Praful din aer aduce ieșenilor boli de plămâni, inimă și cancer
Dimensiune font:
* particulele de praf, prezente în aerul din Iași, pot pătrunde în bariera pulmonară și intra în sistemul sanguin, existând riscul de apariție a bolilor cardiace și respiratorii, precum și a cancerului pulmonar * până la 14% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani suferă de astm, poluarea aerului fiind unul dintre factorii declanșatori
Respirăm un aer care ne îmbolnăvește tot mai mult. De la un an la altul, nivelurile de poluare sunt depășite periodic, indiferent de sezon, iar noxele emise de mașini și deșeurile toxice ne pun în pericol sănătatea.
Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la afecțiunile care pot apărea în urma expunerii prelungite la poluare.
Iașul se află pe lista orașelor pentru care autoritățile și experții în medicină au făcut recomandări cu privire la asigurarea unei monitorizări corecte și complete a poluanților din mediul ambiant. Aceasta este singura modalitate prin care poate fi ținută sub control poluarea. „Adevăratul cost al schimbărilor climatice se simte în spitalele noastre și în plămânii noștri. Povara pentru sănătate a surselor de energie poluantă este acum atât de mare, încât trecerea la alegeri mai curate și mai durabile pentru aprovizionarea cu energie, transport și sisteme alimentare se plătește efectiv de la sine”, spune dr. Maria Neira, directorul OMS pentru sănătate publică, determinanți de mediu și sociali ai OMS.
Poluarea aerului are un efect dezastruos asupra copiilor
Lipsa smogului nu indică faptul că aerul pe care îl respirăm este sănătos. În întreaga lume, atât în orașe, cât și în mediul rural, sunt înregistrați poluanți toxici în aer care depășesc valorile medii anuale.
Ultimele date transmise de Agenția pentru Protecția Mediului arată că cele trei stații din municipiul Iași înregistrează periodic valori peste limite normale ale poluării. Este vorba despre Stația din Podu de Piatră a înregistrat valori mari pentru PM10 și NO2. Particulele cu un diametru de 10 microni sau mai puțin, (≤ PM10) pot pătrunde adânc în plămâni și sunt foarte periculoase.
Situația este la fel de îngrijorătoare și la stațiile din Cantemir și Tătărași, traficul auto fiind principalul factor care contribuie la creșterea valorilor. „Posibilele cauze care, cumulate, au condus la valori crescute la indicatorul PM10 se datorează atât traficului auto, cât şi altor surse locale (încălzire rezidențială, prepararea hranei), corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților (inversiune termică și calm atmosferic)”, a transmis Agenția pentru Protecția Mediului Iași.
Particulele de PM2,5 sunt și ele prezente în aerul din Iași. Acestea pot pătrunde în bariera pulmonară și intra în sistemul sanguin, existând riscul de apariție a bolilor cardiace și respiratorii, precum și a cancerului pulmonar.
Ozonul este un factor major în cauzarea astmului, iar dioxidul de azot și dioxidul de sulf pot provoca, de asemenea, astm bronșic, inflamație pulmonară și funcție pulmonară redusă. Poluarea aerului are un efect dezastruos mai ales asupra copiilor. Până la 14% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani suferă de astm, poluarea aerului fiind unul dintre factorii declanșatori. „Poluarea aerului este, de asemenea, legată de cancerele din copilărie. Dacă femeile însărcinate sunt expuse la poluarea aerului, aceasta poate afecta creșterea creierului fetal. Poluarea aerului este, de asemenea, legată de tulburări cognitive atât la copii, cât și la adulți. Poluantul care afectează cel mai mult oamenii sunt particulele (deseori prescurtate în PM și utilizate ca măsură de poluare a aerului)”, a transmis Direcția de Sănătate Publică Iași printr-un studiu. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau