Pelerini pe Camino de România
Dimensiune font:
Camino de Santiago, ansamblu de trasee de pelerinaj creștine ce străbat Europa încă din Evul Mediu, se întind și în România și traversează trei județe -- Iași, Neamț și Bacău * este o punte de legătură între bisericile ortodoxe și catolice, muzeele și parcurile de agrement din cele trei zone
Sosit la Iași în 2019, Papa Francisc a binecuvântat prima bornă Camino de Santiago care - simbolic - marchează 4500 km până la Santiago de Compostela, capitala Moldovei fiind orașul estic cel mai îndepărtat în cadrul rețelei europene a drumurilor ce converg în capitala Galiciei. Borna este amplasată în curtea Episcopiei romano-catolice de Iaşi, lângă o statuie a Mântuitorului, sculptată în marmură de Ruşchiţa de artistul ieşean Constantin Crengăniș.
Camino de Santiago - varianta moldavă este un proiect derulat de Asociația prietenilor Camino de Santiago România, cu sprijinul consiliilor județene din Iași, Neamț și Bacău. Proiectul urmărește identificarea reperelor istorice ale cultului în cinstea Sfântului Iacob cel Mare în spațiul actual al României, mai ales în zonele unde trăiește populație de religie catolică și constă în marcarea unui traseu de pelerinaj care străbate cele trei județe, începând din Iași până la intrarea în județul Covasna. Pe drumul ce străbate cele trei județe, drumeții se pot ghida de însemnul scoicii, vechi simbol pe care îl aduceau cu ei acasă pelerinii din Evul Mediu. În județul Iași, traseul stabilit este următorul: Iași-Valea Lupului--Lețcani--Banu--Podu Iloaiei--Budăi--Sârca--Mădârjesti--Băltați--Războieni--Târgu Frumos--Buznea-- Strunga--Hăbășești--Brătulești--Hanul „Trei Iazuri”--Miclăușeni--Mircești și Iugani. Ajunși la Neamț, pelerinii continuă pe traseul Gherăești--Săbăoani--Simionești--Cordun--Roman--Trifești--Giulești--Butnărești--Secuieni-- Moldoveni-- Hociungi--Broșteni--Bahna--Băhnișoara-- lzvoare. În județul Bacău, calea de urmat este Racova--Lespezi--Gârlenii de Sus--Trebeș--Mărgineni--Barați--Bacău--Nicolae Bălcescu--Faraoani--Cleja--Somușca--Ciucani--Capata--Dumbrava--Temelia--Gura Văii--Onești--Tuta--Pârâul Boghii--Târgu Ocna--Slănic Moldova--lzvor--Poiana Sărată--până la limita cu judetul Covasna.
Drumul de pelerinaj face parte din traseul european Camino de Santiago sau Drumul Sfântului Iacob care atrage pelerini din toată Europa. Anual, aproximativ 350.000 de persoane din 160 de țări aleg să străbată rețeaua de drumuri Camino de Santiago, care împânzește întreg continentul și care, începând din anul 1987, căpătă statutul de Itinerar Cultural European.
Maura ANGHEL
Camino de România pornește de la Iași, străbate județele Neamț și Bacău, trecând apoi munții în Transilvania, prin județul Covasna.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau