Piaţa ieșeană a muncii, ca-n vremea pandemiei!
Dimensiune font:
* la nivelul judeţului, mai sunt disponibile doar 515 posturi * o treime dintre acestea se adresează celor cu studii sperioare * creştere vagă a ofertei de lucru din comerţ, stagnare în industrie, în rest, tot mai puţine perspective * absolut nicio noutate din Europa
Veşti din ce în ce mai proaste pentru ieşenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Astfel, conform ultimului centralizator, cel pus miercuri, 7 decembrie, la dispoziţia presei, în tot judeţul Iaşi mai sunt disponibile doar 515 posturi. Aproape ca-n vremea pandemiei şi la doar jumătate din oferta de lucru de la sfârşitul verii.
În continuare, cel mai puţin afectaţi sunt absolvenţii de facultate. O treime din locurile de muncă disponibile este adresată lor. 152 din totalul menţionat. Joburile disponibile sunt cele de administrator bază de date, analist, asistent logistică, analist ajutor, asistent comercial, asistent manager, asistent logistică, cartograf, consilier cadastru, consilier juridic, referent/economist în economie generală, contabil, economist, electronist depanator utilaje de calcul, expert achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, energetică industrială, geograf, geodez, instalaţii pentru construcţii, mecanic, proiectant energetician, topograf, confecţii-tricotaje), inspector salarii, inspector/referent resurse umane, manager marketing, manager de proiect, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, medic veterinar, peisagist, programator, arhitect, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist marketing, specialist resurse umane, tehnician cadastru şi tehnician reţele de telecomunicaţii.
Necalificaţii mai trag şi ei ceva speranţe. Încă se mai pot angaja ca ajutor bucătar sau ajutor ospătar, ambalator manual, ca femeie de serviciu, îngrijitor clădiri sau manipulant mărfuri. În construcţii, mult mai greu ca de obicei...
Asta pentru că, în acest domeniu e final de sezon, oferta de lucru a scăzut, în ultima săptămână, de la 201 la 148. Mai e nevoie doar de câţiva dulgheri, electricieni, faianţari, fierar-betonişti, instalatori, ipsosari, sudori, tâmplari, zidari şi zugravi.
Singura creştere, una destul de vagă, e din comerţ (24/21). Tot nimic în asigurări, aceleaşi două vechi posturi de şofer în transporturi, 230 oportunităţi în restul serviciilor. Ceva mai puţine locuri de muncă şi în confecţii (40/42) sau sănătate (10/11), în agricultură nu mai e nimic de lucru, stagnare în industrie (39).
Nimeni nu vrea să culeagă mure ori afine la Cercul Polar
Absolut nicio noutate în ceea ce priveşte locurile de muncă la nivel continental, cele înregistrate pe platforma EURES. Tot 118 posturi vacante, 50 fiind în Finlanda. E vorba de culegători de fructe de pădure (mure, afine etc.), slujbă plătită cu 9 euro brut pe oră sau 1,08 euro brut pentru fiecare kilogram cules. Dar, din câte se pare, nimeni nu vrea să culeagă mure ori afine, pe vremea asta, la Cercul Polar.
Mai sunt cele 30 posturi de îngrijitor persoane în Danemarca. Reamintim că, pentru a obţine un asemenea job, pretendentul trebuie să aibă cunoştinţe de anatomie, igienă, prevenirea infecţiilor şi nutriţie. Cei admişi vor face, timp de două luni, un curs online de limbă daneză. Angajaţii vor învăţa să utilizeze cele mai noi tehnologii digitale în domeniu. Salariul porneşte de la aproximativ 2.050 euro net/lună. Tot în ţara nordică, sunt încă disponibile zece posturi de mecanic auto. Mai trebuie un tehnician electronist pentru energia şi tehnologia clădirilor în Germania, ceva tinichigii/vopsitori auto şi un farmacist în Norvegia. Lituanienii au nevoie de un instalator/montator de ţevi, iar în Polonia e aceeaşi ofertă de luni de zile. Atât. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau