Primăria Iaşi va împărţi un „tort” ce valorează 280 milioane de euro
Dimensiune font:
Estimările Primăriei sunt că bugetul de venituri şi cheltuieli din acest an va avea o valoare de 1.095 milioane lei: 561 milioane pentru secţiunea de funcţionare şi 534 milioane lei pentru secţiunea de dezvoltare (din care excedent de 26 milioane lei) * la aceşti bani se adaugă bugetele centralizate ale instituţiilor publice şi activităţile finanţate integral sau parţial din venituri proprii, în valoare de 361 milioane lei (300 milioane lei la secţiunea de funcţionare şi 61 milioane lei la secţiunea de dezvoltare) * luând în calcul bugetul centralizat al instituţiilor din subordine, bugetul creditelor şi excedentul din anii trecuţi, bugetul general consolidat al municipiului Iaşi ajunge la 1.351 milioane lei (echivalentul a circa 280 milioane euro), faţă de 970 milioane lei în 2019
Pentru acest an, Primăria Iaşi şi-a propus să cheltuie aproape 1.100 milioane de lei. Banii vor fi alocaţi pentru secţiunea de funcţionare din două surse: 561 milioane lei de la bugetul local şi 12,86 milioane lei din excedent deoarece Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, prevede păstrarea destinaţiei sumelor. La rândul lor, cheltuielile de dezvoltare ale oraşului sunt acoperite conform principiului echilibrului bugetar, integral din veniturile bugetului şi din excedentul anilor precedenţi. Este vorba de 534 milioane lei la care se adaugă 61 milioane lei din veniturile instituţiilor subordonate. Exprimat în procente, pentru funcţionarea oraşului, municipalitatea alocă 51% din bugetul oraşului, restul de 49% fiind destinaţi pentru dezvoltarea oraşului.
Ce îi cer ieşenii primarului Chirica
Ieşenii au început să facă primele propuneri pentru constituirea bugetului Municipiului Iaşi încă de la finele anului trecut. Astfel, în domeniul infrastructură, pe lângă realizarea de parcări şi pasaje rutiere, asfaltarea de străzi şi modernizarea de trotuare şi alei, ieşenii doresc îmbunătăţirea sistemului de canalizare, realizarea unei străzi cu minim două benzi pe sens către Aeroport, accesabilizarea trecerilor de pietoni şi a scărilor de bloc şi refacerea faţadelor de bloc. La capitolul propunerilor de fluidizare a circulaţiei au fost menţionate achiziţia de tramvaie moderne, crearea de benzi speciale pentru mijloacele de transport în comun, crearea / îmbunătăţirea infrastructurii de transport alternativ, impunerea de taxe pentru maşinile care au norme de poluare sub Euro 4, stimularea companiilor pentru a încuraja angajaţii să utilizeze transportul în comun, deschiderea traficului rutier la bariera Nicolina, conectarea rutieră a cartierelor Dacia şi Păcurari, precum şi achiziţionarea de minibuze pentru deservirea traseelor mai puţin solicitate şi a Zonei Metropolitane.
La capitolul mediu ieşenii au propus plantarea de copaci, montarea mai multor coşuri de gunoi, achiziţionare maşini noi de intervenţie la regiile din subordine, montarea de panouri fotovoltaice şi becuri mai prietenoase cu mediul, crearea de noi parcuri sau plantarea de arbori de-a lungul luncii Bahluiului. Cele mai importante menţiuni de la secţiunea sport au fost realizarea a trei obiective la nivel european: un stadion, o sală polivalentă şi un bazin olimpic.
În privinţa domeniilor educaţie şi sănătate ieşenii au menţionat realizarea de noi creşe şi grădiniţe, integrarea copiilor cu nevoi speciale în şcolile de masă, finanţarea programului „Şcoală după şcoală”, înfiinţarea centrelor pluridisciplinare (juridic, medical, psihologic, asistent social) de consiliere familială şi oferirea de mese calde copiilor fără posibilităţi financiare, precum şi realizarea unui spital municipal.
Pentru o mai mare siguranţă a cetăţenilor au fost propuse măsuri precum luarea de măsuri mai ferme împotriva cerşetoriei, realizarea de campanii de sterilizări gratuite a câinilor cu stăpân fără pedigree, iluminarea puternică a tuturor trecerilor de pietoni, creşterea numărului de poliţişti locali în zona pieţelor sau implementarea unor măsuri pentru punerea în siguranţă a pietonilor (în zonele intens circulate).
Alte propuneri făcute de ieşeni privesc construirea unei autogări, realizarea unei săli de spectacole cu o capacitate mare, demolarea blocului M2, eliberarea şi modernizarea caselor - problemă din zona centrală, achiziţia terenurilor din zonele dintre blocuri şi a halelor vechi şi transformarea în parcuri sau în alte obiective de interes public, o mai bună organizare a centrului oraşului ca loc de distracţie în weekend, extinderea zonei pietonale pe strada Cuza Vodă şi reabilitarea clădirilor din acea zonă, realizarea unui Aqua Park, interzicerea publicităţii stradale (măcar în zona centrală) şi implementarea unui sistem de transport rapid (tren metropolitan).
Investiţiile începute vor fi duse la bun sfârşit
În buget au fost prinse sumele necesare finalizării unor proiecte deja începute. Este vorba de reabilitarea clădirilor şi monumentelor istorice (Palatul Braunstein, Muzeul de Istorie Naturală, Baia Turcească - Centru de Artă Contemporană, Casa Berthelot, monumentul eroilor din cimitirul Eternitatea, monumentul eroilor din Galata, Mănăstirea Frumoasa), de reabilitarea liniilor de tramvai din zona industrială, bulevardul Ţuţora, strada Pădurii-Tătăraţi , bulevardul Tudor Vladimirescu şi Aurel Vlaicu – Dancu şi de blocurile din Grădinari (patru tronsoane însumând 76 de apartamente). Acestora li se adaugă cele 25 de parcuri rămase de reabilitat dintr-un pachet iniţial de 93 de amplasamente, modernizarea a 14 terenuri de sport la şcoli, dintre care la 5 terenuri construcţiile au demarat deja şi de lucrările deja începute la Spitalul Parhon şi Spitalul de Recuperare. Tudor DAMASCHIN
* * *
„Vreau să anunţ ieşenii că vom aloca şi în acest an fonduri pentru proiectele desemnate de cetăţeni, despre care va trebui să decidem împreună care este ordinea de prioritate, dar m-aş bucura ca fiecare cartier să-şi rezolve o problemă pe care ei, locuitorii zonei, o consideră prioritară. Vorbim de bugetarea participativă” – primarul Mihai Chirica
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau