Povești cu sens și responsabilitate spuse de tinerii de pe malul Prutului
Dimensiune font:
„Agenda Comunității”, proiectul lansat de către Fundația Corona în parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare Rurală Ceplenița, a adus un plus de cunoaștere tinerilor din comuna vasluiană Fălciu, o așezare cu rădăcini istorice, aflată pe malul râului Prut.. Le-au plaăcut mult ideile propuse, au flat detalii importante despre structurile administrative și chiar au venit cu de noi legate de unele evenimente cum ar fi, spre exemplu, alegerile parlamentare. Coordonați de un mentor creativ și cu drag pentru ei, profesorul Alina Prodan, de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Cantemir”, ei și-au pus în practică ideile lansate, spre marea lor satisfacție. „Am atras in proiect 25 de tineri cu care am făcut activități încă de la început. La final, au rămas 5 elevi cu care am lucrat foarte bine și chiar le-a plăcut”, a spus Alina Prodan. Împreună au învățat să caute informații despre tot ce tine de activitatea Primăriei și a primarului Neculai Moraru, au studiat organigrama administrației locale, iar tinerii au înțeles rolul celor care coordonează destinele comunei. Mai mult, au participat la două ședințe de Consiliu Local, au creat chestionare pe care tinerii le-au aplicat în satele componente ale comunei – Fălciu, Copăceana, Odaia Bogdana, Rânzești, Bozia. „Am făcut o analiză de nevoi în baza căreia au lansat și propuneri către administrația locală cum ar fi realizarea unor parcuri, amenajarea unor stații de autobuz. Primarul cât și secretarul comunei au fost tot timpul disponibili. Mai mult, au pus în practică ideile tinerilor și așa au fost amenajate și parcuri”, am mai aflat de la Alina Prodan. Cât despre viitor, planurile încă nu sunt creionate, dar cu siguranță vor apărea cât de curând. „Sper ca tinerii să realizeze că este foarte important să-și spună părerea și să se implice în tot ceea ce ține de comună ca să putem contribui împreună la dezvoltarea noastră și a Fălciului”, a încheiat mentorul tinerilor.
Ţinutul Fălciu, judeţul cu acelaşi nume de mai târziu, având capitala la Huşi, are o istorie adâncă. Primele date despre ţinut ca unitate administrativă sunt menţionate în “Cronica călugărilor Mânăstirii Putna” (cuprinde date dintre anii 1466 – 1566) în care se arată că în Moldova acelor vremuri existau 24 de ţinuturi între care şi cel al Fălciului cu capitala in târgul Fălciu.
În acest ţinut s-au născut, au trăit şi s-au ridicat mari personalităţi ale culturii şi ştiinţei naţionale, o serie de oameni politici care au hotărât destinele ţării. Istoria îi amintește pe Cantemireşti în frunte cu Dimitrie, mare cărturar şi om politic; Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României moderne; Mihail Kogălniceanu, om politic, istoric şi mare patriot, prim ministru a Principatelor Unite.
Durata de desfășurare a proiectului „Agenda Comunității” este de 24 de luni, iar valoarea se ridică la aproximativ 200.000 Euro, prin granturi norvegiene. Proiectul se derulează în județele Iași, Vaslui și Botoșani.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau