Planul liberării pus la cale de un condamnat pe viață, dejucat la Iași
Dimensiune font:
* pe când era în Austria, ieşeanul a comis patru tentative de omor, cinci tâlhării grave prin folosirea armelor de foc, două tâlhării şi şapte furturi * pentru toate acestea, Tribunalul pentru Cauze Penale din Viena l-a condamnat la închisoare pe viaţă * Curtea de Apel Iaşi a recunoscut sentinţa, iar răufăcătorul a fost transferat în România
Ieşeanul Marius Cojocaru (28 de ani) face parte din tagma infractorilor care, utilizând violenţa extremă, au îngrozit ani la rând societăţile occidentale. În perioada 2012-2014, aflat pe teritoriul austriac, tânărul şi-a trecut în palmares patru tentative de omor, cinci tâlhării grave prin folosirea armelor de foc, două tâlhării şi şapte furturi. Prins în cele din urmă, el a fost condamnat la închisoare pe viaţă de către Tribunalul pentru Cauze Penale din Viena.
Nu s-a împăcat niciodată cu ideea de a-şi petrece restul zilelor după gratii şi a conceput un plan extrem de ingenios pentru a reveni în libertate. Mai întâi, s-a pus pe studiat temeinic legislaţia austriacă şi a analizat motivarea fiecărei sentinţe. Primul lucru folositor pe care l-a descoperit în hârtiile menţionate a fost legat de o tâlhărie comisă în martie 2014. În dosarul respectiv nu era precizată data exactă, ora şi locul săvârşirii faptei şi nici identitatea victimei. Atunci i-a venit geniala idee.
Pasul următor a fost să compare codul penal austriac cu cel românesc raportat la faptele sale. A găsit destule diferenţe, aşa încât, spre surprinderea generală, a solicitat Curţii de Apel Iaşi „recunoaşterea hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine” şi transferarea într-un penitenciar din ţară. La Viena, locuia singur în celulă, avea acces la televizor, internet, telefon, mobilier conform standardelor de acolo, apă caldă non-stop. Un confort la care nici măcar nu îndrăzneşte să viseze un deţinut din închisorile româneşti. Magistraţii ieşeni au admis solicitarea şi, prin sentinţa din 24 aprilie 2019, au cerut transferul lui Cojocaru în Penitenciarul Arad.
Punerea în aplicare a planului a continuat cu o contestare a sentinţei penale pronunţată de magistraţii ieşeni. Ideea era de a obţine transformarea condamnării la închisoare pe viaţă în una de 20-25 de ani. Din care, evident, s-ar fi scăzut perioada deja petrecută în penitenciar.
Astfel, în motivarea cererii depuse, pe 14 ianuarie 2021, la Tribunalul Arad, condamnatul a susţinut că, în cauză, „sunt incidente prevederile deciziei nr. 368 din 30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, privind admiterea excepţiei de neconstituţionalitate”.
În solictarea sa, Cojocaru a amintit de tâlhăria din martie 2014 și a subliniat că în legislația româneasă, atât timp cât nu există elemente concrete de individualizare a autorului faptei sau a persoanei împotriva căreia era îndreptată, acesta nu pot fi condamnat.
În contestație, Cojocaru a mai scris că instanța ieșeană ar fi trebuit să să interpeleze autorităţile austriece cu privire la „posibilitatea recunoașterii parţiale a sentinţei penale străine, lucru care nu s-a întâmplat”.
A omis să atace sentinţa Curţii de Apel Iaşi în termenul legal
În continuare, acesta a mai menţionat că pentru infracţiunile de tâlhărie, legea română prevede o pedeapsa maximă de șapte ani închisoare, pentru tâlhărie calificată 10 ani închisoare, iar pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat atunci când pentru infracţiunea consumată legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă, iar instanţa s-ar orienta spre aceasta, tentativa se sancţionează cu pedeapsa închisorii de la 10 la 20 de ani, astfel că statul român trebuia să dispună aplicarea unei pedepse mai mici.
La dezbaterile pe fond, deţinutul a mai scos un as din mânecă, anume aceea că „niciuna dintre infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat în Austria nu se pedepsește cu detenţiunea pe viaţă potrivit legislaţiei din România”.
Ca să arate cât de expert a devenit, Cojocaru a arătat magistraţilor arădeni că există o „lipsă de identitate între persoana încarcerată la Penitenciarul Arad şi persoana condamnată de Tribunalul pentru Cauze Penale din Viena”. Curtea de Apel Iaşi se pronunţase cu privire la Cojocaru Marius, născut pe 15 februarie 1983, iar magistraţii vienezi îl condamnaseră pe Cojocaru Marius, născut pe 15 februarie 1993!
Dacă, în urma contestaţiei, ar fi obţinut o condamnare la 20 de ani închisoare, deţinutul se putea pregăti pentru a cere liberarea condiţionată.
Planul i-a fost dejucat în ultimul moment, judecătorii au observat că el a cerut „recunoaşterea hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine” şi că n-a atacat în termenul legal sentinţa Curţii de Apel Iaşi. Care a rămas definitivă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau