Ortografia, limbajul de lemn şi Consiliul Local
Dimensiune font:
Certat cu limba română („saitul Primăriei”, „această onoarea”, „încăodată”) consilierul local Mugurel Laicu le mulţumeşte ieşenilor că au fost „un far călăuzitor” şi îi asigură că „PSD este o soluţie politică viabilă care empatizează cu populaţia”
În mod normal, consilierii locali (inclusiv viceprimarii) trebuie să prezinte un raport de activitate anual, din care cetățenii pot afla ce inițiative a avut acel consilier local, câte dintre ele s-au transformat în hotărâri adoptate, care este situația în ceea ce privește prezența la ședințele forului deliberativ local/ședințele pe comisii sau ce alte activități a mai desfășurat respectivul consilier local, aflat în slujba cetățeanului, după cum s-a obligat la depunerea jurământului. Însă aidoma unor colegi din alte mandate, actualii consilieri locali au uitat de obligațiile ce le revin conform prevederilor în vigoare. Este vorba de cele stipulate în articolul 51, alin. 3 și 4, din Legea 215/2001, republicată și actualizată, conform căruia „consilierii locali sunt obligaţi ca, în îndeplinirea mandatului, să organizeze periodic întâlniri cu cetăţenii şi să acorde audienţe sau „fiecare consilier local, precum şi viceprimarul sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului”. Până săptămâna trecută, la secțiunea „Rapoarte anuale” de pe site-ul Primăriei Iași, se regăseau regăsim doar trei consilieri care au depus respectivele documente, însă şi acelea aferente anului 2020. Este vorba, în ordinea în care au depus respectivele documente, de Ionuţ Anastasiei, Iulian Huşanu şi Andrei Popescu.
Limbaj de lemn
Între timp, au apărut primii consilieri locali care şi-au făcut publice rapoartele de activitate pe anul trecut. Este vorba de social-democratul Ovidiu Mugurel Laicu şi de liberalul Alin Andrieş. Raportul celui dintâi se vrea, dincolo de ceea ce ar trebui să conţină un astfel de document, o declaraţie politică. „Noi, social-democraţii, am intrat în CL cu un procent mic (5 consilieri din totalul de 27) ceea ce nu ne permite să promovăm toate solicitările ieşenilor care ne contactează şi ne solicită soluţii şi rezolvări ale problemelor semnalate, dar am luptat, luptăm şi vom lupta pe toată durata mandatului, cu toată energia, pentru a demonstra că PSD este o alternativă mai bună, mai onestă, mai vizionară, mai umană, că noi social-democraţii suntem singura soluţie politică viabilă care empatizează cu populaţia”, spune acesta (n.r. – virgulele aparţin redacţiei). Din raport, mai aflăm că ieşenii au fost „un far călăuzitor pentru lupta dusă de consilierii PSD” şi că 2021 a fost „un an cu multe împliniri, provocări, dar şi cu dezamăgiri”. Plin de greşeli de ortografiere, raportul prezintă, sintetizat, activitatea d-lui Laicu: 11 proiecte de hotărâre scrise (n.r. - probabil iniţiate), 76 de interpelări verbale, 49 de interpelăti scrise, 20 declaraţii politice, 123 de sesizări cu privire la problemele locale, 20 de audienţe acordate la sediul partidului, 19 acţiuni stradale cu cetăţenii, 100% prezenţă fizică sau online la şedinţele CL şi în comisiile de specialitate. La final, cei care vor să afle mai multe, sunt invitaţi pe pagina domnului Laicu.
Scurt şi la obiect
Mult mai succint, raportul lui Alin Andrieş face referire strict la activitatea consilierului liberal, fără a conţine declaraţii politice. „În anul 2021 am fost prezent fizic sau online la roate cele 29 de şedinţe de CL. În calitate de preşedinte de şedinţă am condus 7 şedinţe, în cadrul cărora au fost supuse votului şi aprobate 97 de hotârâri”, spune Alin Andrieş, care, la final, menţionează comisiile de specialitate din care face parte. Un raport, trebuie să o spunem, formal, însă lipsit de demagogie... Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau