Poliţiştii, obligaţi să se ocupe de vacile şi maidanezii lăsaţi fără supraveghere
Dimensiune font:
În urma OUG 175/2020, poliţiştii au căpătat noi competenţe, acestea ţinând de protecţia animalelor. Conform noilor prevederi legale, poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.
E vorba de animale rănite sau schingiuite, expuse la temperaturi foarte ridicate sau foarte scăzute, de câini implicaţi în lupte şi de cai, vaci, oi sau capre lăsate nesupravegheate pe căile de circulaţie publică.
De asemenea, conform noului act normativ, poliţiştii trebuie să se îngrijească şi de siguranţa maidanezilor ce riscă să fie accidentaţi, umblând pe străzile cu trafic rutier intens.
Oamenii legii au obligaţia de a constata „existenţa situaţiei de pericol pe baza evaluării situaţiei de fapt şi a stării fizice a animalului, care rezultă, după caz, din: constatarea directă şi consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice; declaraţiile persoanelor implicate în activităţile desfăşurate cu privire la situaţiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activităţile respective sau au cunoştinţă despre desfăşurarea acestora; înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienţa acestora; înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic şi/sau de telefonie mobilă; fişa de observaţie clinică întocmită de un medic veterinar”.
Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezenţa poliţistului care l-a emis. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau