Primăria se pregăteşte să închidă căldura în oraş!
Dimensiune font:
Primarul susţine că municipalitatea a ieşit onorabil în primul an de după „divorţul” cu Veolia * lucrurile se pot schimba radical în sezonul următor întrucât, din cauza războiului, preţul cărbunelui a explodat
Chiar dacă temperaturile exterioare nu o arată, sezonul rece 2021-2022 va lua sfârşit în curând. Primarul Mihai Chirica a anunţat faptul că municipalitatea ieşeană este pregătită să încheie furnizarea de agent termic, aceasta şi pe considerente economice. „De la începutul anului avem un deficit de 13 milioane lei prin livări de credite mai mici decât cele comunicate. Dacă lucrurile nu se reglează în timp, ne va fi foarte greu. Chiar dacă afară nu pare, vom închide sezonul rece. Închidem într-o manieră bună dat fiind faptul că tona de cărbune s-a vândut cu 430 de dolari, iar noi am luat cu 165 de dolari pe tonă. Am făcut o economie de peste 240 pe tonă şi nu ştiu ce ne-am fi făcut dacă ne prindea nenorocirea de război înaintea de achiziţie. Am ieşit onorabil. Piaţa cărbunelui este foarte ridicată, să sperăm că apar funrozir mai mulţi, la preţuri rezonabile. Altfel va fi foarte greu în sezonul următor”, a spus primarul Iaşului, Potrivit acestuia, în depozitele municipalităţii vor rămâne 15.000 tone de cărbune pentru startul sezonului următor.
Ajutor de la Guvern
Între timp, Ministerul Dezvoltării a repartizat o sumă de peste 17 milioane lei din subvenția de compensare a costurilor legate de achiziția gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022 pentru operatorii de termoficare din ţară.
Suma repartizată este aferentă consumului de gaze naturale atât din lunile noiembrie și decembrie 2021, cât și din ianuarie și februarie 2022, potrivit cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale până la această dată, urmând ca, la cererea administrațiilor locale, să fie alocate alte fonduri în următoarele tranșe. Pentru Iaşi a fost alocată suma de 1,88 milioane lei. Legea bugetului de stat pe anul 2022 prevede 400 milioane de lei pentru această linie de finanțare, iar, în perioada ianuarie-martie, au mai fost acordate subvenții în valoare totală de aproximativ 106 milioane de lei.
Clienţi noi
În prezent, sunt branșate la sistemul de producere, transport și distribuție cu energie termică din municipiul Iași un număr de 23.121 apartamente, 185 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 Spitale, 7 Universități. Însă lista acestora s-a putea îmbogăţi cu noi clienţi, după ce primarul a anunţat că se doreşte extinderea reţelei de termoficare spre Copou şi Bucium. „Modernizim reţeaua şi o extindem spre Bucium şi Copou. Ducem conducta către Instititul de Psihiatrie în Bucium şi către UAIC în Copou. Deja avem cereri de branşare la sistemul centralizat. Suntem decişi să rezolvăm această problemă, la fel de decişi ca şi în ceea ce priveşte întreţinerea celor 104 de clădiri de şcoli şi spitale branşate la sistemul centralizat”, a mai spus primarul.
Contractul de asociere privind asigurarea managementului serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Iași a fost încheiat anul trceut între Primăria municipiului Iași (proprietar al sistemului de termoficare şi operator al serviciului public de termoficare) și Termo - Service SA, fiind valabil pe o durată tranzitorie, începând cu data de 29 iulie 2021, până la încheierea unui contract de delegare a gestiunii serviciului public cu un nou operator. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau