Panică la Maternitatea „Elena Doamna”
Dimensiune font:
* „Doar cu 2 rânduri de măşti, 2 rânduri de mănuşi şi halatul steril! Dumnezeu cu mila! Nu este normal ce se întâmplă! Nu este normal să nu avem echipamente de protecţie! Nu este normal să expui la risc un spital întreg! De ce avem noi (încă) puţine cazuri? Deoarece oamenii nu sunt testaţi! Este un fals adevăr expus publicului!”, se plânge un medic ginecolog * managerul Maternităţii „Elena Doamna”, Gabriel Martinescu, a recunoscut că în garda de duminică a născut o gravidă care în urmă cu o săptămână a intrat în contact cu o persoană aflată în autoizolare, după ce s-a întors din zona Veneţiei
O doctoriţă de la Maternitatea „Elena Doamna” trage un semnal de alarmă pe reţelele de socializare. Doctoriţa spune că a fost nevoită să opereze o pacientă suspectă de coronavirus, fără echipament de protecţie. „În garda de primire, astăzi, împreună cu câţiva colegi! Sunt informată că va ajunge în spital o gravidă, cu naştere declanşată şi care a luat legătura (vizita) acum o săptămână cu un neam de al ei, sosit din Veneto acum 18 zile! M-am scurs! Indicaţia este să se finalizeze naşterea prin operaţie cezariană! A început agitaţia! Unde o vedem...? Am blocat un cabinet de consultaţii pentru ea, cabinet în care, ulterior, s-a efectuat dezinfecţia! Avem echipamente de protectie? Nu avem! Avem teste pentru recoltare şi pentru a trimite la boli infecţioase? Nu avem! Şi atunci, ce avem? Doctori şi asistente care trebuie să intre în sală şi eventual să se contamineze? Da, asta avem!”, scrie medicul primar de obstetrică şi ginecologie Diana Popovici.
În continuarea postării, medicul explică cum s-a desfăşurat mai departe întreaga situaţie. „A venit gravida, s-a efectuat ancheta epidemiologică… a avut contact cu persoana sosită din Veneto, care nici ea nu a efectuat testul, deşi s-a dus şi a cerut să i se facă, dar indicaţia a fost doar de autoizolare la domiciliu. S-a practicat cezariana, medicii, asistentele şi infirmierele fără echipament de protecţie! Doar cu 2 rânduri de măşti, 2 rânduri de mănuşi şi halatul steril! Dumnezeu cu mila! Nu este normal ce se întâmplă! Nu este normal să nu avem echipamente de protecţie! Nu este normal să expui la risc un spital întreg! În aceste condiţii de practicare a medicinei, în condiţii de pandemie, România va depăşi alte state europene la numărul de cazuri! De ce avem noi (încă) puţine cazuri? Deoarece oamenii nu sunt testaţi! Este un fals adevăr expus publicului! Stat român, eşti obligat să achiziţionezi teste, dezinfectante şi materiale de protecţie! Sănătatea este garantată de Constituţie! Cum ne a fost nouă, celor din gardă, sănătatea garantată astăzi? Şi garda continuă...”, mai scrie doctoriţa pe o reţea de socializare.
Probleme în asigurarea materialelor sanitare şi a dezinfectanţilor
Managerul Maternităţii „Elena Doamna”, Gabriel Martinescu, a recunoscut că în garda de duminică a născut o gravidă care în urmă cu o săptămână a intrat în contact cu o persoană aflată în autoizolare, după ce s-a întors din zona Veneţiei. „Pe 15 martie, o pacientă în vârstă de 32 de ani, din Iaşi, cu sarcină 39 de săptămâni, a venit cu naştere declanşată la Spitalul Elena Doamna, pentru că era spital de gardă. Practic, deserveşte toate urgenţele. S-a început anamneza, din care a rezultat că pe 9 martie a intrat în contact cu verişoara ei, care se autoizolase din 26 februarie. Motivul autoizolării verişoarei era de fapt întoarcerea din Italia, cred Venetto, unde a stat o zi. Practic, pe parcursul autoizolării verişoara nu a prezentat niciun fel de boală, nu a fost simptomatică, iar ulterior celor 14 zile s-a dus şi a solicitat să fie testată, dar a fost considerată nesuspectă. Practic, pacienta noastră nu a intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID 19, vorbim doar de o speculaţie şi o stare de anxietate şi panică”, a spus Gabriel Martinescu, managerul „Maternităţii Elena Doamna”.
Mai mult, gravida nu a prezentat la rândul ei semne clinice de infecţie. „Nu s-a prezentat ca o pacientă simptomatică. S-a făcut un test gripal rapid, care a fost negativ şi acela. Am eliminat şi posibilitatea unei gripe sezoniere sau a unei alte patologii. Mai mult, am solicitat Spitalului de Boli Infecţioase să facă un test pentru infecţie COVID 19, ca să fim liniştiţi. Din punct de vedere medical, cezariana a decurs absolut normal, pacienta şi copilul acum sunt în stare bună. Ei sunt internaţi la noi”, a precizat Martinescu.
El a recunoscut că, dacă din punct de vedere medical s-a respectat protocolul şi reglementările de rigoare, cu greu face faţă din cauza materialelor sanitare şi dezinfectanţilor. „Nu avem cum să avem echipamente dacă cererea din piaţă a crescut exagerat din panica asta, iar producţia şi exporturile nu mai sunt. E o stare de fapt. Lipsa de echipamente nu este un subiect tabu, este un subiect real, este vorba de lipsa de echipamente şi materiale sanitare. Am mai propus ca fiecare spital să nu mai acţioneze ca un spital individual. Trebuie să gestionăm situaţiile la nivel municipal, judeţean, regional. Adică, un spital are un stoc pe care nu-l foloseşte, să-l poată pune la dispoziţia spitalului care are nevoie de acele materiale. Să creăm un circuit facil al materialelor, să nu blocăm spitale mari, universitare, cum e cel de Infecţioase, care e fără, poate, dezinfectanţi sau echipamente, dar sunt spitale mici, care nu le folosesc, dar le au în stoc”, a spus Martinescu. Lavinia DUCAŞ, Gabi MATEI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau