Ora exactă în Robotică se dă de la Liceul de Informatică!
Dimensiune font:
Atelierul CyLiis cuprinde două laboratoare – unul pentru liceu şi altul pentru gimnaziu, la care pot participa elevi de la toate liceele din Iași. „De când am înfiinţat aceste laboratoare am observat o mai mare înclinare a elevilor spre zona roboticii şi inteligenţei artificiale. Ideile lor de carieră se îndreaptă spre direcţia aceasta, şi de aceea încercăm să le oferim ceea ce îi ajută fără a schimba programa şcolară. Atelierele CyLiis cuprind două laboratoare, pentru liceu şi pentru gimnaziu. La atelierul C1, pentru liceu, poate veni, teoretic, orice copil. Nu am restricţionat prezenţa elevilor din alte licee, însă ne confruntăm cu problema de spaţiu, de materiale. Există afinităţi între elevii noştri şi elevii altor licee. Comunitatea noastră poate fi mare cât le permite spaţiu”, spus prof. Mirela Ţibu, coordonatorul atelierului.
Liceeni pe post de mentori
Alături de profesori, cei mici învață și de la colegii lor mai mari, pentru care nutresc deopotrivă dragoste și respect. Mihai Melnic, elev în clasa a X-a, este mentor pentru cei mici și a avut, la rându-i, un sfetnic de la care practic a pornit ideea înființrării atelierului. Este vorba despre Vlad Turcuman, absolvent al liceului și proaspăt student în anul I, la Oxford. „Vlad este extraordinar, de la el am învățat enorm. În primul rând m-a învățat să fiu om, să dăruiesc, să mă implic total în ceea ce fac”, a spus Mihai, unul dintre mentorii celor mici, alături de alți liceeni, printre care și Daria Cucoș (clasa a XII-a). Ca și Mihai (care a construit și un robot umanoid, Maria), Daria vrea să devină IT-ist. Pentru noua ediție a First Tech Challenge, ei vor trebui să construiască un robot capabil să construiască într-un spațiu pe o planetă nouă, un oraș nou.
Echipa Atelierului de Robotică este completă, are inclusiv PR și fundraiser. „Toți cei care vin la atelier își găsesc imediat ceva de făcut. Unii programează, alții se ocupă de partea mecanică, de PR, marketing sau altele”, a spus Adia Romanescu, PR-ul atelierului, o tânără foarte implicată. Adia s-a ocupat îndeaproape și de proiecte de fundraising, echipa de la „Moisil” participând în vară la Swimathon cu un proiect foarte important legat de amenajarea unei parcări pentru biciclete
Să construim o lume mai bună, împreună
La atelier, copiii învață nu doar programare, ci și grafică, și inginerie, se antrenează pentru a crea roboți care să facă diferite lucruri. „Aici avem un un robot care lansează avioane de hârtie. L-am realizat cu ajutorul lui Mihai”, ne-a spus Alexandru Petrovici. Matei Țocu a realizat un robot care mergea printr-un labirint, putea ridica piese. Ilinca Turcuman lucra de zor la un alt robot ce urma să acționeze o macara, micii programatori având de construit un oraș al viitorului. Ei sunt foarte bine organizați și pot realiza un robot în câteva ore – de la o mână de piese, cu pricepere și veselie, ei așază pe masă un roboțel capabil să îndeplinească diferite sarcini. Evident, nu lipsesc roboții-pistolari, care folosesc bilele pe post de muniție. „Sunt taskuri mici, ei exersează acum”, a completat prof. Mirela Țibu.
Ambiționați de rezultatele colegilor lor de la liceu, cei mici s-au înscris la prima lor competiție, First Lego League, un program educațional dedicat copiilor și tinerilor (9 - 16 ani), ce are ca scop introducerea lor în lumea fascinantă a științei și tehnologiei, prin intermediul unei abordări sportive. Componenta de bază va fi un turneu de robotică organizat într-o atmosferă veselă, în cadrul căruia copiii și tinerii sunt provocați să rezolve o „misiune” complicată, cu ajutorul unui robot. Copiii, organizați în echipe, vor cerceta un subiect dat, vor planifica și realiza programarea și testarea unui robot autonom pentru a rezolva misiunea dată. Înaintea începerii concursului, echipele vor crea propriul robotul bazat pe sistemul LEGO Mindstorms. Roboții proiectați și programați de către echipe trebuie să fie capabili să rezolve, în mod autonom, un set de misiuni. În plus, fiecare echipă trebuie să aleagă un subiect de cercetare în concordanță cu tematică anuală. „Noi ne-am axat pe un proiect de mediu. În spatele liceului este un teren viran, plin de gunoaie, pe care vrem să-l preluăm de la Primărie, să-l curățăm, să avem grijă de el mai departe”, au spus copiii. „Ne dorim să amenajăm un spațiu în care copiii să vină să-și petreacă timpul, să lucreze la ceea ce le place”, a completa Mihai Melnic. În atelierul lor este forfotă mereu și cu siguranță ar petrece timpul non-stop acolo. Nu li se pare greu, au profesorii alături, colegii din clasele mai mari, dar și părinții, a căror asociație le oferă tot sprijinil necesar. Și cum ar putea fi altfel când știu că micuții de astăzi vor fi programatorii de mâine care vor schimba lumea cu roboții pe care deocamdată îi construiesc din piese LEGO?
Pentru modernizarea şi renovarea Atelierului de Robotică CyLiis elevii şi profesorii de la Liceul de Informatică au primit ajutorul companiei Heaven Solutions. Firma este condusă de unul dintre foştii elevi ai liceului. „Lucrăm într-o companie înfiinţată de mine în urmă cu 14 ani. Şcoala a venit spre noi pentru a ne cere ajutorul. Cred că ar trebui să avem spiritul de comunitate mai bine dezvoltat. Adică să nu ne mai plângem, ci să facem. Trebuie să fim conştienţi că suntem în plin proces de robotizare şi automatizare, care în România nu se vede ca în alte ţări”, a spus Cristian Micliuc, reprezentant Heaven Solutions, în momentul deschiderii laboratorului.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau