Primăria Iaşi preia serviciul de termoficare din oraş
Dimensiune font:
Începând cu data de 1 mai, serviciul de termoficare din Iaşi va fi preluat de municipalitate. În urma discuţiilor purtate de primarul Mihai Chirica cu cei din conducerea Veolia, ambele părţi au convenit ca de pe data de 30 aprilie să constate de comun acord încetarea relaţiilor contractuale. Însă Veolia va continua activitatea timp de 90 de zile, tocmai în ideea de a asigura tranziţia de la un operator la altul. ”Nu se schimbă nimic decât sigla operatorului. Ieşenii nu vor plăti în plus la caldură”, a spus primarul Mihai Chirica.
Angajaţii Veolia vor fi preluaţi, cu aceleaşi drepturi salariale, de municipalitatea ieşeană. Este vorba de 354 de angajaţi, care vor activa în cadrul unui departament special creat în cadrul Termo Service Iaşi.
”Vom prelua întreaga activitate de termoficare a municipiului Iași. Este o veste pe care trebuie să o aduc la cunoştinţa publică pentru că nu vreau să nu las loc de intrepretări. După 10 ani de zile şi după o luptă de aproape doi ani pe care am dus-o împreună cu Veolia, după demersurile pe care le-am făcut împreună cu domniile lor şi după vizitele la Guvernul României, s-a ajuns la o concluzie pe care trebuie să o aduc în atenţia publică. Vom prelua contractul de termoficare pe municipiul Iași
Am fost notificaţi încă de la începutul anului de Veolia că doreşte încetarea contractului pentru municipiul Iași motivat de acumularea unor datorii foarte mari. De la început, vreau să precizez, a fost o relaţie corectă, onestă, bazată pe dialog. Mi-ar place ca într-un context mai favorabil, să pot avea un partener de aceeaşi calitate. Am încercat să găsim concluziile cele mai potrivite pentru noi. Veolia a acumulat datorii de peste 146 de milioane de lei, pierderi pe care le-a înregistrat în contabilitatea proprie. Nu ne pare bine că au acumulat aceste datorii. Aceste pierderi nu sunt generate de managementul companiei, a unei lipse de dialog pe care l-am întărit. Ci din cauza faptului că nu există în România o legislaţie care să sprijine sistemele de termoficare pentru a le face sustenabile pe termin lung. La ei au contat şi strategia europeană pentru care toate centralele de cărbune trebuie desfiinţate. Un efort imens. A constat şi pentru decizia pe care a luat-o compania. Toată analiza referitor la starea economică a companiei a fost făcuta într-un mod cât se poate de profesionist şi echidistant de compania Deloit. Cine cunoaşte compania, poate să înţeleagă ceea ce vreau să spun.
Am ajuns la această concluzie, un lucru foarte important. S-a încercat orice formulă de calcul prin care să găsim un echilibru economic despre cât a cheltuit cât trebuie să câştige şi cât trebuie să recupereze, acest lucru era în defavoarea municipiului Iași. Studiul a arătat că nu putem introduce pierderea în valoarea contractului în anii viitori, decizia a fost de a întrerupe contractul. Vreau să mulţumesc companiei Veolia care ne va asigura constultanta pentru o trecere cât mai lină de la trecerea de la o companie privată către una de stat, atât a angajaţilor cât şi impactul asupra consumatorilor dar şi transferul de cunoştinţe, profesionalism”, a spus primarul Iașului, Mihai Chirica.
Sarcina termică a operatorului de termoficare este de 150.000 de gcal/an. Transformat în contracte, este vorba de 25.000-26.000 de consumatori casnici (apartamente, case), restul însemnând agenţi economici şi instituţii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau