Palatului Știrbey, din Dărmănești, scos la vânzare cu 10 milioane de euro!
Dimensiune font:
* actualul proprietar, un om de afaceri israelian, a cumpărat castelul în anul 2014 cu doar 400 de mii de euro și intenționa să-l transforme în hotel de lux, după lucrări de reabilitare ce au durat trei ani * clădirea are parter și două etaje, 36 de camere cu tot atâtea băi și va fi vândută de celebra casă de licitații Sotheby’s
Casa de licitații Sotheby’s România a anunțat scoaterea la vânzare a Palatului Știrbey, din Dărmănești, localitate situată aflat la o distanță de 63 de kilometri de municipiul Bacău. Prețul - 10 milioane de euro!
Proprietatea cuprinde un teren de peste 12,5 hectare, din care 9,2 ha curți construcții și 3,2 ha, padure, precum și clădiri care au, împreună, 2.530 mp. Cea mai importantă clădire este Castelul, care are o suprafață de 1.031 mp, apoi trei imobile care au fost – pe vremea când aici funcționa o tabără școlară – spații de cazare (364 mp, 167 mp, respectiv 196 mp). La acestea se adaugă o sală de festivități (243 mp), o sală de mese (130 mp), grajduri, magazii și o stație de drenaj.
Actualul proprietar, un om de afaceri israelian, Itshak Nahmany, a cumpărat castelul în anul 2014 cu doar 400 de mii de euro și intenționa să-l transforme în hotel de lux. Acesta l-a reabilitat complet, o lucrare care a durat trei ani, fiind păstrate detaliile originale. „Pe lângă clădirile tehnice adiacente palatului, undeva mai în spate, în sus pe munte, mai există o serie întreagă de clădiri (mai bine de 1.000 mp de construcții), foste tabere școlare care în trecut puteau găzdui mai bine de 200 de copii. Clădirile au fost construite în perioada comunistă, nu au fost renovate, dar sunt în stare bună și ar putea fi renovate și folosite”, au precizat reprezentanții Sotheby`s.
Castelul Știrbey de la Dărmănești se află în vârful unui deal, la o altitudine de 600 de metri, adăpostit de o pădure de foioase.
Castelul a fost construit la cererea prințului Gheorghe Știrbei (fost parlamentar, care a murit în anul 1916), acesta alegând dealul Măguricea pentru pitorescul regiunii, aflată în stânga Văii Uzului.
Palatul, încadrat ca monument istoric de clasa A, a fost construit de lucrători aduși din Italia, având la bază planurile arhitectului Nicolae Ghica Dudești. Clădirea are parter și două etaje, 36 de camere cu tot atâtea băi. În corpul principal al clădirii se află camerele așa-numite oficiale, cu o zonă de primire, un salon mare, o sufragerie și birouri. Tot aici se află și o seră, precum și scara principală. Din aceasta parte a palatului se poate ieși pe terasa semicirculară, ce are o latură de peste doi metri. Partea administrativă a palatului este într-un corp lateral, are două nivele, iar camerele sunt mult mai reduse ca dimensiuni. Aici se pot observa frumoasele elemente decorative din lemn, la balcoane, precum și un soclu masiv, construit din piatră de carieră. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau