Pădurile din jurul Iaşului, salvate de la defrişare
Dimensiune font:
Ministrul Mediului, ieşeanul Costel Alexe, pare interesat de pădurile din jurul Iaşului. El îşi doreşte ca ieşenii să aibă cât mai mult oxigen, cât mai multă verdeaţă şi aer curat într-un oraş sufocat poluare.
Ministrul Costel Alexe a avut, pe parcursul acestei săptămâni, discuţii şi întâlniri cu reprezentanţii Direcţiei Silvice Iaşi, cu direcţia Păduri din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi cu toţi factorii implicaţi pentru a identifica varianta optimă de regenerare, dar şi de conservare a pădurilor din jurul Iaşului. „Au fost investigate toate tăierile, avizele şi lucrările de exploatare şi ce vă pot spune - şi v-a confirmat şi directorul Direcţiei Silvice Iaşi pe parcursul săptămânii - este că procedurile se efectuează conform graficelor gândite pentru o exploatare sustenabilă şi durabilă a pădurii. Cele şase arborete limitrofe drumului naţional au fost parcurse cu primele tăieri de înlocuire a arboretului iniţial acum 20-25 ani. Acum, prin amenajamentul silvic se realizează ultima tăiere de înlocuire a arboretului iniţial. Sunt foarte preocupat de soarta pădurii şi ştiu că acolo nu se defrişează, nu se exploatează excesiv şi conform specialiştilor acest gen de lucrări silvice reprezintă o procedură de regenerare naturală, o ciclicitate firească, naturală în viaţa pădurii”, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului.
Acesta a discutat cu toţi cei implicaţi şi a convenit că se va constitui o banda de protecţie, lată de 30 m, în care nu se vor face intervenţii în arboretul matur, ci numai în seminţiş, de altfel lucrări necesare în silvicultură. „Direcţia Silvică Iaşi va solicita luni această modificare de încadrare a pădurii către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, urmând ca în comisia Direcţiei de Păduri să fie discutate şi aprobate detaliile tehnice, iar din martie suprafaţa menţionată să intre sub protecţie. Am cunoscut în această perioadă numeroşi silvicultori de mare calitate, am înţeles că dincolo de cazurile negative prezentate în presă, noi românii avem o şcoală de silvicultură de tradiţie şi renume peste hotare. Am convingerea că Pădurile României, inclusiv Codrii Iaşului, vor fi exploatate sustenabil şi atât cetăţenii, cât şi autorităţile statului vom înţelege că doar respectând natura vom putea să ne bucurăm atât de resursele regenerabile pe care ea ni le oferă, cât şi de momentele de recreere pe care cu drag le petrecem în mijlocul naturii. Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat de-a lungul anilor, care au urmărit şi denunţat transporturile ilegale cu lemn, tuturor cetăţenilor de bună credinţă care au fost vigilenţi şi responsabili, dar nu erau luaţi în serios de către autorităţi”, a spus ministrul ieşean.
„A venit vremea să protejăm pădurile României”
Costel Alexe promite că va repune în funcţiune toate instrumentele prin care statul român va urmări trasabilitatea lemnului tăiat în pădure şi astfel să fie stopate tăierile ilegale, transporturile multiple pe acelaşi aviz şi că vor fi destructurate grupurile infracţionale. „După mulţi ani în care băieţii deştepţi din sistem, cu largul concurs al unor decidenţi politici, au devastat pădurile ţării, a venit vremea să stopăm acest flagel şi să protejăm pădurile României. Astăzi, cu o echipă de profeşionişti, oameni dedicaţi proiectelor de pe agenda publică, am reuşit să deblocăm lucrurile şi să facem paşi concreţi în atingerea obiectivelor asumate faţă de români: #ScutulPădurii - parteneriat pentru partule mixte între angajaţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi cei ai Ministerului de Interne; #HărţiSatelitare- capacitatea de a monitoriza prin satelit exploatările forestiere legale şi a de primi alerte în timp real de tăieri ilegale; #SUMAL - Sistemul de Trasabilitate a Masei Lemnoase prin care vom putea urmări lemnul de la pădure şi până la procesatori ştiind exact cine este proprietarul, care este provenienţa şi destinaţia. Vom urmari camioanele cu lemn prin GPS, vom identifica numerele de înmatriculare prin camerele de luat vederi amplasate pe drumurile publice, vom aloca număr de urgenţă pentru alertele forestiere”, a mai spus ministrul Mediului, Costel Alexe. Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau