Poşta Română mută centrul de tranzit, de la Iaşi la Roman
Dimensiune font:
Totuşi, cei care au gândit mişcarea propun ca Iaşul să găzduiască un alt HUB de altă natură: Curierat, Servicii Financiare, Imprimate sau Imobiliare
După cum v-am mai informat, Poşta Română vrea să mute centrul regional de tranzit de la Iaşi în zona metropolitana Roman. Fără prea multe explicaţii, s-a afirmat, prin vocea şefului Poştei, Valentin Ştefan, că „Iaşul nu este cel mai fericit punct”. „Vrem să mutăm hub-ul logistic al companiei. Este oarecum natural, este o tendință care se găsește și la alte companii. Este nodul rutier din jurul orașului Roman care atrage acest gen de investiții, acest gen de dezvoltări. Iașul, deși este un motor economic, nu este cel mai fericit punct”, a precizat directorul general al C.N. Poșta Română.
Au urmat reacţiile reacţiile din zona politicului. Primul care a făcut-o a fost preşedintele executiv al PMP, Petru Movilă. „Mutarea centrului regional al Poștei, de la Iași la Neamț, este o pierdere pentru județul nostru. Nu am văzut încă pe nimeni să își asume decizia de desființare a locurilor de muncă sau pierderile care se vor înregistra din punct de vedere economic. Este inadmisibil să nu fie nicio reacție din partea liderilor politici ieșeni. Nu este prima dată când ni se fură instituții, tot pe vremea PSD-ului, pentru a gâdila orgoliul baronilor de alte județe. Mutarea DRDP sau a Inspectoratului de Stat în Construcții, sunt exemple de ambiție pesedistă. Iașul a fost vitregit din cauza fricii celor de la Iași să comenteze în fața șefilor. Cei care făceau atunci sau încă fac naveta la Bacău, simt în fiecare zi cât de nepotrivită este o astfel de decizie pur politică. Lipsa de specialiști în alte județe este acută și acum.
S-a mai încercat mutarea Poștei încă o dată, acum ceva ani. Am fost unul dintre puținii oameni care s-a opus. Și Poștă a rămas la Iași. Explicațiile văzute astăzi, cum că Iașul nu este cea mai fericită alegere, este fără fundament și fără raționamente economice, singurele care trebuie să conteze. Iașul are nevoie să fie susținut și apărat, nu folosit ca monedă de schimb în trocuri politice”, a spus ex-parlamentarul ieşean.
Măsură nejustificată economic
Şi liberalii s-au arătat interesaţi de acest subiect. Deputatul Alexandru Muraru spune că dacă ar fi avut fundament economic, mutarea hub-ului în zona Moldovei ar trebui urmată de mutarea celorlalte centre de tranzit din ţară, dar se pare că Timişoara, Clujul, Craiova sau Constanţa nu vor avea soarta Iaşului. „Faptul că se intenţionează realizarea unei investiţii de cinci milioane de lei în noul centru regional de tranzit în zona Romanului, cu posibilitatea concesionării unui teren sau achziţionării directe a suprafaţei necesare nu are fundament economic. Dacă ar fi avut, centrele de tranzit de la Timişoara, Constanţa (judeţe de graniţă precum Iaşul), Craiova sau Cluj ar trebui, de asemnea, să fie relocate, ceea ce nu pare să fie cazul. Este de menţionat că relocarea centrului regional de tranzit ar putea avea consecinţe grave, inclusiv concedierea a cel puţin 100 de salariaţi, transferul unei părţi a parcului auto, desfiinţarea unei structuri de coordonare a activităţii de tranzit sau transport. Toate acestea survin într-un moment în care Poşta se află în plin proces de concediere colectivă, cu peste 500 de angajaţi care îşi vor pierde locurile de muncă”, spune deputatul ieşean.
Luăm Logistica, dar vă dăm altceva
Într-un răspuns oferit lui Muraru, oficialii Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizarii scot din joben explicaţii lipsite de conţinut. Astfel, se afirmă că decizia construirii unor astfel de HUB-uri Logistice şi Curierat Regionale face parte din strategia Poştei Române, document pragmatic centrat pe client, având ca obiectiv asigurarea calităţii, satisfacţiei şi loialităţii clienţilor, precum şi diminuarea riscurilor pe termen lung. „În vederea îmbunătăţirii activităţii poştale la nivel local, un astfel de HUB urmează a fi edificat în proximitatera municipiului Roman. În prezent, CN Poşta Română face demersuri către autorităţile locale în vederea concesionării suprafaţei de teren adecvate construirii unui astfel de centru logistic. În acest scop, CN Poşta Română a transmis solicitări către majoritatea UAT-urilor din zona de interes, din proximitatea municipiului Roman”, se arată într-un răspuns semnat de ministrul Bogdan Gruia Ivan. Interesant este faptul că directorul general al Poştei a precizat că, în cazul în care nu va fi realizat un astfel de parteneriat (concesionare a terenului) C.N. Poșta Română va achiziționa terenul necesar! Potrivit directorului Oficiului Judeţean de Poştă Neamţ, Cristian Tapalagă, întregul proces de mutare al sediului ar dura cam un an de zile, iar noul sediul regional nu are încă o locaţie exactă. „Suntem în discuţii cu şapte localităţi din zona metropolitană Roman. Deocamdată, mutarea este în stadiul de proiect. Trebuie să identificăm acel UAT (localitate) de pe E85 unde să mutăm hub-ul logisitic”. Sediul regional din zona Romanului (unii vorbesc despre Săbăoani) ar urma să deservească şase judeţe din Moldova.
Ultima noutate ar fi că Iaşul poate pierde centrul de tranzit, dar va rămâne cu ceva. „CN Poşta Română intenţionează să construiască un astfel de HUB în proximitatea municipiului Iaşi, urmând iniţierea demersurilor către autorităţile locale”, mai spune ministrul Ivan. Nu există informaţia cam despre ce HUB ar putea vorba. Se ştie doar că Poșta Română înființează cinci unități de afaceri independente - Curierat, Servicii Financiare, Logistică (cel propus la Roman), Imprimate și Imobiliare – fiecare cu propriul director. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau