Piaţa ieşeană a muncii îşi revine cu greu
Dimensiune font:
* semne bune doar în domeniul confecţiilor, oarece creşteri ale ofertei de lucru în comerţ şi HoReCa * ponderea posturilor ce presupun studii superioare rămâne ridicată, aproape un sfert din totalul locurilor de muncă disponibile * înviorare firavă și la nivel continental
Miercuri, 6 martie, la nivelul judeţului Iaşi erau disponibile 669 locuri de muncă, cu 12 mai multe decât săptămâna trecută. Creşterea ofertei de lucru se datorează, în primul rând, revirimentului din confecţii (19/9). Lucrurile stau ceva mai bine decât în intervalul precedent în comerţ (8/6) şi HoReCa (21/20). Tot nimic în asigurări, nico schimbare în restul domeniilor de activitate: transporturi (15), alte servicii (198), construcţii (281) şi industrie (124). Agricultura e încă în hibernare, iar în sănătate, trei posturi de infirmieră.
Ponderea posturilor ce presupun studii superioare rămâne ridicată, aproape un sfert din totalul locurilor de muncă disponibile, mai precis 23,9%, adică 160. Absolvenţii de facultate se pot angaja ca analist, arhitect, cadru tehnic PSI, contabil, economist, expert în achiziţii publice, geograf, ingineri (automatist, autovehicule rutiere, CFDP, chimist, CCIA, construcţii hidrotehnice, geodez, horticultor, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, mecanic utilaj tehnologic pentru construcţii, proiectant energetician, de sisteme electroenergetice), manager, medic veterinar, peisagist, programator, şef laborator în construcţii, şef şantier, şef serviciu, specialist achiziţii, specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, specialist în recrutare, specialist marketing, specialist resurse umane, specialist SIG/IT, specialist analist organizare ori tehnician devizier.
Nimic nou în ce-i priveşte pe necalificaţi, ei îşi pot găsi de lucru în construcţii sau ca ajutor bucătar, ambalator manual, cameristă hotel, curier, femeie de serviciu, lucrător salubrizare căi publice ori manipulant mărfuri.
Vulcanizator în Norvegia, salariu de pâna la 6.000 euro lunar
Ceva înviorare şi la nivel continental. Acum, pe platforma EURES sunt anunţate ca vacante 241 locuri de muncă, faţă de 221, câte erau în urmă cu o săptămână. Cele mai multe, în Norvegia (54), aici apărând şi cea mai interesantă oferă. E vorba de un post de vulcanizator, salarizarea putând ajunge şi la 6.000 euro lunar. Tot aici, mai e nevoie de 50 lucrători în industria somonului, un supraveghetor de fermă şi de doi bucătari. Spaniolii anunţa aceeaşi ofertă, e vorba de 50 „căpşunari” calificaţi. În Finlanda, la fel ca data trecută, 25 posturi de asistent medical şi nouă de medic generalist. Letonii nu găsesc cei 30 sudori de care au nevoie, fapt explicabil prin nivelul de salarizare.
Ciudat, nu s-a ocupat niciunul din cele 29 posturi vacante din Germania (lucrător în producţia/procesarea de carne, mecatronist, măcelar, electronist, tehnician service). La fel stau lucrurile în Belgia (patru necalificaţi pentru a merge la cules de căpşuni, patru macaragii, patru tehnicieni reţele de telecomunicaţii, un dulgher/tâmplar, un electrician pentru întreţinerea iluminatului stradal şi un electrician tensiune medie) şi Austria (cinci tehnicieni producţie).
Ca noutate, danezii angajează 20 sudori, care sunt plătiţi cu 25 euro la oră. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau