ONG-urile din Iaşi se apără: „Nu generalizaţi!”
Dimensiune font:
Cele 33 dintre organizațiile de tineret care activează sub umbrela Federației Organizațiilor de Tineret Iași- FONTIS, cea care a reușit să aducă Iașului și titlul de Capitală a Tineretului în 2019, atrag atenţie, printr-o scrisoare deschisă, asupra faptului că scandalul în care au fost implicate două organizaţii non-guvernamentale din Iaşi nu trebuie translate la nivelul tuturor ONG-urilor ieșene. „Orice tendințe de generalizare și denigrare a unui sector cu profesioniști și voluntari foarte dedicați și serioși, care muncesc pentru comunitate, uneori investesc din timpul lor liber, este nedreaptă”, spun cei de la FONTIS.
Aceştia mai arată că societatea civilă ieșeană este una dintre cele mai numeroase și puternice din țară, în județul Iaşi activând organizații cu experiență de 25-30 de ani, cum sunt cele din domeniul social sau mai tinere, și ele cu activitate recunoscută, cum sunt cele din domeniul civic sau de tineret. „47 dintre cele mai active organizații neguvernamentale sunt grupate sub umbrela Comisiei ONG - o structură informală ce face parte din Consiliul de Dezvoltare Economică și Socială Iași. Din 2011, Comisia ONG este platformă de dialog între societatea civilă şi autorităţi, pentru a contribui la perfecţionarea consultării pentru dezvoltare durabilă a judeţului și implicit militează pentru transparență și corectitudine în relația autorităților cu cetățenii”, spun cei de la FONTIS.
Fonduri europene
În ceea ce priveşte finanaţările acestor ONG-uri, mare parte a organizațiilor neguvernamentale accesează fonduri europene, aducând în Iași milioane de euro, practic fiind investitori în județ. Astfel, cam 4% dintre fondurile ONG-urilor (conform unui studiu facut de FONSS, în 2018) provin din bugetul public și sunt acordate în urma unor competiții de proiecte realizate în cadrul Programul de finanțare nerambursabilă, în baza Legii 350/2005 și 350/2006, la care, dacă evaluatorii își fac corect datoria, ar trebui ca cel mai important criteriu să fie calitatea proiectelor. Mai sunt și situații în care finanțarea unor proiecte se face pe baza parteneriatelor încheiate între Municipiul Iași și partener ONG, la baza fiind votul acordat de consilierii locali pentru fiecare parteneriat în parte. „Organizațiile neguvernamentale sunt obligate să dea cont prin rapoarte tehnice și financiare cu privire la fiecare ban primit și mai mult ar trebui sa fie autorizate și licentiate- în cazul în care în domeniile în care lucrează sunt astfel de norme, ar trebui să fie auditate și verificate, astfel încât să funcționeze în condiții de legalitate. Cele serioase așa funcționează”, mai spun cei de la FONTIS. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau