Piaţa ieșeană a muncii se atrofiază
Dimensiune font:
pe raza judeţului, numărul posturilor vacante a scăzut la 756 * cel mai afectat domeniu este industria * construcţiile îşi menţin poziţia de lider în ce priveşte angajările * puţin de lucru şi în străinătate
La sfârşitul verii, pe raza judeţului Iaşi erau disponibile în jur de 1.000 locuri de muncă. Apropierea sezonului rece şi spectrul crizei generate de creşterea brutală a preţurilor la energie i-au făcut pe angajatori să devină tot mai circumspecţi. Urmare previzibilă, piaţa muncii se atrofiază uşor-uşor, numărul posturilor vacante fiind acum de numai 756 (faţă de 761, săptămâna trecută). Cei cu studii superioare şi necalificaţii sunt cel mai puţin afectaţi. Ba chiar, în cazul absolvenţilor de facultate, oferta de lucru a crescut de la 168 la 170. Posturi vacante în clipa de faţă: administrator bază de date, analist, asistent comercial, asistent manager, asistent logistică, cartograf, consilier cadastru, consilier juridic, referent/economist în economie generală, contabil, economist, electronist depanator utilaje de calcul, expert achiziţii publice, geograf, inginer (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, energetică industrială, geograf, geodez, instalaţii pentru construcţii, mecanic, proiectant energetician, topograf, confecţii-tricotaje), inspector salarii, inspector/referent resurse umane, manager marketing, manager de proiect, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, medic veterinar, peisagist, programator, arhitect, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist marketing, specialist resurse umane, tehnician cadastru, tehnician reţele de telecomunicaţii.
Necalificaţi se pot angaja în confecţii, în construcţii, HoReCa sau ca ambalator manual, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri, lucrător pentru salubrizare căi publice ori manipulant de mărfuri.
Necesarul de personal din industrie a scăzut la 40
Prin prisma domeniilor de activitate, în comerţ sunt disponibile 20 locuri de muncă, în HoReCa necesarul de personal a scăzut la 46 (49, în intervalul precedent), mai e nevoie de barmani, bucătari, cameriste hotel, recepţioneri hotel şi un cofetar. Nimic în asigurări, două posturi de şofer şi 244 în restul serviciilor.
Nimic nou în confecţii, 42 locuri de muncă disponibile, e vorba de meserii precum confecţioner jaluzele, prelucrător în industria textilă, asamblor articole din textile, croitor îmbrăcăminte la comandă sau operator confecţii îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori. Construcţiile îşi păstrează poziţia de lider în ce priveşte angajările, deşi se apropie finalul sezonului. E nevoie de 352 lucrători, în afara necalificaţilor, se mai caută dulgheri, electricieni, faianţari, fierar-betonişti, instalatori, ipsosari, macaragii, sudori, zidari şi zugravi.
Cea mai afectată de prognozele economice e industria, aici necesarul de personal a scăzut la 40, faţă de 48 săptămâna trecută. E vorba de electricieni, lăcătuş construcţii metalice şi navale, lăcătuş mecanici, lăcătuş montatori, operatori CNC, sudori şi vopsitori industriali.
Lista locurilor de muncă la nivel de judeţ se încheie cu cele 10 posturi de sănătate. Câteva infirmiere, un registrator medical, un asistent medical generalist şi un asistent în balneofiziokinetoterapie şi recuperare.
40 de posturi libere, în Norvegia
Nici pe continent situaţia nu e mai grozavă, deşi, aparent, oferta de lucru de pe platforma EURES a crescut de la 96 la 136. Explicaţia e că au reapărut cele 40 de posturi în industria de prelucrare a somonului. În ţara nordică mai sunt disponibile încă 19 posturi. Două de electrician, unul de farmacist, cinci de sticlar, patru de tinchigiu auto, unul de vopsitor auto şi două de personal curăţenie.
În rest, nicio modificare faţă de săptămâna trecută. Finlandezii caută 50 culegători de fructe de pădure, lituanienii au nevoie de un instalator/montator ţevi, în Malta sunt disponibile 11 posturi (ajutor bucătar, bucătar-şef, ospătar, biolog marin, coordonator proiect de cercetare/dezvoltare/inovare, ecotoxicolog acvatic, inginer hidraulic şi inginer mecanic). Pe listă mai apare Polonia, cu cinci asistenţi de producţie, cinci stivuitorişti şi cinci operatori CNC. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau