de informare. „Ținând cont de domeniul nostru de competență, am decis să demarăm proiectul Abstinent sau ... absent, un proiect local de prevenire a consumului de heroină prin intermediul căruia dorim să desfășurăm activități de informare, educare și conștientizare a populației cu privire la riscurile pe care le prezintă consumul de heroină”, a mai spus subcomisar Marius Manea. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau