Podurile şi pasarelele din Iaşi sunt sigure!
Dimensiune font:
Starea generală a acestora este de la bună spre foarte bună calitate, cu câteva excepții care nu reprezintă pericole iminente * anul acesta, municipalitatea intenţionează reabilitarea pasajelor Socola şi Alexandru cel Bun
Lucrările realizate în ultimii ani în cadrul proiectelor cu finanțare europeană au avut ca efect consolidarea și reabilitarea pasajelor foarte circulate din oraș aşa încât incidente de genul celui petrecut recent la Sagna sunt excluse în Iaşi. Ieri, primarul Mihai Chirica a trecut în revistă starea tehnică actuală a principalelor pasaje și poduri de pe raza Iașului. „Dintre pasajele importante ale municipiului Iași, o parte au fost reabilitate și consolidate cu fonduri europene, și mă refer în special la Pasajul Nicolina, unde au avut loc lucrări de infrastructură și suprastructură, cu înlocuiri de grinzi și consolidare a fundațiilor. De asemenea, am făcut lucrări de suprastructură la Pasajul Alexandru cel Bun, unde la momentul schimbării căii de rulare a tramvaielor am avut intervenții pe grinzi, refacerea hidroizolațiilor, cu verificarea infrastructurii podului. Pasajul Socola a trecut și el printr-o fază de proiectare, expertiză tehnică și studiu de fezabilitate, având nevoie de o intervenție privind lărgirea sa, cu o consolidare în prealabil”, a spus primarul Mihai Chirica.
„În acest moment, în starea tehnică în care se află, la toate podurile, pasajele și alte lucrări de pe raza municipiului Iași nu există nici un pericol iminent. La nivelul calculelor tehnice la care acestea au fost proiectate și executate, starea lor generală este de la bună spre foarte bună, cu câteva excepții care nu reprezintă pericole iminente”, a mai declarat edilul - șef.
Unde s-a intervenit
Potrivit acestuia, au mai fost consolidate Podul Nicolina de peste pârâul Nicolina și Podul Aurel Vlaicu. „Avem construcții de pasaje noi cum ar fi Pasajul superior Cicoarei și Pasajul subteran Mihai Eminescu, care sunt în stare foarte bună. De asemenea, avem realizate proiecte tehnice pentru două pasaje superioare, de traversare a râului Bahlui în zona Dacia și Sarmisegetuza, și Pasajul inferior Anastasie Panu care este trimis la licitație pentru proiectare și execuție. Situațiile pe care le avem în vedere pentru execuție imediată și propuse pentru finanțare cu fonduri europene sunt Pasajul Socola și Pasajul Alexandru cel Bun, pentru cel din urmă aprobând deja în Consiliul Local valoarea de investiție”, a conchis edilul - șef.
Socola intră în reabilitare. Va avea cinci benzi de circulaţie
Primăria Municipiului Iași va face reparații capitale ale infrastructurii pasajului suprateran Socola. Lucrările, care sunt estimate la 18 luni, vor include reabilitarea pasajului, creșterea de la patru la cinci a numărului benzilor de circulație (două benzi de circulație de 3,5 metri lățime pe sensul Socola - Centru, trei benzi de circulație de 3,5 metri lățime pe sensul Centru - Socola și două trotuare pietonale de 2 metri lățime), a gabaritului și a clasei de încărcare. Soluția aleasă de reprezentanții municipalității va asigura o durată viitoare de exploatare a pasajului de minim 100 de ani, în condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră, a tramvaielor și a pietonilor pe și sub pasaj. Valoarea totală estimată a lucrărilor la pasajul Socola este de 38.012.156,12 lei, inclusiv TVA. Pasajul a fost construit între 1960-1961 de Antrepriza Construcții Montaj nr. 2 - Brigada Iași în baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul Județean de Proiectare Iași. Construcția are o lungime de 450,70 metri. Suprafața carosabilului modernizat va fi de 10.560 metri pătrați, iar cea a trotuarelor modernizate de 1.750 metri pătrați.
Pasarela ACB, încă 35 de ani de funcţionare
În schimb, pasarela care leagă Podul de Piatră de cartierul Alexandru cel Bun prezintă porţiuni în care armătura metalică este la vedere după ce tencuială care o îmbrăca a cedat. „S-au propus două scenarii pentru intervenție, iar spre aprobare se propune scenariul doi, care cuprinde lucrări de consolidare a structurii de rezistență a infrastructurii și suprastructurii pasajului, lucrări de modernizare la nivelul căii pe pasaj și pe rampele de acces, și include și lucrările de consolidare a zidurilor de sprijin”, se arată într-o notă de fundamentare a municipalităţii. Marele avantaj al acestui gen de lucrare l-ar constitui extinderea duratei de exploatare a pasajului - minim 35 de ani, maxim 55 de ani - în condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră, a tramvaielor și a pietonilor pe și sub pasaj. Prin proiectare se doreşte reabilitarea a 8.767 mp de carosabil și 2.435 mp de trotuare. În același timp, sistemul de iluminat public va fi modernizat și va fi montat un sistem de tip LED. Proiectul mai prevede montarea de parapeți de siguranță, consolidarea infrastructurii și a zidurilor de sprijin, alături de modernizarea căii de rulare pentru tramvaie atât pe pasaj, cât și pe rampe. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau