Ora exactă în Robotică se dă de la Liceul de Informatică!

roboti2

Dimensiune font:

| 14-10-2019 10:40

 

Imediat ce soneria anunță încheierea pauzei, cele două uși ale Atelierului de Robotică CyLiis (de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil”) se închid, iar în spatele lor începe o altă forfotă. De data asta, lecțiile par a fi mult mai lungi, însă elevilor nu le pasă. Ar petrece ore în șir în fața computerelor ori la mesele pe care ansamblează viitorii roboți. Cei mici sunt tare veseli și încântați că vor participa și la prima lor competiție, First Lego League. Cei mari sunt la fel de entuziasmați la gândul că vor dovedi din nou priceperea într-o altă ediție a concursului First Tech Challenge România, la care deja și-au făcut cunoscute numele. Am spus cei mici și cei mari pentru că din primăvara atelierul are două echipe – una de seniori, unde activează elevii de liceu și mentorii lor și alta de gimnaziu.

 

 

 

 

Atelierul CyLiis cuprinde două laboratoare – unul pentru liceu şi altul pentru gimnaziu, la care pot participa elevi de la toate liceele din Iași.  „De când am înfiinţat aceste laboratoare am observat o mai mare înclinare a elevilor spre zona roboticii şi inteligenţei artificiale. Ideile lor de carieră se îndreaptă spre direcţia aceasta, şi de aceea încercăm să le oferim ceea ce îi ajută fără a schimba programa şcolară. Atelierele CyLiis cuprind două laboratoare, pentru liceu şi pentru gimnaziu. La atelierul C1, pentru liceu, poate veni, teoretic, orice copil. Nu am restricţionat prezenţa elevilor din alte licee, însă ne confruntăm cu problema de spaţiu, de materiale. Există afinităţi între elevii noştri şi elevii altor licee. Comunitatea noastră poate fi mare cât le permite spaţiu”, spus prof. Mirela Ţibu, coordonatorul atelierului.

Liceeni pe post de mentori

Alături de profesori, cei mici învață și de la colegii lor mai mari, pentru care nutresc deopotrivă dragoste și respect. Mihai Melnic, elev în clasa a X-a, este mentor pentru cei mici și a avut, la rându-i, un sfetnic de la care practic a pornit ideea înființrării atelierului. Este vorba despre Vlad Turcuman, absolvent al liceului și proaspăt student în anul I, la Oxford. „Vlad este extraordinar, de la el am învățat enorm. În primul rând m-a învățat să fiu om, să dăruiesc, să mă implic total în ceea ce fac”, a spus Mihai, unul dintre mentorii celor mici, alături de alți liceeni, printre care și Daria Cucoș (clasa a XII-a). Ca și Mihai (care a construit și un robot umanoid, Maria), Daria vrea să devină IT-ist. Pentru noua ediție a First Tech Challenge, ei vor trebui să construiască un robot capabil să construiască într-un spațiu pe o planetă nouă, un oraș nou.

Echipa Atelierului de Robotică este completă, are inclusiv PR și fundraiser. „Toți cei care vin la atelier își găsesc imediat ceva de făcut. Unii programează, alții se ocupă de partea mecanică, de PR, marketing sau altele”, a spus Adia Romanescu, PR-ul atelierului, o tânără foarte implicată. Adia s-a ocupat îndeaproape și de proiecte de fundraising, echipa de la „Moisil participând în vară la Swimathon cu un proiect foarte important legat de amenajarea unei parcări pentru biciclete

Să construim o lume mai bună, împreună

La atelier, copiii învață nu doar programare, ci și grafică, și inginerie, se antrenează pentru a crea roboți care să facă diferite lucruri. „Aici avem un un robot care lansează avioane de hârtie. L-am realizat cu ajutorul lui Mihai, ne-a spus Alexandru Petrovici. Matei Țocu a realizat un robot care mergea printr-un labirint, putea ridica piese. Ilinca Turcuman lucra de zor la un alt robot ce urma să acționeze o macara, micii programatori având de construit un oraș al viitorului. Ei sunt foarte bine organizați și pot realiza un robot în câteva ore – de la o mână de piese, cu pricepere și veselie, ei așază pe masă un roboțel capabil să îndeplinească diferite sarcini. Evident, nu lipsesc roboții-pistolari, care folosesc bilele pe post de muniție. „Sunt taskuri mici, ei exersează acum”, a completat prof. Mirela Țibu.

Ambiționați de rezultatele colegilor lor de la liceu, cei mici s-au înscris la prima lor competiție, First Lego League, un program educațional dedicat copiilor și tinerilor (9 - 16 ani), ce are ca scop introducerea lor în lumea fascinantă a științei și tehnologiei, prin intermediul unei abordări sportive. Componenta de bază va fi un turneu de robotică organizat într-o atmosferă veselă, în cadrul căruia copiii și tinerii sunt provocați să rezolve o „misiune” complicată, cu ajutorul unui robot. Copiii, organizați în echipe, vor cerceta un subiect dat, vor planifica și realiza programarea și testarea unui robot autonom pentru a rezolva misiunea dată. Înaintea începerii concursului, echipele vor crea propriul robotul bazat pe sistemul LEGO Mindstorms. Roboții proiectați și programați de către echipe trebuie să fie capabili să rezolve, în mod autonom, un set de misiuni. În plus, fiecare echipă trebuie să aleagă un subiect de cercetare în concordanță cu tematică anuală. „Noi ne-am axat pe un proiect de mediu. În spatele liceului este un teren viran, plin de gunoaie, pe care vrem să-l preluăm de la Primărie, să-l curățăm, să avem grijă de el mai departe”, au spus copiii. „Ne dorim să amenajăm un spațiu în care copiii să vină să-și petreacă timpul, să lucreze la ceea ce le place”, a completa Mihai Melnic. În atelierul lor este forfotă mereu și cu siguranță ar petrece timpul non-stop acolo. Nu li se pare greu, au profesorii alături, colegii din clasele mai mari, dar și părinții, a căror asociație le oferă tot sprijinil necesar. Și cum ar putea fi altfel când știu că micuții de astăzi vor fi programatorii de mâine care vor schimba lumea cu roboții pe care deocamdată îi construiesc din piese LEGO?

Pentru modernizarea şi renovarea Atelierului de Robotică CyLiis elevii şi profesorii de la Liceul de Informatică au primit ajutorul companiei Heaven Solutions. Firma este condusă de unul dintre foştii elevi ai liceului. „Lucrăm într-o companie înfiinţată de mine în urmă cu 14 ani. Şcoala a venit spre noi pentru a ne cere ajutorul. Cred că ar trebui să avem spiritul de comunitate mai bine dezvoltat. Adică să nu ne mai plângem, ci să facem. Trebuie să fim conştienţi că suntem în plin proces de robotizare şi automatizare, care în România nu se vede ca în alte ţări”, a spus Cristian Micliuc, reprezentant Heaven Solutions, în momentul deschiderii laboratorului.

Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei