Pictura Bisericii ștefaniene din Bălinești a fost refăcută
Dimensiune font:
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a recepţionat, în weekend, lucrările de restaurare a picturii de la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea suceveană Bălineşti, fiind însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, precum şi de managerul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bîlici.
„Aici, la Bălineşti, ne aflăm într-o biserică construită de Ştefan cel Mare între anii 1494 şi 1499, dar pictura murală care a fost restaurată timp de 14 ani şi pe care o recepţionăm astăzi a fost făcută mai târziu, în timpul domniei lui Petru Rareş, între 1535 şi 1538. O lucrare de o mare importanţă, o lucrare cu multă migală. Aceasta este cea de a treia biserică din Bucovina, după Mănăstirea Probota şi Biserica Învierea Domnului din Suceviţa, pentru care au fost încheiat lucrările de restaurare în ultimele trei luni”, a spus Gheorghiu.
Ministrul Culturii a subliniat că, în România, sunt multe monumente care au nevoie de restaurare, doar în judeţul Suceava fiind pe lista monumentelor istorice 85 de biserici şi 13 mănăstiri.
„Este foarte mult de lucru pe partea patrimonială, pe partea de restaurare. Avem foarte mult de lucru atât la nivel naţional şi aici, în zona Bucovinei. Putem vorbi de un turism cultural în Bucovina doar în momentul în care avem o clară şi continuă aplicare asupra zonei de restaurare. Dacă nu vom pune în valoare acest patrimoniu minunat pe care-l are Bucovina, nu vom reuşi niciodată să putem exploata la maxim din punct de vedere turistic şi identitar ceea ce ne-au lăsat strămoşii noştri. În momentul în care vom putea finaliza întreaga lucrare, pentru că astăzi vorbim doar de zona de pictură, dar mai e de lucru pe zona arhitecturală, acest obiectiv va fi inclus în circuitul turistic”, a spus Gheorghiu.
Biserica din Bălineşti a fost ridicată între anii 1494-1499. Pictura murală de la exterior, pe ocniţele mari de pe absida estică şi pe faţadele de vest şi est, a fost realizată, cel mai probabil, în timpul domniei lui Petru Rareş, între anii 1535-1538.
Pictura interioară, din secolul al XV-lea, poartă semnătura zugravului Gavriil Ieromonahul, asemănându-se ca stil cu cea de la Mănăstirea Voroneţ şi "Sfântul Nicolae" din Dorohoi.
Starea de conservare a stratului pictural a suferit degradări în timp, prezentând chiar zone unde stratul suport s-a desprins, rămânând vizibilă zugrăveala iniţială provizorie a bisericii.
Lucrările de renovare au început în anul 2006, iar valoarea totală a acestora se ridică la circa 3,2 milioane de lei, finanţată prin Programul Naţional de Restaurare al Ministerului Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau