Primăria şi Inspectoratul Şcolar vor să redeschidă şcolile din oraş!

1covid iasi

Dimensiune font:

| 06-11-2020 00:00

 În şedinţa Comitetului Local pentru situaţii de Urgenţă de ieri s-a discutat despre posibilitatea continuării cursurilor în fizic chiar dacă rata de incidenţă pentru municipiul Iaşi a trecut de 3 cazuri la mia de locuitori * mai exact, conducerea Primăriei Municipiului Iași va înainta Guvernului României un plan de organizare a activității didactice în perioada în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori este între 3 și 4 la mie * acesta prevede cursuri normale în grădinițe și unități de învățământ primar, respectiv cursuri  hibrid (jumătate dintre elevi în clasă, jumătate în regim online, prin rotație la două săptămâni) la celelalte unităţi de învăţământ * este invocat faptul că unitățile școlare nu reprezintă un factor major de răspândire a infectării cu noul coronavirus * în altă ordine de idei, numărul infectărilor în judeţul Iaşi continuă să fie unul ridicat, înregistrându-se 394 de noi cazuri (dintre care 219 în municipiu) şi cinci decese * de asemenea, oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au anunţat alte şase noi focare


În prima zi după intrarea oraşului în scenariul roşu s-a înregistrat din nou un număr ridicat de infectări. Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până ieri, 5 noiembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi fuseseră confirmate 12.056 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, fiind vorba de 394 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă, dintre care 219 în municipiu. Din păcate, după cele opt decese de miercuri, ieri au mai fost raportate alte 5 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 252. În schimb, dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.352 au fost externate, cu 75 de persoane externate în plus faţă de ziua precedentă. Epidemiologii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au mai contabilizat un număr de 3.799 de persoane aflte în izolare, la care se adaugă 3.006 de persoane carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru încă 1.582 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. Până în prezent, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în total 8.308 de decizii pentru persoanele aflate în izolare şi 11.092 de decizii pentru persoanele aflate în carantină.

Reguli noi pentru învăţământul din Iaşi

Pe de altă parte, aşa cum se anunţase de miercuri seara, după şedinţa de la Prefectură a Comiteului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, primarul Mihai Chirica a convocat o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași destinată luării unor noi măsuri de prevenire a răspândirii pandemiei COVID-19 în Municipiul Iași în condițiile stării de alertă instituite la nivel național și ale evoluției îngrijorătoare a situației sanitare în municipiu, înregistrat ieri cu o rată de incidenţă de 3,35 cazuri la mia de locitori. Discuţiile au scos în evidenţă faptul că unitățile școlare nu reprezintă un factor major de răspândire a infectării cu noul coronavirus.

„Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a analizat situația existență, la o lună și jumătate de la începerea noului an școlar, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. Această situație pune în lumină un număr relativ mic de infectări în mediul educațional (sub 200 la o populație școlară de circa 60.000 de preșcolari și elevi și circa 8.000 de cadre didactice și nedidactice), ceea ce demonstrează faptul că unitățile școlare nu reprezintă un factor major de răspândire a infectării cu noul coronavirus”, spun oficialii Primăriei. În aceste condiții, după consultarea cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai celorlalți membri ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, conducerea Primăriei Municipiului Iași va înainta Guvernului României un plan de organizare a activității didactice în perioada în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori este între 3 și 4 la mie (joi, 5 noiembrie 2020, acesta fiind de 3,35 la mie). Acest plan prevede ca activitatea grădinițelor și unităților de învățământ primar să se desfășoare în continuare în „scenariul verde”, cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice în unitățile școlare, iar activitatea celorlalte unități de învățământ să se desfășoare în „scenariu galben”, hibrid (jumătate dintre elevi în clasă, jumătate în regim online, prin rotație la două săptămâni). După ce coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori va depăși 4 la mie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență va analiza situația și va decide alte măsuri organizatorice.

Program decalat la societăţile Primăriei

Alte măsuri decise ţin cumva de prevenţie şi de limitarea răspândirii nouluivirus, măsuri mult mai dure urmând a fi luate atunci când coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcția de Sănătate Publică, va depăși nivelul de 4 la mie și, respectiv, 5 la mie. Astfel, direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor lua măsuri pentru respectarea și implementarea prevederilor hotărârii menționate (obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, interzicerea organizării de evenimente în aer liber etc.). De asemenea, începând de ieri, sunt verificate zonele de comerț, în special cele cu risc de aglomerare (mall-uri, hypermarketuri, supermarketuri etc.) în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție sanitară (obligativitatea purtării măștii de protecție, existența circuitelor de deplasare pentru clienți, controlul temperaturii, existența materialelor dezinfectante etc.). În ceea ce priveşte piețele agro-alimentare, aici vor fi întărite măsurile de protecție sanitară și vor fi făcute cel puțin patru dezinfecții pe săptămână.

Revenind la direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității, acestea vor lua măsuri suplimentare de protecție sanitară (decalarea programului de lucru al angajaților, asigurarea circuitelor de deplasare, limitarea numărului de angajați care lucrează simultan în același birou, desfășurarea activității în regim de telemuncă, acolo unde este posibil etc.). De asemenea, va fi verificată starea de sănătate a tuturor angajaților.

Situaţia paturilor din spitale

Revenind la situaţia din spitale, conform raportărilor, ieri erau ocupate 477 de paturi, din care 40 sunt paturi ATI. În ceea ce priveşte gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 40, 8 sunt ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, 4 la Spitalul de Pneumologie, 5 la Spitalul Municipal Paşcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 5 la Spitalul C.F. Iaşi şi 13 la Spitalul de Neurochirurgie. În momentul de faţă mai sunt libere 8 paturi ATI: 3 la Spitalul de Neurochirurgie, unul la Spitalul CF Iasi, un pat la Spitalul Boli Infecţioase, 2 paturi la Spitalul de Pneumologie si unul la Spitalul Municipal Pascani. În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 168 de paturi: 8 paturi la Spitalul de Pneumologie, 6 paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 61 de paturi la Spitalul CF Paşcani, 33 la Spitalul de Boli Infecţioase, 24 de paturi la Spitalul Militar şi 26 de paturi la Spitalul CF Iaşi. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, sunt ocupate 4 paturi ATI. Mai menţionăm că în momentul de faţă sunt 24 de bolnavi confirmati pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

Focare vechi şi noi

Tot ieri, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a informat cu privire la apariţia a şase focare COVID-19 în Judetul Iaşi. Un prim focar este cel de la Primăria Comunei Victoria, unde 6 salariaţi au fost confirmaţi pozitiv. Aceştia au  fost izolaţi la domiciliu şi au fost stabiliţi contacţii direcţi. Unitatea a fost închisă şi s-a efectuat dezinfecţia acesteia. Alte 7 persoane infectate aparţin de Centrul de Servicii Sociale „C. A. Rosetti” Iaşi. Este vorba de 3 salariaţi şi 4 beneficiari, ultimii fiind izolaţi în centru iar salariaţii la domiciliu, cu monitorizare prin medicul de familie. Un alt focar a apărut la Secţia 1 acuţi din cadrul Institului de Psihiatrie Socola. Este vorba de 3 pacienţi izolaţi în spital. O situaţie specială este cea de la Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Spirdon - Secţia Cardiologie. Aici 7 infirmiere au fost testate pozitiv în urma unor contacte cu pacienţi pozitivi. Persoanele confirmate pozitive au fost izolate la domiciliu şi monitorizate de medicii de familie. Ultimele două focare sunt cele de la Spitalul Orăşenesc Hărlău -  Secţia de Boli Infecţioase, cu 4 infirmiere pozitive şi Preventoriul TBC Deleni, cu 5 pacienţi infectaţi.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică a actualizat numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus în cadrul a 5 focare COVID-19. Astfel, la Centrul de Servicii Sociale Tg. Frumos a mai fost confirmat cu COVID-19 încă un salariat (anterior fusesrră depistate 16 persoane, 8 beneficiari şi 8 salariaţi). În schimb, la Fundaţia Izvor din Tomeşti, numărul persoanelor infectate a ajuns la 66 de cazuri, cu şase în plus faţă de ultima raportare. Este vorba de persoane retestate. Şi la Centrul de Servicii Sociale Budăi au fost confirmaţi cu noul coronavirus încă 15 beneficiari şi 5 salariaţi (total 25 de cazuri). La testarea din data de 29.10.2020, numărul persoanelor infectate era de de 20. În fine, la Centrul de Servicii Sociale Bucium au mai fost descoperite 9 cazuri noi, iar la Şecţia Exterioră Şipote cronici I din cadrul Spitalului Socola a fost confirmat cu COVID-19 încă un cadru medical.

Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Patron la un pas de moarte. A fost înjunghiat de un zilier deoarece nu-i achitase suma de 50 de lei
11/05/2024 20:26

Cazul unei fapte de violenţă extremă, in urma căreia un bărbat din Neamţ, administrator al unei firme de construcţii, a fost la un pas de moarte, a fost soluţionat de judecători, sentinţa fiind cu exe ...

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 12-18 mai 2024
11/05/2024 17:05

Duminică, 12 mai - Duminica a 2-a după Pasti (a Sfantului Apostol Toma) În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Sfintei Liturghii va fi săvarşită de către Înaltpreasfi ...

Studenții din Iași pot afla cum să se pregătească pentru viitor
11/05/2024 16:07

 Pe 13 mai, studentii din Iasi pot afla cum să se pregătească pentru viitor la evenimentul: „Community Meeting TINERI SI JOBURI”.  Evenimentul se va desfăsura pe două paneluri de disc ...

Moartea suspectă a mezzosopranei Maria Maxim Nicoară: procurorii au decis redeschiderea dosarului
11/05/2024 11:44

Procurorii din Iasi au decis redeschiderea dosarului mortii suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Cercetările, spun magistratii, sunt considerate „deficitare”, iar pianistul Codrin Nicoa ...

Accident grav în Vaslui. O femeie a murit pe loc şi alta a fost grav rănită, după ce maşina în care se aflau s-a izbit violent de un copac
11/05/2024 10:33

O femeie a murit şi alta a fost grav rănită după ce maşina in care se aflau a derapat, pe un drum judeţean din Vaslui şi s-a izbit violent de un copac. A fost nevoie de intervenţia echipajelor de descar ...

Măsuri de promovare a unui mediu cât mai curat şi sănătos, la Iaşi
11/05/2024 10:25

* Salubris are in vedere promovarea mai intensă a actiunii de reciclare si reutilizare a deseurilor in vederea reducerii volumului de deseuri care ajung la depozitele de gunoi si pentru conservarea resurselor ...

Mihaela Bilic va conferenția în beneficiul pacienților oncologici
11/05/2024 09:56

Clubul Inner Wheel Iasi invită publicul la o conferintă cu o temă extrem de importantă si relevantă pentru intreaga comunitate: menopauza. Evenimentul va avea loc pe 19 mai, incepand cu ora 10, la Hotel Tr ...

Doi specialiști de la Banca Mondială vor conferenția la Iași
11/05/2024 09:11

În contextul publicării de către Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a deciziei in dosarul Rosia Montană, Camera de Comert si Industrie  (CCI) Iasi reiterează apelul către companii p ...

Fructele și legumele din piețe, verificate de comisarii de la CRPC
11/05/2024 07:34

 Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Iasi verifică modul in care este respectată legislaţia privind comercializarea de legume şi fructe proaspete. Acestia au elaborat o ...

Șefii PNL, prezenți la ceremonia militară organizată la Monumentul Independenţei din Piaţa Independenţei
10/05/2024 15:22

La ceremonia militară organizată la Monumentul Independenţei din Piaţa Independenţei a fost remarcată prezenţa preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan. Ei au venit la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei