Poliţiştii ieşeni, super-eficienţi în combaterea conducerii sub influenţa alcoolului
Dimensiune font:
În anul 2021, doar 45 din cele 1.155 de accidente rutiere, adică 4%, s-au datorat şoferilor care au urcat la volan sub influenţa alcoolului * mult mai periculoşi s-au dovedit cei conducătorii auto neatenţi * 122 de şoferi au ajuns în arestul preventiv, pe parcursul anului trecut
Nu trece zi fără ca în buletinul informativ al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi să nu fie consemnate măcar două-trei cazuri de şoferi prinşi conducând sub influenţa alcoolului. E vorba de infracţiuni, adică alcoolemii de peste 0,4 mg/l alcool pur în aerul expirat. Contravenţiile sunt mult mai multe.
Conform bilanţului de activitate, în 2021, poliţiştii ieşeni au constatat un număr total de 1.546 infracţiuni la regimul rutier. În marea lor majoritate acestea s-au concretizat cu dosare penale având ca subiect „conducerea sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”. De remarcat e că 122 conducători auto au ajuns în arestul preventiv.
Paradoxal, din cele 1.155 accidente de circulaţie consemnate anul trecut pe raza judeţului, doar 45 au avut drept cauză alcoolul. Adică 4% din total. Pentru comparaţie, 158 s-au petrecut ca urmare a neacordării de prioritate, 150 au fost din pricina bicicliştilor, 130 pe motiv de viteză excesivă. Şoferii băuţi au fost implicaţi în mai puţine accidente decât cei neatenţi, care nu s-au asigurat la schimbarea direcţiei de mers! În concluzie, mulţi conduc băuţi, dar foarte puţini comit accidente! Asta, deşi „consumul de alcool determina scăderea vigilenţei, reducerea abilitaţii de a urmări obiecte aflate în mişcare, dificultăţi în efectuarea virajelor, o viteză de reacţie scăzută în situaţii de urgenţă, scăderea concentrării, probleme de percepţie, reducerea capacităţii de procesare a informaţiilor (ex: detectarea semnalelor, căutarea vizuală), reducerea abilitaţii de a menţine poziţia în bandă şi de a frână corespunzător, pierderi majore de echilibru etc. De asemenea, starea de mahmureala (a doua zi după consumul de alcool) poate determina lipsa de concentrare şi chiar adormirea la volan”, după cum se arată într-un studiu efectuat recent de avocata Gianina Vera Poroşnicu şi de psihologul Emil Forst.
Mulţi şoferi băuţi au fost depistaţi în urma sesizărilor venite de la cetăţeni
Alt aspect straniu este dat de faptul că, anul trecut, pe străzile judeţului, s-au consemnat doar 12 accidente cauzate de adormirea la volan şi numai trei şoferi s-au aflat sub influenţa alcoolului.
O primă explicaţie a diferenţei dintre percepţia publică şi cifrele statistice constă în duritatea legislaţiei româneşti. „Nivelurile permise de alcool în sânge în statele din Europa, diferă la o tara la alta, de la 0,1g/l (Albania), 0,2g/l ( Estonia, Norvegia, Polonia şi Suedia), 0,3 g/l ( Belarus, Bosnia-Herzegovina, Georgia, Moldova, Muntenegru şi Şerbia), la 0,5g/l (Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania, Elveţia şi altele) şi chiar 0,8 g/l (Marea Britanie, Lichenstein, Malta). În majoritatea acestor ţări, şoferilor cu o experienţă de mai puţin de 2 ani la volan, precum şi şoferilor profesionişti, li se aplica fie pragul de 0,00 g/l, fie de doar 0,2 g/l. Ungaria, Slovacia, Cehia, Ucraina şi România sunt ţări cu toleranţă zero, consumul de alcool fiind total interzis şoferilor”, se precizează în studiul menţionat. Consecinţa cea mai clară e că, la nivel naţional, numărul accidentelor produse pe fondul consumului de alcool este la jumătate faţă de media europeană.
Însă, simpla existenţă a unei legislaţii severe nu e suficientă. La Iaşi, după cum se arată în bilanţul IPJ, poliţiştii rutieri au fost foarte vigilenţi în tot cursul anului 2021. S-au deschis dosare penale unor şoferi ce nu au apucat să conducă decât câteva sute de metri. Nu-i vorba doar de flerul agenţilor, de densitatea filtrelor şi de numărul acţiunilor. În destul de multe cazuri, şoferii băuţi au fost depistaţi în urma sesizărilor venite de la cetăţeni prin apelare la 112. Aşa s-a ajuns la un nivel excelent de preîntâmpinare a evenimentelor rutiere cauzate de consumul de alcool la volan.
Din nefericire, anul 2022 a început în aceeaşi notă. Zilnic, două-trei cazuri de alcool la volan consemnate în buletinele informative ale IPJ Iaşi. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau