Primăria, nevoită să se reorganizeze!
Dimensiune font:
Pentru a reduce cheltuielile instituțiilor, autorităților sau întreprinderilor publice, s-a stabilit, printr-o lege oficializată recent, aplicarea unor măsuri ce vizează desființarea posturilor vacante, reorganizarea structurilor și reducerea numărului de funcții de conducere. Legea 296/2023, publicată recent în Monitorul Oficial, stabilește că, de la 1 noiembrie 2023, din lista funcționarilor publici de conducere dispare funcția de șef de birou.
Finalul de an se dovedeşte extrem de agitat pentru societăţile din subordinea municipalităţii. Deja a intrat în vigoare Ordonanță prin care Guvernul vrea să plafoneze cheltuielile pe noiembrie și decembrie la media primelor 10 luni din 2023, care a venit la pachet cu Legea 296/2023 care desființează funcția publică de șef birou, dar și structurile organizatorice care funcționează ca birouri. Personalul angajat în cadrul acestor structuri de birouri își păstrează drepturile salariale pe care le aveau la momentul desființării structurilor organizatorice de birouri, dar este preluat în alte structuri organizatorice, odată cu aprobarea unor noi organigrame.
Primarul Mihai Chirica admite că noile prevederi vor afecta într-o oarecare măsură activitatea din Primărie, însă spune că nu vor exista plecări şi că va dispune măsurile cele mai potrivite astfel încât lucrurile să rămână funcţionale în administraţia publică locală. „Nu pleacă nimeni din Primărie. Sunt reaşezări în organigramă şi în statul de funcţii. Toată lumea rămâne la muncă. O să încercăm să răspundem, este o lege care a fost votată în Parlament, care se adaugă la Ordonanţa 90 intrată recent în vigoare. Sigur, orice lege este perfectibilă, dar în varianta în care ea este deja validată, trebuie să o aplicăm până la finele acestui an. Vom lua deciziile cele mai înţelepte pentru ca lucrurile să rămână funcţionale în administraţia publică locală”, spune edilul-şef.
Cel mai probabil, vor fi comasări astfel încât să nu existe un birou cu mai puţin de 10 posturi de execuție. Vor intra în „malaxorul” reorganizării birouri precum Comunicare, Turism, Relaţii cu Societatea Civilă, Monitorizare Hotărâri Judecătoreşti, Centre de cartiere, Diaspora, Evenimente Publice, Autorizare reţele, Publicitate Urbană, Spaţii Verzi, Versanţi, Transporturi Urbane, Protecţie Civilă, Implementare Strategie Urbană, Evidenţă Patrimoniu, Evidenţă Solicitări Locative, Monitorizare Exploatare Locuinţe, Avize Mici Întreprinzători, la care se adaugă cele din cadrul Direcţiei de Finanţe (Analiză Economică, Impunere Persoane Juridice, Executare Creanţe PJ, Impunere Persoane Fizice, Executare Creanţe PF-1, Executare Creanţe PF-2). Conform noii legi, măsurile privind reorganizarea structurilor funcționale ca urmare a aplicării prevederilor recente, inclusiv organigramele, statele de funcții, regulamentele de organizare și funcționare se aprobă, în condițiile legii, până la data de 31 decembrie 2023. Persoana care ocupă funcția publică de șef birou se menține în această funcție până la aprobarea noilor organigrame, state de funcții, regulamente de organizare și funcționare, păstrându-și drepturile salariale. De asemenea, personalul încadrat în cadrul biroului exercită atribuțiile prevăzute în fișa postului și în regulamentul de organizare și funcționare până la data aprobării noilor organigrame.
Afectaţi, dar nu ştiu cât de mult!
La rândul lor, directorii societăţilor din subordinea Primăriei spun că vor fi afectaţi, însă nu pot cuantifica impactul. „Suntem afectaţi întrucât trebuie să gândim reorganizarea în ceea ce priveşte personalul. Cheltuielile vor scădea cu anumite elemente, cele prevăzute în Ordonanţă. Sperăm, când tragem linia, că vom putea să ne continuăm activitatea în condiţii optime”, spune Laurenţiu Ivam directorul SC Servicii Publice. „Avem 60 de zile să luăm măsurile prin AGA şi CA, apoi operaţional, prin deciziile directorilor, ca să intrăm în legalitate cu aceste măsuri. Vom vedea, pentru că trebuie evaluări lunare pentru a vedea în ce măsură este afectată funcţionarea societăţii”, spune Cristian Stoica, directorul CTP Iaşi. Dan CONSTANTINESCU
* * *
În prezent, conform Codului Administrativ, funcţiile de conducere trebuie să fie de maxim 12% din numărul total al posturilor aprobate într-o instituţie. În schimb, „ordonanţa austerităţii” reduce acest procent la 8%.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau