Opt persoane au primit șansa unei noi vieți, la Iași
Dimensiune font:
Șase vieți au fost salvate prin transplant de ficat și rinichi, iar alți doi pacienți au avut șansa de a-și recăpăta vederea, la sfârșitul săptămânii trecute, la Iași. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără gestul a două familii care, deși au pierdut pe cineva foarte drag, au fost de acord cu donarea de organe și țesuturi.
În mai puţin de 48 de ore, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi, s-au realizat două intervenţii de prelevare de organe şi ţesuturi, prin bunăvoinţa familiilor a doi pacienţi, aflaţi în moarte cerebrală.
Unul dinte donatori este o femeie aflată în moarte cerebrală, în vârstă de 37 de ani, din judeţul Vaslui, în timpul intervenţiei fiind prelevaţi rinichii, ficatul şi corneea. Cel de-al doilea donator este un bărbat în vârstă de 21 de ani, din judeţul Iaşi, de la care s-au prelevat ficatul şi rinichii.
Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf Spiridon”, pentru ficat şi cornee, şi ale Spitalului Clinic „Dr. C.I.Parhon” Iaşi, pentru rinchi. Astfel, doi pacienţi aflaţi în stare critică au primit o nouă şansă la viaţă prin intervenţiile salvatoare de transplant hepatic. „S-au realizat transplanturi de ficat și cornee în clinica de Chirurgie și în clinica de Oftalmologie de la donatorul aflat în moarte cerebrala la care s-a făcut prelevarea de ogane în spitalul Prof.Dr. Nicolae Oblu. Pacientul de 62 de ani care a fost operat de către echipa condusă de profesorul Cristian Lupașcu în clinica de Chirurgie specializată pentru tranplant, este din județul Galați, primul aflat pe lista de transplant, din urmă cu 4 ani. Acesta nu a întrunit până acum condițiile stării de sănătate și a stării de compatibilitate, astfel încât a fost o reușită deosebită faptul că s-a putut realiza acest transplant și starea pacientului este una cu evoluție favorabilă”, a declarat dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU SMURD Iași.
Totodată, doi oameni işi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee realizate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Spiridon” Iaşi. „Transplantul din clinica de Oftalmologie a fost realizat la doi pacienți, de fapt două paciente care nu sunt din județul Iași, aflate pe lista de transplant. Prima dintre ele se află la prima intervenție de acest tip, are o evoluție favorabilă, iar cea de-a doua a mai beneficiat de un transplant în urmă cu aproximativ 5 ani, dar evoluția grefonului nu a fost favorabilă, astfel încât a fost nevoie din nou de o cornee care s-a recoltat de la același pacient aflat în moarte cerebrală”, a spus dr. Diana Cimpoeșu.
Pacienții tranplantați la Spitalul „Sf. Spiridon” Iași sunt în continuare monitorizați și tratați de echipa din Clinica de Oftalmologie, evoluția acestora fiind favorabilă. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau