Poliţist ajuns puşcăriaş şi dator vândut
Dimensiune font:
Absolvent de facultate, Alexandru Gheorghiu a intrat în poliţie acum un deceniu. S-a angajat pe 1 august 2010 ca ajutor de şef de post la Postul de Poliţie din Prisecani. Avea în faţă o carieră frumoasă şi un serviciu plătit mai mult decât rezonabil. A venit ziua de 8 august 2013, moment în care nu doar cariera poliţistului s-a frânt, ci şi avuţia personală.
La acea dată, împreună cu alţi doi colegi, cu toţii într-un acces de violenţă, au tocat în bătaie (i-au dat omor, cum se spune) îngrijitorului de la şcoala din comună, un anume Constantin Plop. Acesta era pe stradă, se întorcea de la lucru, iar poliţiştii l-au luat fără prea multe explicaţii şi l-au dus la sediu. Acolo, agenţii au stins becurile, după care l-au bătut până ce i-au rupt cinci coaste, una dintre acestea perforându-i plămânul. I-a fost deplasată şi coloana vertebrală, astfel încât acesta a zăcut în spital aproape o lună. În prima săptămână a stat în perfuzii, fiind hrănit artificial.
Victima şi-a scos certificat medico-legal şi a depus plângere la Parchet. Iniţial, poliţiştii au încercat să muşamalizeze cazul şi să sugereze o legitimă-apărare, pe potiv că Plop ar fi dat cu o rangă peste mână lui Gheorghiu.
Ancheta a curs destul de anevoios, în ciuda numeroşilor martori din sat, dar se preconiza un proces lăsat cu condamnări aspre. Gheorghiu a fost sfătuit de superiori să-şi dea demisia, fapt care s-a materializat pe 13 iulie 2016. În 2017, pe 17 octombrie, un complet de la Tribunalul Iaşi a pronunţat sentinţele. Toţi agresorii au primit condamnări cu executare, lucru destul de rar. De obicei, când e vorba de cadre M.A.I., judecătorii dau condamnări cu suspendare. Gheorghiu a fost inculpat pentru „purtare abuzivă” şi „vătămare corporală” şi s-a ales cu doi ani şi opt luni de închisoare.
Plop s-a constituit şi parte civilă, solicitând daune materiale şi morale. Instanţa i-a dat din nou satisfacţie, obligând cei trei agresori, în solidar cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi la plata sumei de 50.000 lei către îngrijitor.
Nici foştii poliţişti, ajunşi puşcăriaşi, nici instituţia în cadrul căreia lucraseră nu s-au sinchis să-şi achite obligaţiile. Văzând că zilele se scurg, iar el nu primeşte niciun ban, Plop a demarat procedura de executare silită împotriva debitorului IPJ Iaşi. Instituţia a trebuit să achite, într-un final, 56.309 lei lui Plop şi s-a văzut nevoită să se îndrepte spre foştii ei angajaţi.
Abia ieşit din închisoare, Gheorghiu a aflat că trebuie să achite (partea lui de daună) 18.770 lei. N-are aceşti bani, a obţinut ceva timp prin declinarea competenţei teritoriale între Judecătoriile Iaşi şi Răducăneni, dar acum lucrurile s-au clarificat. Dosarul a fost înaintat, la începutul acestei săptămâni, către Tribunalul Iaşi pentru soluţionare. Fostul ajutor de şef de post se poate considera deja falit. Dator vândut. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau