Peste 190 de ieşeni sunt încă spitalizaţi din cauza noului coronavirus
Dimensiune font:
A crescut numărul cazurilor COVID-19 la IRO Iași * între cei infectați se numără doi medici rezidenți de la secțiile de „Terapie Intensivă” și „Oncologie”, 12 asistenți medicali, un infirmier și un registrator * la nivelul județului Iaşi, cifra celor infectăți este constantă, însă a crescut numărul celor carantinați
La Institutul Regional de Oncologie din Iași, numărul cadrelor medicale infectate cu noul coronavirus a ajuns ieri la 16, în creștere față de cele 12 cazuri depistate anterior. Managerul Institutului, Mirela Grosu, a declarat că între cei infectați se numără doi medici rezidenți de la secțiile de „Terapie Intensivă” și „Oncologie”, 12 asistenți medicali, un infirmier și un registrator. Managerul de la IRO Iași a mai spus că au fost testați toți angajații cu excepția celor aflați în concediu. Deocamdată, niciun pacient nu a ieșit pozitiv la virusul Sars-Cov-2. „În total sunt 16 cazuri, 13 care au fost, plus două de ieri și unul de astăzi. Din cei 16 infectați avem doi medici rezidenți, un infirmier, un registrator medical și restul asistenți medicali. S-au testat peste 90 la sută din personalul angajat al Institutului, restul de nouă la sută sunt persoane plecate în concediu de odihnă și care în mod normal nu ar trebui să pună probleme pentru că sunt plecați mai mult de o săptămână sau două, dar pe care oricum le testăm când se întorc și reintră în serviciu. La sfârșit de săptămână vom face o nouă curățenie generală și o nouă igienizare în tot spitalul și o dezinfecție terminală chiar dacă s-a făcut și săptămâna trecută și săptămâna aceasta”, a spus Mirela Grosu, managerul IRO Iași.
Peste 4.000 de ieșeni în carantină
În ceea ce privește ultimele cifre, conform datelor furnizate de Instituţia Prefectului, numărul ieşenilor infectaţi a ajuns ieri la 743 (cu 6 mai mult decât în ziua anterioară). Dintre aceştia, 505 au fost vindecaţi şi externaţi, iar 46 au decedat (cu doi mai mult decât cu o zi în urmă), ceea ce înseamnă că, în acest moment, 192 de ieşeni sunt încă spitalizaţi din cauza noului coronavirus. Un număr de 4.022 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică, dar monitorizate. De asemenea, conform ultimelor centralizări, un număr de 29 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate. „În momentul de față, la nivelul județului Iaşi sunt înfiinţate 2 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 2 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi”, au spus reprezentanții Prefecturii Iași.
Angajații de la Antibiotice au donat 32 de litri de sânge
70 de angajaţi ai companiei Antibiotice Iaşi s-au oferit voluntar să participe la cea de-a nouăsprezecea ediţie a campaniei „Donează sânge! Pune suflet pentru viaţă!”. Aceștia au donat, împreună, 32 de litri de sânge ce va fi folosit pentru salvarea a peste 150 de vieţi.
Potrivit unui comunicat de presă, Fundaţia „Antibiotice – Ştiinţă şi Suflet”, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, organizează de 10 ani, bianual, în lunile aprilie şi octombrie, campanii de donare de sânge pentru a veni în întâmpinarea nevoii permanente de sânge salvator în spitale.
Anul acesta, în aprilie, de Ziua Mondială a Sănătăţii, regulile impuse de starea de urgenţă datorate pandemiei de coronavirus nu au permis organizarea primei ediţii din 2020, motiv pentru care evenimentul de donare a avut loc pe 16 iunie, imediat după Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, eveniment care a avut loc pe 14 iunie. „La nivel naţional, regulile privind izolarea pe perioada stării de urgenţă, precum şi teama de infectare cu virusul SARS-CoV-2, au avut drept consecinţă scăderea dramatică a numărului donatorilor de sânge, astfel că rezervele de sânge din spitale au scăzut în acelaşi ritm alert. E drept, în toată această perioadă, pacienţilor li s-a recomandat să se adreseze spitalelor doar pentru situaţii de urgenţă, însă, odată cu revenirea la activităţile normale, nevoia de sânge a crescut substanţial. În ultima vreme a mai crescut numărul de donatori, dar nu suficient. De aceea CRTS Iaşi, împreună cu Fundaţia Antibiotice – Ştiinţă şi Suflet a organizat această acţiune de donare, devenită tradiţie. Centrul de Studii Clinice aparţinând companiei Antibiotice este, de fapt, singurul centru ieşean cu autorizaţie DSP în care ne putem deplasa în vederea colectării mobile de sânge”, a declarat medicul Andreea Vatamanu, purtătorul de cuvânt al CRTS Iaşi.
Donarea s-a efectuat la Centrul de Studii Clinice al companiei Antibiotice, în condiţii de maximă siguranţă, cu respectarea tuturor regulilor de igienă sanitară şi a celor de distanţare, în vederea asigurării calităţii şi securităţii actului de donare. „Dacă ar fi să facem o analogie între criza de sânge din spitale şi criza sanitară actuală, imaginaţi-vă următorul lucru: viaţa unui pacient care aşteaptă eliberarea unui ventilator în secţia ATI se află în acelaşi pericol precum cea a unui pacient care aşteaptă sângele potrivit pentru a fi operat. Dacă problema ventilatoarelor se poate rezolva achiziţionându-le, în cazul crizei sangvine acest lucru nu este posibil, întrucât nu există niciun substitut pentru sângele uman, el nu poate fi fabricat în afara corpului şi are o durată de viaţă limitată. Medicina umană are nevoie de sânge uman, are nevoie de donatori sănătoşi care fac un gest voluntar valoros şi uman!”, a declarat Ioana Tode, preşedinte al Fundaţiei „Antibiotice – Ştiinţă şi Suflet”. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau