Pacienții vârstnici se pot recupera post-COVID la Spitalul Parhon
Dimensiune font:
În Secția de Geriatrie de la Spitalul Clinic „Dr.C.I.Parhon” din Iași, pacienții care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 și au rămas cu sechele după vindecare pot beneficia de un program de recuperare. Acesta este dedicat persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, care au trecut prin boală în urmă cu cel puțin trei luni.
Programul de recuperare cuprinde mai multe servicii medicale. Pentru a beneficia de noile servicii, pacienții trebuie să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie, cardul de sănătate și dovada că a trecut prin boală. „Ne-am gândit că am veni foarte mult în ajutorul pacienților dacă am oferi și servicii de recuperare respiratorie, cardiovasculară , osteoarticulară și chiar psihologică. Pacienților le trebuie un bilet de trimitere fie este emis de medicul de spitalul COVID către secția de geriatrie, fie de medicul de familie tot către secția de geriatrie. Pacientul post-COVID este considerat un pacient verde, deci suntem o secție fără risc de infectare sau de transmitere”, a declarat dr. Ioana Dana Alexa, șef clinică Geriatrie Parhon.
Prin această recuperare a pacienților COVID se dorește și o revenire la parametri normali ai secției. De la începutul pandemiei, de anul trecut, paturile Secției de Geriatrie au fost folosite pentru pacienții suspecți de infecția cu COVID-19 până la venirea rezultatelor, funcționând ca o zonă tampon a spitalului. „Este o nevoie foarte mare pe care am resimțit-o pentru a veni în ajutorul pacienților noștri, pacienți cu probleme de rinichi, pacienți cu probleme urologice, pacientul vârstnic care a trecut prin această boală și care, din păcate, vedem că nu mai are unde să se adreseze și încercăm să răaspundem la această nevoie a pacienților care au trecut prin COVID, tulburări de respirație, tulburări de ritm, disfuncții renale tocmai prin deschiderea acestei secții și gândirea ei în special recuperare post-COVID”, a precizat dr. Ionuț Nistor, putător de cuvânt Secția ATI de la Spitalul „Dr.C.I.Parhon”.
Durata internării va depinde de la caz la caz, în medie specialiștii explicând că este nevoie de zece zile de spitalizare, însă poate fi și de mai lungă durată dacă pacientul are nevoie. O pecientă de 64 de trece a povestit experiența ei în secția de recuperare de la Parhon. „Îmi uitasem numele, copiii, numărul de telefon, unde stau, absolut tot. Nu am crezut că se poate așa ceva la boala aceasta. Aici am ajuns de nevoie, nu pot respira, mă dor plămânii când tușesc, mă înec, am nevoie de oxigen. Acasă sunt singură și nu are cine să stea cu mine. E o șansă unică. După trauma pe care am trăit-o o lună la Infecțioase și în ATI, aici e raiul pe pământ”, a declarat Ana Șerban, pacientă.
Noul program de recuperare a fost deschis de la 1 martie, iar până în prezent 10 pacienți au beneficiat de tratamentul de recuperare. Spitalul poate oferi trei tipuri de programe de recuperare: respiratorie, psihologică și cognitivă. Capacitatea actuală pentru recuperarea vârstnicilor este de 20 de paturi. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau