Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
Dimensiune font:
Cea de-a patra ediție a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX și recent reabilitată din fonduri europene, într-un univers al creativității și inovației, printr-o gamă largă de expoziții și evenimente de excepție, semnate de artiști consacrați care expun pentru prima dată la Iași.
Una dintre premierele aduse de RCW anul acesta este prezența lui Mircea Cantor, câștigătorul prestigiosului premiu Duchamp (2011), care va expune cel mai recent proiect al său, realizat la invitația celebrei case de modă Dior. Artistul român a reimaginat în manieră proprie faimoasa geantă Lady Dior, în cadrul celei de-a opta ediții a proiectului de colaborare între casa de modă și artiștii internaționali.
„În fiecare an, Dior realizează o colaborare cu artiști pentru a personaliza această geantă icon Lady Dior și fiecare își lasă amprenta în funcție de creația lui artistică. Moda își are originile în tradițiile portului popular, iar dacă știm istoria modei și călătoria sa de-a lungul timpului, vedem influențe și un dialog in and out cu tradițiile.
M-a interesat relația cu artizanatul, am lucrat cu marochinărie, cu broderie și, dincolo de faptul că m-am inspirat dintr-un cojoc cohănesc din zona de unde se trage bunica mea, din județul Bihor, am văzut această relație cu mâna umană, cu manualitatea.
De asemenea, educația este foarte importantă pentru că trebuie formată o generație întreagă de copii care să fie sensibili la ideea de frumos, de tradițional, de valori ale țării. Este nevoie să știm de unde provine această geantă, care sunt simbolurile întrețăsute în această broderie, iar toate acestea vin dintr-o educație pe care o formezi din fragedă pruncie, de pe băncile școlii”, a transmis Mircea Cantor, la Iași, în cadrul vernisajului expoziției „Hommage To Those Who Keep The Flame Alive, care s-a deschis ieri la Baia Turcească.
Mircea Cantor este unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, cu lucrări care se concentrează în jurul temelor istoriei culturale, memoriei și strămutării. Este laureat al Premiului Marcel Duchamp, în 2011, acordat unui artist stabilit în Franța considerat a fi în avangarda practicii artistice contemporane, decorat cu Ordinul de ofițer al Artelor și literelor, de asemenea în Franța, și cu Ordinul
Meritul Cultural în grad de cavaler în România.
Baie Turcească din Iași devine un univers al creativității în cele 12 zile ale Romanian Creative Week (RCW). Parterul și etajul emblematicii clădiri vor găzdui pe toată perioada RCW, între 15 și 26 mai 2024, expoziția centrală a RCW, Egologia, curatoriată de Marian Pălie, în timp ce subsolul clădirii va găzdui trei evenimente, concepute de trei echipe diferite de curatori.
Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau