Poluarea afectează clima Peste 60 de comune din județul Iași au fost afectate fenomene meteorologice periculoase
Dimensiune font:
Doar anul trecut, zeci de gospodării din județul Iași au fost afectate de fenomenele meteorologice periculoase. Conform bilanțului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, peste 60 de comune au fost afectate de fenomene hidrometeorologice, un procent cu 44% mai mare față de anul 2020. Specialiștii spun că unul dintre factorii care contribuie la producerea fenomenelor extreme este poluarea.
Peste 70 de case din județul Iași au fost distruse sau avariate, inclusiv și gospodării din cauza condițiilor meteo. Valoarea totală a pagubelor se ridică la valoarea de 17.152,91 lei. Avariate au fost și 41 de poduri și podețe, la care se adaugă 22 de kilometri de drumuri județene și peste 260 de kilometri de drumuri comunale și sătești.
„Pentru validarea în teren a pagubelor produse în urma fenomenelor meteorologice periculoase, precum și a unor alunecări de teren, în baza rapoartelor operative transmise de C.L.S.U., au fost organizate 113 de deplasări ale comisiilor de validare, în 63 de U.A.T. din judeţul Iași. În urma constatărilor în teren, Grupurile de Suport Tehnic din cadrul C.J.S.U. au întocmit: 11 rapoarte de sinteză privind efectele produse de fenomenele meteorologice periculoase și un raport de evaluare privind efectele produse de alunecările de teren”, a transmis ISU Iași.
Specialiștii spun că unul dintre motivele pentru producerea fenomenelor meteorologice periculoase este poluarea.
„Furtunile și tornadele au fost asociate creșteri foarte mari ale poluării în acel areal. La nivelul județului Iași, o componentă foarte mare legată de poluare o reprezintă particulele mici rezultate din șantiere și arderi. Ponderea cea mai mare este dată de anumite zone din Iași. Spre periferie avem anumiți markeri cum sunt și în zonele industriale”, a declarat prof.univ.dr.Silviu Gurlui, profesor de fizică.
Oamenii de știință spun că în cazul în care sursele de poluare vor fi din ce în ce mai intense, iar vegetația orașului din ce în ce mai șubrezită sau lipsește, atunci poluarea în atmosferă va putea să crească.
„Acolo unde sunt poluanți în concentrații mari în atmosferă există probabilitatea mai mare să avem furtuni mai violente. Foarte important de precizat că la stațiile de monitorizare a nivelului de poluare au fost aduse niște îmbunătățiri. Vobrim de stațiile din Podul de Piatră, Cantemir și Tomești unde s-au montat și senzori pentru particule mai mici. Este insuficient pentru un județ atât de mare dar este un punct de plecare foarte important”, a mai spus prof.univ.dr.Silviu Gurlui. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau