Primăria Iaşi ar putea scăpa de plata facturilor la energie
Dimensiune font:
Cei de la Greenpeace România spun că orașul Iași are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată * pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 23 MW, deși doar 6 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate * investiţia ar fi de doar patru milioane de euro!
Greenpeace România a lansat raportul „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”, care analizează datele oferite de primăriile din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice. Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace. Potrivit activiştilor de mediu, orașul Iași are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată. De altfel, din datele furnizate de Primăria Iaşi,
acoperișurile clădirilor deținute de municipalitatea ieşeană însumează o suprafață de 185.020 mp, iar consumul actual de electricitate este de 6.355 MWh. „Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 23 MW, deși doar 6 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate. Adică, acoperișurile verzi pot produce 24.495 MWh, deși ar fi nevoie de numai 6.013 MWh pentru a satisface nevoia locală.
Necesarul acestei investiții ar fi de aproximativ 4.185.327 euro, putând fi generate cel puțin 112 locuri noi de muncă. Astfel, am evita, de asemenea, producerea a 1.621 tone de emisii de carbon. Cu toate acestea, puține lucruri au fost făcute pentru a susține această direcție”, spun cei de la Greenpeace.
Doar Servicii Publice şi-a instalat panouri fotovoltaice
Scumpirea combustibililor şi a energiei electrice din acest an a făcut ca multe societăţi din subordinea Primăriei Iaşi să caute soluţii în vederea diminuării facturilor. Dacă cei de la Compania de Transport Public au ales să-şi reducă cheltuielile şi prin scoarea la stradă a unui număr redus de tramvaie, cei de la Servicii Publice au găsit o altă soluţie: instalarea unui sistem fotovoltaic. „Societatea noastră a instalat un sistem fotovoltaic ON-GRID 100 kW prin care devenim producător și consumator, în același timp, de energie dintr-o sursă regenerabilă, soarele. 250 de panouri fotovoltaice au fost montate pe clădirile din baza de producție, o unitate unde consumul de energie era foarte mare atât timp cât aici se fabrică confecţii metalice, aici funcţionează atelierul de tâmplărie şi un gater”, spune Laurenţiu Ivan, directorul societăţii.
Cele 250 de panouri au costat 365.000 lei, ceva mai puţin decât ultima factură pe care societatea o are de achitat pentru curentul consumat (400.000 de lei). „Vorbim de o economie de aproximativ 80%. Într-un an de zile, pentru a funcţiona, ne este necesară necesar cantitatea de 150 de MW, ori sistemul fotovoltaic asigură 120 de MW anual. În perioadele în care vom avea surplus de energie produs, aceasta va fi livrată în rețeaua națională”, mai spune directorul Servicii Publice. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau