Poluarea devine alarmantă, la Iași
Dimensiune font:
* „Poluarea va crește și mai mult pentru că șantierele sunt tot mai multe, aerisirea orașului devine din ce în ce mai anevoioasă, seceta tot mai mare, populația devine din ce în ce mai numeroasă, ca și numărul de mașini, producția industrială, dar și obiceiurile unora de a incendia”, susține prof.univ.dr.Silviu Gurlui
De zece ani, Iașul depășește valorile limită în ceea ce privește poluarea, iar impactul asupra sănătății și a mediului încep a se resimți: bolile de plămâni sunt din ce în ce mai frecvente, apar primele semne ale secetei și a prafului alb în zonele cu vegetație.
Valorile de noxe cresc de la o oră la alta, însă recordurile în ceea ce privește poluarea sunt înregistrate spre seară. Anul acesta, spre exemplu, numărul de ore cu poluare PM10 la stația din Podu de Piatră a crescut cu 50% fata de 2021. Făcând o comparație cu măsurătorile efectuate în urmă cu zece ani, cel mai rău a fost în 2012, apoi 2013, 2017 și în 2022. „Orele cu cele mai mari valori din ultimii zece ani, în peroada ianuarie-aprilie, au fost în 2018, pe 7 ianuarie, la ora 20, apoi în acest an, pe 15 martie, la ora 21. Am ieșit în stradă și am avertizat populația. A fost foarte grav. Nu numai la PM10, ci și la alți compuși chimici. Nu am greșit atunci când spuneam că este poluare record și să avem grijă”, a declarat prof.univ.dr.Silviu Gurlui, profesor de fizică.
Săptămâna aceasta, aerul măsurat din principalele stații de monitorizare a poluării au înregistrat valori negative. „Posibilele cauze care cumulat au condus la valori crescute la indicatorul PM10 măsurat automat se datorează traficului auto, cât şi a altor surse locale (încălzire rezidențială si prepararea hranei) corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic). Cauze posibile ale valorilor crescute înregistrate în staţia Tătărași la indicatorul NO2 se datorează emisiilor din traficul auto”, a transmis Agenția pentru Protecția Mediului Iași.
În ciuda eforturilor pe care autoritățile locale le fac pentru a diminmua efectele poluării prin spălarea străzilor, se poate vedea că sursele de poluare sunt din ce în ce mai intense. „Poluarea va crește și mai mult pentru că șantierele sunt tot mai multe, aerisirea orașului devine din ce în ce mai anevoioasă, seceta tot mai mare, populația devine din ce în ce mai numeroasă, ca și numărul de mașini, producția industrială, dar și obiceiurile unora de a incendia. Până la toamnă, lucrurile se vor mai echilibra, cât de cât, dar după data de 1 octombrie, va fi foarte rău”, a mai spus prof.univ.dr.Silviu Gurlui. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau