Poluarea din Iași influențează răspândirea noului coronavirus
Dimensiune font:
* „Fiecare microgram de PM10/m3, peste limita maximă admisibilă, duce la o creștere a numărului de infectări cu 10% și, conform altor studii internaționale, fiecare microgram/m3 dintre acești compuși duce la o creștere a numărului de decese cu până la 13%”, susține cercetătorul ieșean Silviu Gurlui
Iașul s-a confruntat mereu cu un nivel crescut al poluării. De În ultima lună, însă, s-au înregistrat depășiri față de limita admisă la indicatorul PM10 la toate stațiile de monitorizare a calității aerului. În principal, poluarea provine de la traficul auto, încălzirea locuințelor și șantierele de construcții.
Reprezentanții Agenție de Mediu din Iași spun că poluarea a scăzut în anul 2020 comparativ cu anul 2019. În luna octombrie a acestui an, pentru indicatorul PM10 s-a înregistrat o depășire a valorii de 50 micrograme/m3 pentru protecția sănătății umane. „Odată cu sosirea anotimpului rece, lucrurile se schimbă și ne așteptăm la asta pentru că în general pe perioada rece înregistrăm depășiri. Iar asta pentru că apare o sursa suplimentară de poluare cu pulberi în suspensie. Este vorba de arderea combustibililor pentru încălzirea locuințelor și atunci, adunate la celelalte surse, respectiv traficul, activitatea de salubrizare, șantierele, ținând cont că în perioada rece condițiile meteo de multe ori sunt nefavorabile dispersiei poluanților, înregistrăm depășiri”, a declarat Galea Temneanu, director APM Iași.
Specialiștii au înregistrat un singur episod de poluare, pe o durată de 5 zile consecutiv, în care indicele PM10 a fost depășit, la stațiile de monitorizare a calității aerului. „Pentru luna octombrie am înregistrat episoade de poluare în toate stațiile de monitorizare, în perioada 21-25 octombrie și cele mai multe în stația de trafic, însă sunt corelate, așa cum spuneam, cu fenomene meteo și respectiv calm atmosferic și inversiune termică”, a mai declarat Galea Temneanu, director APM Iași.
Dimineața și seara, perioade critice
Un cercetător de la Facultatea de Fizică a Universității „Al. I. Cuza” a făcur verificări de pe urma cărora a reieșit că poluarea a depășit cu mult maximele admise. Pulberile în suspensie PM10 au valori depășite în unele cartiere, la orele de vârf . „În această perioadă, concentrația particulelor PM10 a crescut foarte mult. Se știe că de regulă poluarea este mare către orele de seară, de la 19 până la ora 21-22, dar și dimineața, între orele 6 și 9. Acestea sunt perioadele mai critice și spre aceste ore trebuie o atenție mai mare din partea populației și a autorităților. Poluarea este extrem de importantă, pentru că ne afectează sănătatea, în primul rând, și este cu atât mai importantă în această perioadă în care ne luptăm cu pandemia de COVID-19”, a declarat Silviu Gurlui, profesor Facultatea de Fizică a Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.
Profesorul a mai precizat că fiecare microgram/m3 de PM10 cauzează o creștere cu 10.3% a numărului de infectări cu COVID. „Concentrațiile mari, în special la particulele PM10 și la oxizii de azot, favorizează numărul de infectări și de asemenea de decese. Fiecare microgram/m3 dintre acești poluanți, peste limita maximă admisibilă, duce la o creștere a numărului de infectări cu 10% și, conform altor studii internaționale, îți arată că numărul deceselor cauzate de fiecare microgram/m3 dintre acești compuși, duce la o creștere a numărului de decese de până la 13%”, a mai precizat profesorul Silviu Gurlui.
Poluarea cu pulberile în suspensie PM10 poate provoca inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii și bolnavii de astm. În această perioadă, folosirea măștilor de protecție reprezintă un factor prielnic pentri evitarea inhalării pulberelor PM10. Andrada ANTON
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau