Câţiva agenţi economici din Iaşi şi din judeţ au primit vizita şefului social democraţilor din România. Marcel Ciolacu a venit în judeţul Iaşi însoţit de doi miniştri importanţi, ministrul Agriculturii şi ministrul Finanţelor.
O primă vizită făcută de şeful PSD a fost la fabrica de Antibiotice din Iaşi. Aceasta s-a dovedit a fi o adevărată lecţie de patriotism pentru liderii de la Bucureşti. “Astăzi am învățat o mare lecție de patriotism economic de la o companie de mare tradiție în industria farmaceutică românească. Cu un management eficient a reușit să deschidă o nouă secție, în plină pandemie. Un trecut plin de realizări nu este însă suficient! Sunt necesare noi investiții pentru a produce cât mai multe medicamente accesibile pentru toți românii iar la Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor există întreaga susținere pentru o strategie de dezvoltare continuă”, a spus Ciolacu.
În urma vizitei făcute la Iaşi, Ciolacu a avut alte două opriri. Una la Kosarom, cealaltă la AviTop. Ulterior, şeful PSD s-a arătat a fi impresionat de implicarea agenţilor economici pe care i-a vizitat. “Am văzut astăzi oameni muncitori, cu viziune, care știu să producă și care trebuie sprijiniți cu toate forțele. Ferma vizitată la Războieni este un model de urmat, de multiplicat la nivelul întregii țări. PSD a pus de fiecare dată în centrul deciziilor sale agricultura românească și tot ce ține de producția autohtonă”, a spus Ciolacu.
Alături de ministrul Agriculturii și cel al Finanțelor, şeful PSD a discutat cu reprezentanții fermierilor despre cum pot fi ajutaţi în această perioadă dificilă. “Primii pași au fost făcuți prin acordarea la timp a plăților pentru fermieri, continuarea programelor pentru susținerea producției autohtone: programul Tomata, programul Usturoiul și subvenționarea accizei pentru motorina folosită în agricultură, şi am îmbunătățit și dezvoltat programul Agro IMM Invest”, a spus Ciolacu.
Ministrul Agriculturii a spus că a intrat în linie dreaptă lansarea Programului „Rural INVEST” prin care sunt oferite garanții guvernamentale de până la 90% pentru companiile care își localizează producția în mediul rural și urban-mic. El caută soluţii pentru înfiinţarea unui mecanism de despăgubire a fermierilor afectaţi de pierderea recoltelor şi a anunţat că au fost încheiate consultările online cu părţile interesate în elaborarea Planului National Strategic (PNS). „Una dintre reuniuni a vizat dezbaterea propunerilor privind contribuţiile financiare la plata primelor de asigurare şi cele pentru Fondul Naţional de Sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei agricole”, spune ministrul Agriculturii. Acesta a spus că există posibilitatea ca în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, măsura 17.1, gestionată de AFIR, este construirea unui Fond Naţional de Sprijin pentru perioada 2023-2027. „Acest fond se va constitui din contribuţiile tuturor fermierilor beneficiari de plăţi directe, prin reţinerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum uşor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru poliţe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”, a precizat ministrul Adrian Chesnoiu. Ministrul Agriculturii a precizat că din discuţiile avute cu firmele de asigurări reiese că este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care să facă mai uşoară gestionarea riscurilor în agricultură, având în vedere efectele schimbărilor climatice.
Din Târgu Frumos ministrul Finanţelor a anunţat că Guvernul pregăteşte un plan pentru preţurile la energie, şi că acesta va fi prezentat public în scurt timp. “Suntem într-o analiză în tot ce însemnă preţurile la energie. Sunt mai multe elemente care pot fi soluţii, foarte curând vom avea un plan pe care îl vom prezenta public. Sunt mai multe soluţii cu avantaje şi dezavantaje. Trebuie să fie un echilibru în puterea de cumpărare a companiilor şi a cetăţenilor”, a spus Adrian Câciu.
Despre preţurile la energie preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că a fost o idee proastă. ”Am spus că cea mai proastă idee este să facem liberalizarea preţurilor în plină pandemie. Suntem pompieri de serviciu, ne-am asumat intrarea la guvernare pentru a găsi soluţii”, a declarat Marcel Ciolacu.
În plină conferinţă de presă, atât jurnaliştii cât şi politicienii au aflat de faptul că primarul Iaşiului este pus sub control judiciar pentru 60 de zile. Marcel Ciolacu a declarat că dacă va fi vreodata trimis în judecată pentru fapte de corupţie se va retrage din funcţiile deţinute, până la clarificarea situaţiei sale juridice. “Eu, dacă voi fi trimis vreodată în judecată, am să mă retrag din funcţia de preşedinte şi o să lipsesc din spaţiul public până se va judeca un eventual dosar de-al meu. Nu ştiu ca în decursul existenţei mele să fi făcut o astfel de faptă. Politica şi funcţiile publice vin şi cu bune şi cu rele, şi trebuie să ştii să ţi le asumi”, a spus Ciolacu. De cealaltă parte, preşedintele PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, a afirmat că a cerut încă de anul trecut demisia lui Mihai Chirica din funcţia de primar. “Îi cer şi acum, pentru că nici el, nici Costel Alexe nu au adus vreun proiect în Iaşi. Vom analiza situaţia de la Iaşi. Până la finalul anului vom avea candidat la Primăria Iaşi”, a spus Maricel Popa.
Senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași s-a bucurat de vizita făcută de colegii de partid în fieful său. “Am avut bucuria de a-i avea ca invitați la Iaşi pe Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, dar și pe doi dintre cei mai performanți miniștri din actualul guvern: Adrian Ionuț Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și Adrian Câciu, ministrul finanțelor. Împreună și cu prefectul Bogdan Cojocaru, secretarul de stat Bogdan Balaniscu și parlamentarii Vasile Cîtea și Silviu Macovei am discutat cu fermierii din zona Moldovei despre posibilitățile de dezvoltare ale activităților acestora, dar și despre principalele dificultăți cu care se confruntă. Totodată, au fost prezentate și măsurile implementate pentru salvarea agriculturii românești. Mă gândesc aici la acordarea la timp a subvenţiilor pentru fermieri, continuarea programelor pentru susținerea producției autohtone: programele Tomata și Usturoiul, precum și reducerea accizei pentru motorina folosită în agricultură”, a spus Maricel Popa. Liderul PSD Iaşi a spus că vizita se datorează faptului că social democraţii pun permanent accentul pe susținerea antreprenorilor români și a produselor tradiționale și ecologice. “În acest scop am vizitat investiția de la Războieni, care este un model de bună practică pentru toți fermierii din zonă. Și pentru că Iașul oferă nenumărate modele de eficiență în zona mediului de afaceri, am fost încântați să le prezentăm oaspeților noștri un management de top la compania Antibiotice, unde a fost inaugurată o nouă secție, chiar acum, în plină pandemie. Să nu uităm nici de aportul deosebit adus în aceste vremuri grele de compania ieșeană prin producerea de medicamente accesibile pe piața românească”, a spus Maricel Popa.
În cea de a doua parte a zilei liderii PSD au avut o întâlnire politică la care au participat membri și simpatizanți social-democrați și pe parcursul căreia au discutat despre politicile de guvernare și modul în care poate eficientizată activitatea organizației. “Așa cum am promis, procesul de reformă continuă cu oameni tineri, credibili, buni profesioniști și curați din punct de vedere juridic. Ieșenii s-au săturat de lideri administrativi compromiși, gârboviți de greutatea dosarelor și faptelor penale. Suntem pregătiți să oferim o alternativă viabilă si competentă pentru guvernarea locală”, a spus Maricel Popa.
Dan CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau