Ortorexia sau obsesia de a mânca sănătos

1interviu dr. Petronela Nechita

Dimensiune font:

| 24-06-2022 07:15

 „Regulile stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală

* din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea * ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase

 Devenim tot mai atenți când vine vorba de alimentație și produsele pe care le cumpărăm, citim etichetele pentru a vedea care sunt ingredientele, însă toate aceste obiceiuri pot ascunde chiar şi o tulburare alimentară.

Din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea. Ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase. Fenomenul este destul de nou pentru specialiștii în psihiatrie, care spun că este influențat foarte mult de social-media.

În ultimii ani, specialiștii au observat că persoanele cu ortorexie au gânduri obsesive despre alimente care interferează cu somnul, munca sau școala și nu se mai pot concentra, au probleme cu relațiile deoarece mâncarea devine sursa principală de fericire și sens.

Dincolo de faptul că aceste curățări frecvente sau posturi pentru „detoxifiere” pot duce la malnutriție și scădere în greutate, pot declanșa apariția unei tulburări alimentare.

Despre cum se manifestă ortorexia și ce impact are ea asupra psihicului va explica pe larg dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

 

- Doamna doctor, oamenii au devenit din ce în ce mai preocupați de ceea ce mănâncă. De unde vine această schimbare, oarecum bruscă?

- Urmarea unei diete sănătoase este benefică pe termen lung. Cu toate acestea, aceasta devine o obsesie nesănătoasă pentru anumiţi oameni. Ortorexia se referă la gânduri și comportamente obsesive privind consumul de alimente sănătoase sau curate. Aceste reguli stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală. Ortorexia nervoasă, la care oamenii se pot referi drept alimentație corectă, este o obsesie dăunătoare pentru o alimentație adecvată. Semnul său distinctiv este evitarea strictă a alimentelor pe care o persoană le consideră impure sau nesănătoase.

- Ortorexia nu este o tulburare de alimentație recunoscută oficial în cadrul Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM) sau al Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD), dar un număr tot mai mare de persoane suferă de simptomele acestei afecțiuni. Se aseamănă ortorexia cu alte tulburări alimentare?

- Ortorexia are caracteristici similare cu cele ale tulburării obsesiv-compulsive (TOC), anxietății și anorexiei, așa că alții o pot considera un subset al acestor tulburări de sănătate mintală. Cu toate acestea, deși ortorexia poate duce la anorexie, există diferențe subtile între cele două. O persoană cu anorexie se concentrează de obicei pe numărul de calorii din alimente, în timp ce cineva cu ortorexie se concentrează pe calitatea sau puritatea alimentelor.

- Ortorexia poate duce la restricționarea severă a alimentelor pe care își permit să le consume. Cum reușiți să identificați această tulburare nouă în cărțile de specialite?

- Cercetările privind ortorexie sunt limitate și, deoarece condiția nu este un diagnostic de sine stătător, este dificil pentru cercetători să determine câți oameni afectează. Diferența dintre restricțiile alimentare obișnuite și ortorexie este că aceasta din urmă are un impact asupra sănătății mintale, deoarece o persoană poate avea gânduri intruzive despre obiceiurile sale alimentare. De exemplu, vegetarienii și veganii pot evita produsele de origine animală din motive etice, iar persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten evită alimentele care conțin gluten pentru a preveni problemele de sănătate. Persoanele cu anumite credințe religioase se pot abține și de la anumite alimente, cum ar fi carnea de porc sau de vită.

- Care sunt principalele simptome în ortorexie?

- Semnele și simptomele ortorexiei includ: persoana petrece mai mult de 3 ore pe zi cercetând, achiziționând și pregătind anumite tipuri de alimente (nu în legătură cu un loc de muncă). Evitarea restaurantelor sau a adunărilor sociale din cauza mâncării oferite, gândurile critice despre alții care nu mănâncă curat, sentimentele de vinovăție după ce a consumat alimente restricționate sunt alte simptome care apar în ortorexie.

- Se cunosc cauzele care declanșează ortorexia?

- Cauza exactă a ortorexiei este necunoscută. Accentul pe scară largă pe tendințele de alimentație sănătoasă pe rețelele sociale ar fi putut contribui la dezvoltarea ortorexiei la unii indivizi. Un medic, terapeut sau dietetician, poate diagnostica o tulburare de alimentație intervievând o persoană și revizuindu-i simptomele și obiceiurile alimentare. Un medic poate continua cu un examen fizic de rutină și analize de sânge pentru a verifica deficiențe nutriționale și alte complicații.

- În ce constă tratamentul?

- Tratamentul pentru ortorexie este similar cu tratamentul pentru alte tulburări de alimentație. Aceasta implică o formă de terapie pentru a aborda atât tulburarea de alimentație, cât și orice afecțiuni subiacente de sănătate mintală, cum ar fi depresia și tulburările de anxietate.Un medic poate prescrie un medicament anxiolitic sau antidepresiv dacă persoana are o tulburare de sănătate mintală netratată.

- Cât de eficientă este terapia în cazul persoanelor cu tulburări alimentare?

- Tipurile de terapie pe care un medic le poate recomanda includ: terapie cognitiv-comportamentală (TCC). Terapia ajută o persoană să recunoască faptul că gândurile și convingerile îi afectează în mod direct emoțiile și comportamentele. Provocând și schimbându-și gândirea negativă despre alimentație și stima de sine, terapia poate ajuta persoanele cu ortorexie.Ideea din spatele terapiei este de a ajuta indivizii să se împace cu gândurile, sentimentele și comportamentele lor inconfortabile în loc să le evite.

-Deci, oamenii devin mai bolnavi decât sănătoși...

- Tratamentul pentru ortorexie ar trebui să includă educație cu privire la diferiții nutrienți de care o persoană are nevoie în dieta sa pentru a menține sănătatea. Un dietetician înregistrat poate ajuta cu această parte a planului de tratament al unei persoane. Persoanele cu ortorexie pot avea deficit de vitamine și minerale multiple, cum ar fi vitamina D, calciu, acid folic și vitaminele B. Înlocuirea acestor și a altor nutrienți este o parte importantă a tratamentului. Spitalizarea poate fi necesară dacă o persoană este semnificativ subponderală sau subnutrită. În timp, ortorexia poate duce la o imunitate slabă, oase slabe și o deteriorare generală a funcției corpului.

- Cât de mare este presiunea psihică pentru acești pacienți?

- Să trăiești cu ortorexie poate fi o provocare, dar există mai multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a face față și a găsi sprijin. Primul pas este să discutați cu un profesionist medical sau sau de sanatate mintala. Sugestiile suplimentare includ: încredere într-un prieten sau membru al familiei, exersarea tehnicilor de autoacceptare și de gestionare a stresului, evitarea tendințelor de dietă la modă, a influențelor celebrităților și a sfaturilor alimentare din surse mai puțin credibile decât surse de încredere.

A consemnat Ruxandra CAȘU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Magistraţii i-au împlinit dorinţa. L-au băgat la zdup pe un hârlăuan ce înjurase un poliţist
24/11/2024 23:59

Oprit şi legitimat decătre agentul de poliţie Dumitru D., tanărul a devenit recalcitrant, s-a pus ope injurat şi ameninţat. Nici după ce a fost imobilizat şi dus la secţie, nu s-a potolit. Dimpotriv ...

Doi pumni daţi, trei ani de puşcărie primiţi
24/11/2024 23:58

 Întamplarea ce i-a adus atata ghinion popricăneanului s-a petrecut in seara de 19 mai 2023. Tanărul lucrase toată ziua in gospodăria consăteanului Iulian A., pe care-l ajutase să taie nişte l ...

 O păşcăneană a bătut un bărbat şi i-a sustras telefonul
24/11/2024 23:55

Păşcăneana Rada A. şi iubitul ei, Florin S., au fost trimişi in judecată pentru săvarşirea infracţiunilor de „talhărie calificată”, respectiv „lovire sau alte violenţe”, fapt ...

Doi soţi din Iaşi au demarat o afacere de turism sexual
24/11/2024 23:48

Prin incheierea finală de vineri, 22 noiembrie, judecătorul de cameră preliminară a dat undă verde intr-un nouă proces de proxenitism, inculpaţi fiind soţii Cătălin şi Andreea N., plus taximetristul ...

Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei