Ortorexia sau obsesia de a mânca sănătos
Dimensiune font:
„Regulile stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală
* din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea * ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase
Devenim tot mai atenți când vine vorba de alimentație și produsele pe care le cumpărăm, citim etichetele pentru a vedea care sunt ingredientele, însă toate aceste obiceiuri pot ascunde chiar şi o tulburare alimentară.
Din dorința de a fi mai sănătoși ajungem să ne îmbolnăvim mintea. Ortorexia este foarte asemănătoare cu anorexia sau bulimia, și se manifestă printr-o grijă exagerată pe care o au unele persoane pentru alimentele sănătoase. Fenomenul este destul de nou pentru specialiștii în psihiatrie, care spun că este influențat foarte mult de social-media.
În ultimii ani, specialiștii au observat că persoanele cu ortorexie au gânduri obsesive despre alimente care interferează cu somnul, munca sau școala și nu se mai pot concentra, au probleme cu relațiile deoarece mâncarea devine sursa principală de fericire și sens.
Dincolo de faptul că aceste curățări frecvente sau posturi pentru „detoxifiere” pot duce la malnutriție și scădere în greutate, pot declanșa apariția unei tulburări alimentare.
Despre cum se manifestă ortorexia și ce impact are ea asupra psihicului va explica pe larg dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.
- Doamna doctor, oamenii au devenit din ce în ce mai preocupați de ceea ce mănâncă. De unde vine această schimbare, oarecum bruscă?
- Urmarea unei diete sănătoase este benefică pe termen lung. Cu toate acestea, aceasta devine o obsesie nesănătoasă pentru anumiţi oameni. Ortorexia se referă la gânduri și comportamente obsesive privind consumul de alimente sănătoase sau curate. Aceste reguli stricte pentru alimentație pot duce la izolare socială, malnutriție și afectare mentală. Ortorexia nervoasă, la care oamenii se pot referi drept alimentație corectă, este o obsesie dăunătoare pentru o alimentație adecvată. Semnul său distinctiv este evitarea strictă a alimentelor pe care o persoană le consideră impure sau nesănătoase.
- Ortorexia nu este o tulburare de alimentație recunoscută oficial în cadrul Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM) sau al Clasificării Internaționale a Bolilor (ICD), dar un număr tot mai mare de persoane suferă de simptomele acestei afecțiuni. Se aseamănă ortorexia cu alte tulburări alimentare?
- Ortorexia are caracteristici similare cu cele ale tulburării obsesiv-compulsive (TOC), anxietății și anorexiei, așa că alții o pot considera un subset al acestor tulburări de sănătate mintală. Cu toate acestea, deși ortorexia poate duce la anorexie, există diferențe subtile între cele două. O persoană cu anorexie se concentrează de obicei pe numărul de calorii din alimente, în timp ce cineva cu ortorexie se concentrează pe calitatea sau puritatea alimentelor.
- Ortorexia poate duce la restricționarea severă a alimentelor pe care își permit să le consume. Cum reușiți să identificați această tulburare nouă în cărțile de specialite?
- Cercetările privind ortorexie sunt limitate și, deoarece condiția nu este un diagnostic de sine stătător, este dificil pentru cercetători să determine câți oameni afectează. Diferența dintre restricțiile alimentare obișnuite și ortorexie este că aceasta din urmă are un impact asupra sănătății mintale, deoarece o persoană poate avea gânduri intruzive despre obiceiurile sale alimentare. De exemplu, vegetarienii și veganii pot evita produsele de origine animală din motive etice, iar persoanele cu boala celiacă sau cu intoleranță la gluten evită alimentele care conțin gluten pentru a preveni problemele de sănătate. Persoanele cu anumite credințe religioase se pot abține și de la anumite alimente, cum ar fi carnea de porc sau de vită.
- Care sunt principalele simptome în ortorexie?
- Semnele și simptomele ortorexiei includ: persoana petrece mai mult de 3 ore pe zi cercetând, achiziționând și pregătind anumite tipuri de alimente (nu în legătură cu un loc de muncă). Evitarea restaurantelor sau a adunărilor sociale din cauza mâncării oferite, gândurile critice despre alții care nu mănâncă curat, sentimentele de vinovăție după ce a consumat alimente restricționate sunt alte simptome care apar în ortorexie.
- Se cunosc cauzele care declanșează ortorexia?
- Cauza exactă a ortorexiei este necunoscută. Accentul pe scară largă pe tendințele de alimentație sănătoasă pe rețelele sociale ar fi putut contribui la dezvoltarea ortorexiei la unii indivizi. Un medic, terapeut sau dietetician, poate diagnostica o tulburare de alimentație intervievând o persoană și revizuindu-i simptomele și obiceiurile alimentare. Un medic poate continua cu un examen fizic de rutină și analize de sânge pentru a verifica deficiențe nutriționale și alte complicații.
- În ce constă tratamentul?
- Tratamentul pentru ortorexie este similar cu tratamentul pentru alte tulburări de alimentație. Aceasta implică o formă de terapie pentru a aborda atât tulburarea de alimentație, cât și orice afecțiuni subiacente de sănătate mintală, cum ar fi depresia și tulburările de anxietate.Un medic poate prescrie un medicament anxiolitic sau antidepresiv dacă persoana are o tulburare de sănătate mintală netratată.
- Cât de eficientă este terapia în cazul persoanelor cu tulburări alimentare?
- Tipurile de terapie pe care un medic le poate recomanda includ: terapie cognitiv-comportamentală (TCC). Terapia ajută o persoană să recunoască faptul că gândurile și convingerile îi afectează în mod direct emoțiile și comportamentele. Provocând și schimbându-și gândirea negativă despre alimentație și stima de sine, terapia poate ajuta persoanele cu ortorexie.Ideea din spatele terapiei este de a ajuta indivizii să se împace cu gândurile, sentimentele și comportamentele lor inconfortabile în loc să le evite.
-Deci, oamenii devin mai bolnavi decât sănătoși...
- Tratamentul pentru ortorexie ar trebui să includă educație cu privire la diferiții nutrienți de care o persoană are nevoie în dieta sa pentru a menține sănătatea. Un dietetician înregistrat poate ajuta cu această parte a planului de tratament al unei persoane. Persoanele cu ortorexie pot avea deficit de vitamine și minerale multiple, cum ar fi vitamina D, calciu, acid folic și vitaminele B. Înlocuirea acestor și a altor nutrienți este o parte importantă a tratamentului. Spitalizarea poate fi necesară dacă o persoană este semnificativ subponderală sau subnutrită. În timp, ortorexia poate duce la o imunitate slabă, oase slabe și o deteriorare generală a funcției corpului.
- Cât de mare este presiunea psihică pentru acești pacienți?
- Să trăiești cu ortorexie poate fi o provocare, dar există mai multe lucruri pe care o persoană le poate face pentru a face față și a găsi sprijin. Primul pas este să discutați cu un profesionist medical sau sau de sanatate mintala. Sugestiile suplimentare includ: încredere într-un prieten sau membru al familiei, exersarea tehnicilor de autoacceptare și de gestionare a stresului, evitarea tendințelor de dietă la modă, a influențelor celebrităților și a sfaturilor alimentare din surse mai puțin credibile decât surse de încredere.
A consemnat Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau