Pod de cărți, de Ziua Limbii Române
Dimensiune font:
Asociaţia OvidiuRo, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi sărbătoresc împreună Ziua Limbii Române şi Limba Noastră printr-un pod simbolic de cărţi pentru copii, alături de grădiniţele din România şi bibliotecile pentru copii din Republica Moldova.
Pe 31 august, în prima parte a zilei, vor avea loc două ateliere de lectură pentru copii, la grădiniţa din comuna Victoria, judeţul Iaşi, precum şi la biblioteca din comuna Sculeni, din Republica Moldova, ateliere la care vor participa invitaţi şi reprezentanţi ai partenerilor din ambele ţări.
În cadrul acestor ateliere se va citi „Cartea fără poveste”, scrisă şi ilustrată de Carolina Rabei. 37.000 de exemplare ale acestei cărţi vor fi dăruite, cu sprijinul Dedeman România, grădiniţelor din România şi bibliotecilor din Republica Moldova. E vorba de 33.175 de exemplare pentru educatoarele din România şi 4.000 de exemplare pentru bibliotecarii din cele 1.300 de biblioteci din Republica Moldova. "Cartea fără poveste" le dezvăluie copiilor lumea fascinantă a bibliotecii şi a cărţilor, care îi aşteaptă să le descopere.
În România, cărţile pentru educatoare sunt distribuite cu sprijinul Ministerului Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. În Republica Moldova, cărţile pentru bibliotecari sunt distribuite cu sprijinul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău, prin intermediul bibliotecilor publice raionale, municipale sau orăşeneşti.
„Podul de cărţi pentru copii este un eveniment în cadrul programului naţional Citeşte-mi 100 de poveşti!, iniţiat în 2021 de Asociaţia OvidiuRo sub egida proiectului România Educată, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi cu Ministerul Culturii, pentru încurajarea lecturii în grădiniţă şi în familie. Prin acest program ne propunem ca împreună cu echipele din comunităţile locale să transformăm până în anul 2025 toate grădiniţele din România în insule de lectură şi natură, unde copiii şi adulţii descifrează împreună tainele cărţilor şi ale universului”, a declarat Maria Gheorghiu, preşedinte Asociaţia OvidiuRo.
Directorul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău spune că activităţile de lectură pentru copii sunt foarte importante. „Credem în importanţa activităţilor de lectură pentru copii începând cu primii ani de viaţă, cu cărţi valoroase, scrise de autori locali, cărţi care oglindesc un univers familiar copiilor din punct de vedere social şi cultural, astfel încât să se identifice cu aceste elemente şi să se conecteze în mod subiectiv la poveste. Pe de altă parte, din punct de vedere lingvistic, aportul cărţilor scrise original în limba maternă a copiilor este foarte important. Într-o traducere, oricât de adaptată ar fi, de multe ori se pierde atât din muzicalitatea limbii, ritmul şi rima impuse de autor, cât şi din autenticitatea limbajului şi a expresiilor cu coloratură locală”, a declarat Eugenia Bejan, director Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”. Laura RADU
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau