Peste 5.000 de ieșeni au venit la Mitropolie, după Agheasma Mare
Dimensiune font:
Boboteaza, prima mare sărbătoare din an, ultima din Sărbătorile de Iarnă, a umplut Curtea Mitropolitană, sâmbătă. Mai mult de 5.000 de persoane au venit la slujba de la Catedrala Mitropolitană. Au fost şi câteva zeci de jandarmi şi poliţişti, dar şi voluntari care i-au îndrumat pe crendincioşi spre locul de unde puteau lua Agheasma Mare.
Anul acesta, din cauza temperaturilor ridicate crucea de Bobotează a fost împodobită din crengi de brad, nu din gheaţă, aşa cum e tradiţia. Crucea de brad a fost aşezată în faţa treptelor de intrare în Catedrala Mitropolitană.
Pentru credincioşii care au dorit să plece acasă cu Agheasmă Mare, cei de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au pregătit zece vase de câte o mie de litri fiecare. Ei au trebuit să se aşeze la rândul din curtea Ansamblului Mitropolitan.
Agheasma Mare a fost oferită credincioşilor de zeci de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc de obicei la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Conform normelor bisericeşti, Agheasma Mare, a fost făcută şi în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Agheasma Mare se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, la Odovania praznicului Botezului Domnului, când se încheie prăznuirea liturgică. „Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinţi, de a tămădui şi de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, "spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.
IPS Teofan: „„Suntem chemaţi la bucurie. Acum, la început de an, Biserica aşează în faţa noastră realitatea cea sfântă, care de fapt ne ţine în viaţă. Şi anume, să nu cădem în deznădejde şi să luptăm pentru a fi cuprinşi de bucurie”
La Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a excplicat că toată Taina Sfântului Botez împlinită de Domnul Hristos în Iordan se prelungește și în viața noastră, prin propriul nostru botez. „Toată Taina Sfântului Botez împlinită de Domnul Hristos în Iordan se prelungeşte şi în viaţa noastră, prin propriul nostru botez, prin făgăduinţele pe care naşii noştri, pentru noi, în numele nostru şi împreună cu noi, le-au rostit la Botez, şi anume, mă lepăd de satana și mă unesc cu Domnul Hristos”, a spus Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
De asemenea, Mitropolitul a vorbit despre Teofania de la Botezul Domnului ]n apele Iordanului şi despre lucrarea Harului lui Dumnezeu în viaţa noastră. „Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne facă şi nouă parte de strălucirea Iordanului, de arătarea lui Dumnezeu, prin prezenţa lui în viaţa noastră şi în viaţa lumii. Să ne binecuvanteze Dumnezeu cu sfintirea creaţiei care suspină datoriţa păcatelor noastre şi aşteaptă prin noi, prin rugăciune, prin Sfintele Liturghii, prin sfinţirea apei, dezlegare, ca să aducă slava lui Dumnezeu împreună cu făpturile cele cuvântătoare, adica noi oamenii”, a spus Mitropolitul Teofan.
Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit a amintit că trebuie folosit orice prilej de „Bucurie şi de Rai în tot ceea ce avem în noi şi în jurul nostru”, cu toate că „există multă agitaţie în sufletele noastre, în lume şi între noi”. Totodată, că această Bucurie izvorăşte „din credinţa noastră în Cristos Dumnezeu”. „Suntem chemaţi la bucurie. Acum, la început de an, Biserica aşează în faţa noastră realitatea cea sfântă, care de fapt ne ţine în viaţă. Şi anume, să nu cădem în deznădejde şi să luptăm pentru a fi cuprinşi de bucurie. Desigur, privind în noi, şi lângă noi, şi departe de noi, parcă nu sunt motive de bucurie. E război în Ţara Sfântă şi în Ucraina vecină. Sunt încă oameni care poate nu s-au bucurat pe deplin de bucuriile Sărbătorii, că există multă agitaţie în sufletele noastre, în lume şi între noi. Am zice că este mai multă tristeţe decât bucurie. În această sfântă zi, Dumnezeu, singurul care nu greşeşte, ne cheamă să fim îmbrăcaţi în marea taină a Bucuriei. Şi anume, să găsim prin puterea Lui izvoare de bucurie în viaţa noastră şi în viaţa lumii”, a spus ÎPS Teofan.
„Parohii minunate şi familii sfinte alcătuiesc împreună, neam ales râvnitor spre fapte bune”,
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a reamintit credincioşilor veniţi sâmbătă la Catedrala Mitropolitană de o vorbă din bătrâni care spune „fă Rai din tot ceea ce ai”. „Adică, să folosim prilej de Bucurie şi de Rai în tot ceea ce avem în noi şi în jurul nostru. Şi Raiul se arată, sau starea sufletească de Rai se arată în mod special în starea de Bucurie. Atunci când iubeşti cu adevărat pe cineva se naşte în inima ta Bucuria Raiului. Atunci când ajungi, ştiu că e greu, să ierţi pe cineva din toată inima ta, atunci se naşte Bucuria de Rai în inima ta. Atunci când faci un bine, când spui o vorbă bună, când îmbrăţişezi pe cineva cu sinceritate, atunci se naşte în inima ta Bucuria Raiului”, a spus în timpul predicii, ÎPS Teofan.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a explicat credincioşilor că această Bucurie izvorăşte din credinţa noastră în Hristos Dumnezeul. „Dacă îl avem în viaţa noastră pe Cristos, care este sensul vieţii noastre, lumina vieţii noastre, direcţia noastră de urmat cu toate greutăţile care sunt în viaţă, avem spaţii de Rai şi de Bucurie în inima noastră. Chiar dacă trecem prin încercăm, şi trecem, ştiţi foarte bine, dacă îl avem pe Cristos el ne dăruieşte şi răbdare, şi nădejde, chiar şi mângâiere în necazurile care ne cuprind", a mai spus ÎPS Teofan.
Totodată, mitropolitul a spus că „acest Rai al Bucuriei, înconjurat de atâta Iad, poate fi găsit în familia proprie şi parohia din care facem parte”. „Aceste două spaţii sacre în esenţa lor, şi pentru care omul este chemat să lupte, pot deveni şi sunt locuri în care parcă se trăieşte Raiul şi în familie şi în parohie. Constatând răul din noi, în primul rând, şi cel din lume, constatând slăbiciunile din noi şi din lume, se cuvine acum, la început de an, să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască puterea Lui să găsim timp şi spaţiu de Rai chiar în mijlocul iadului în care socotim că ne găsim adesea. Să ne dăruiască Dumnezeu Raiul său, Împărăţia Sa, familie binecuvântată, parohie sfântă, neam râvnitor spre fapte bune. Parohii minunate şi familii sfinte alcătuiesc împreună, neam ales râvnitor spre fapte bune”, a mai spus ÎPS Teofan. Laura RADU, Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau