Primăria vrea ca Tehnopolis să administreze Parcul Industrial Fortus
Dimensiune font:
Deja a fost trimisă o adresă către Ministerul Educației și Cercetării, căruia i se solicită un punct de vedere pe acest subiect
Primăria Municipiului Iași și-a exprimat intenția de a înființa un Parc Industrial (primul din Municipiul Iași) pe platforma fostului combinat de utilaj greu CUG Iași (Fortus), unde funcționează și Parcul Științific și Tehnologic Tehnopolis Iași. Acesta funcționează din iunie 2005, având ca asociați Primăria Municipiului Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iași, Universitatea Agronomică și de Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.
Primăria Municipiului Iași dorește completarea obiectului de activitate al SC Tehnopolis SRL prin preluarea atribuțiilor privind administrarea noului Parc Industrial. În acest sens a fost trimisă o adresă către Ministerul Educației și Cercetării, căruia i se solicită un punct de vedere pe această temă.
Propunerea Primăriei Iași reprezintă un nou concept la nivel național. Se urmărește sprijinirea comunității locale și regionale prin punerea la dispoziția mediului de afaceri și cel academic a unei platforme comune de lucru. Aici se vor realiza în mod unitar cercetarea, inovarea și realizarea produsului finit pe aceeași platformă.
Platforma Fortus face cu ochii investitorilor străini
Încă din 2019, municipalitatea ieşeană a demarat mai multe acţiuni vizând, pe de o parte, acordarea statutului de parc industrial platformei Fortus, în paralel cu discuţiile purtate cu toate entităţile dispuse să demareze activităţi de producţie în această zonă. „Împreună cu compartimentele ce asigură legătură cu entităţile economice, am iniţiat un program intensiv de atragere a vizibilităţii viitorilor investitori. Deja au fost discuţii cu Camerele de Comerţ acreditate în România, cu o parte din investitorii care ne-au bătut deja la uşă, în încercarea de a reactiva acolo activităţi care să genereze locuri de muncă bine plătite”, puncta atunci primarul Mihai Chirica.
Primii care şi-au manifestat interesul pentru zona Fortus au fost cei de la Bosch şi Siemens. Apoi, oraşul Iaşi, direcţiile de dezvoltare a acestuia, precum şi platforma industrială Fortus, au fost prezentate în cadrul vizitei pe care o delegaţie a municaplităţii au efectuat-o anul acesta la Houston, existînd şi în SUA interes investiţional pentru zona de la capătul CUG-ului.
A urmat un grup din Elveţia, care a formulat o scrisoare de intenţie, apoi grupul OSRAM, recunoscut pentru produsele sale din zona luminotehnicii. Şi aceştia nu sunt singurii investotiru atraşi de Fortus. „Există interes pentru o companie care vrea să deschidă o fabrică care realizează vagoane de marfă şi pentru călători. Ne-au informat că ar avea nevoie de o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi. Mai există interes la o companie ieşeană de data aceasta. Este vorba de curăţătorie industrială, pentru care ar avea nevoie să le punem la dispoziţie 3.000 de metri pătraţi. Aşteptăm şi alte propuneri”, a spus primarul Mihai Chirica.
Anunţul prin care municipalitatea ieşeană îi așteaptă aici pe toți operatorii economici care doresc să își deschidă noi orizonturi de afaceri, în condiții extrem de avantajoase apare pe site-ul Primăriei Iaşi, fiind tradus în engleză şi franceză. Toți agenții economici care își vor desfășura activitatea în Parcul Industrial Fortus vor fi scutiți timp de 10 ani de la plata taxelor și impozitelor locale.
Condiţii avantajoase
În Parcul Industrial Fortus municipalitatea ieșeană deține o suprafață de aproximativ 23 de hectare pe care se află platforme și hale industriale.
Parcul Industrial Fortus oferă avantaje deosebite investitorilor prin existența transportului public în imediata apropiere, posibilitatea utilizării transportului feroviar spre Vest și racorduri de utilități de mare capacitate care pot fi utilizate imediat. Spre exemplu, capacitățile de asigurare a energiei electrice sunt cele mai mari din Municipiul Iași, iar racordarea directă la Transgaz SA oferă beneficiul cumpărării gazelor la preț de transport, nu de distribuție.
Trei ani de procese
Telenovela Fortus s-a derulat pe parcursul a trei ani. În 2017, în urma derulării procedurilor de dare în plată, s-a încheiat contractul de dare în plată, pe 19 decembrie, care a avut drept obiect stingerea obligațiilor de plată ale SC Fortus SA datorate Municipiului Iași, prin transferul dreptului de proprietate a unor bunuri imobile din patrimoniul Fortus în patrimoniul Municipiului Iași. Un an mai târziu, în decembrie 2018, municipalitatea a intrat oficial în posesia a circa 23,5 de hectare din platforma industrială a Fortus SA, din totalul acestei suprafețe, aproximativ zece hectare fiind acoperite de activele fostei uzine.
Este vorba de secţia de sculărie, uzina tehnologică, turnătoria de fontă, depozitul central, modelăria şi baza de şarjabilizare, depozitul de răşini şi secţia de mecanică grea, valoarea totală a datoriilor recuperate de municipalitate fiind de 87 de milioane de lei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau