Peste o mie de ieșeni au primit ajutor pe perioada codului roșu!
Dimensiune font:
Peste o mie de persoane vârstnice singure și/sau nedeplasabile, persoane cu dizabilități, bolnavi cromici sau cu boli incurabile, persoane fără locuință/fără adăpost, au fost contactate în week-end de inspectorii din cadrul Direcției de Asistență Socială în vederea acordării de ajutor pentru depășirea efectelor caniculei.
Potrivit reprezentanților municipalității, celor 1.054 de persoane contactate le-au fost asigurate de către inspectori cantitățile necesare de apă precum și alte produse alimentare de care aceștia aveau nevoie. „Inspectorii Direcției de Asistență Socială au achiziționat cantități de apă plată și minerală, precum și fructe pentru a fi distribuite în această perioadă. Au fost distribuite astfel de pachete către 121 de persoane vulnerabile, cu dizabilități sau fără adăpost. În zilele de sâmbătă, 13 iulie, și duminică 14 iulie, când Municipiul Iași s-a aflat sub o avertizare cod roșu de caniculă, o echipă de intervenție formată din patru inspectori DAS a distribuit pachete cu apă și fructe și au cordat sprijin pentru achiziţionarea alimentelor de bază, în acest caz plata produselor fiind suportată de către beneficiar, în funcţie de solicitările înregistrate. De asemenea, Direcția de Asistență Socială a deschis o linie telefonică de tip telverde: 0751.114.672, la care persoanele fără susținători legali pot solicita servicii sociale și sprijin. Nu în cele din urmă, DAS va asigura toate condițiile necesare depășirii caniculei beneficiarilor din centrele de zi și rezidențiale”, a transmis municipalitatea.
În altă ordine de idei, primarul Mihai Chirica a cerut direcțiilor și societăților comerciale subordonate să completeze planul de combatere a caniciulei la nivel local cu unele măsuri punctuale pe care să le aplice de urgență. Astfel, pe lângă înființarea de puncte de prim-ajutor în centrele de cartier din municipiu (Păcurari, Nicolina, Tătărași, Alexandru cel Bun și Frumoasa) și dotarea acestora cu aparate de aer condiționat, conducerea municipalității a decis ca programul de funcționare a cișmelelor să fie prelungit zilnic până la ora 24.00
De asemenea, pentru combaterea efectelor caniculei, străzile sunt udate de trei ori pe zi, dimineața, la prânz și seara. Compania de Transport Public (CTP) a asigurat în aceste zile, la capetele de traseu, apă rece, atât pentru conducătorii vehiculelor de transport în comun, cât şi pentru pasageri. Persoanele fără adăpost vor fi ridicate de pe străzi de către Poliția Locală și duse la adăposturile de zi ale Primăriei, unde vor primi apă, hrană și îngrijire medicală, acolo unde se impune.
Nu în ultimul rând, în zilele în care orașul se află sub avertizare cod roșu de temperaruri extreme a fost interzisă circulația autovehiculelor cu greutatea mai mare de 7,5 tone pe străzile din municipiu între orele 12 și 20, respectiv în intervalul orar în care radiația solară atinge cotele maxime.
Dușuri gratuite pentru persoanele fără adăpost, la Baia Populară
Persoanele fără adăpost pot face un duș gratuit la Baia Populară în perioada codului roșu de caniculă și disconfort termic. „În completarea măsurilor pentru combaterea caniciulei am finalizat împreună cu echipa de la Emmaus amenajarea Băii Publice, cu o capacitate de 35 de locuri. Cu ajutorul Direcției de Asistență Socială (DAS) am asigurat beneficiarilor apă, materiale de curățenie, dezinfecție și deparazitare precum și mâncare din donații”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Potrivit edilului, paza Băii Populare va fi asigurată între orele 7 și 11 de către angajații Adăpostului pentru persoanele fără adăpost, situat pe bulevardul CA Rosetti, urmând ca în restul timpului, ordinea și serviciile să revină în sarcina voluntarilor Fundației Emmaus și a Poliției Locale. „Nu cred ca ne-am gândit, atunci când am pornit programul Permis pentru mai bine alături de prietenii noștri de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile Kaufland România și Primăria Municipiului Iași ce schimbare pe termen lung vom produce în plaja serviciilor sociale locale. Permis pentru mai bine de vară e un permis pentru Umanitate, Decență și Excelență în Servicii Sociale”, afirmă reprezentanții Fundației Emmaus, organizație nonguvernamentală care de peste 19 ani lucrează cu persoanele fără adăpost sau persoanele aflate în situații precare din municipiul Iași.
„Misiunea noastră principală este primirea persoanelor fără adăpost, adesea din centrele de plasament, în comunitatea noastră. Acestor persoane, pe care noi le numim companioane și companioni, le sunt oferite un adăpost și o ocupație în magazinul nostru second-hand sau în ferma noastră de la Popești. Prin activitățile gândite și elaborate în cadrul echipei, urmărim să dezvoltăm încrederea în forțele proprii, asumarea responsabilității pentru acțiunile lor și un simt al răspunderii corespunzător. Scopul este acela ca, mai târziu, companionii noștri vor pleca din comunitate pentru a găsi un loc de muncă, a-și întemeia o familie, a trăi în mod autonom și a fi reintroduși în societatea română, cu drepturile inerente fiecărui cetățean roman”, subliniază reprezentanții fundației. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau